Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 506
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakie macie kosztorysy za prace wykończeniowe oraz instalacje wewnętrzne??

To takie pytanie nie na miejscu! To jak zapytać czym jeździsz: Fiatem czy Mercedesem? Takie kosztorysy nie istnieją (nie no są ale nigdy nie maja odbicia w rzeczywistości) Ja nie potrafię na to pytanie odpowiedzieć. Na instalacje dałem sobie 30.000pln ale mam nadzieje, że coś zostanie.

No właśnie też tak myślałem ale na razie bez prądu i gazu wychodzą mi oferty na 35tyś.

I powoli zaczynam się martwić.

To co Ty chcesz tam jeszcze instalować. Ja za te 30.000pln mam nadzieje zrobić elektrykę, TV i SAT, co i hydraulikę. Więcej instalacji nie posiadam, a na przydomową oczyszczalnie ścieków pozostawiłem sobie osobna pule.

Czy ja czegoś nie liczę?

Ja ... robię wyceny okien i ciągle poprawiam projekt. .

Pochwal się wycenami za sam parter... u mnie na placu boju pozostały już tylko dwie firmy, a ta która wybiorę to już tylko.... cena!;)

A co tak w projekcie poprawiasz? Ja sam parę rzeczy teraz zrobiłbym inaczej... a dzisiaj z żoną stwierdziliśmy, że najlepiej już przed budową wiedzieć gdzie nawet lodówka będzie stała.

Ja za te 30.000pln mam nadzieje zrobić elektrykę, TV i SAT, co i hydraulikę.

U mnie wygląda to następująco:

materiały:

- ogrzewanie podłogowe 8700

- instalacja grzejnikowa parter 3300

- instalacja grzejnikowa piętro 6100

- kotłowania 7500

montaż powyższego plus woda i kanalizacja

Razem wychodzi w okolicach 34tyś.

Do tego jeszcze instalacja elektryczna którą robię w większości samemu

oraz dodatkowo instalacja gazowa.

Okna jeszcze nie wybrane. Firma od wykończeniówki już jest. Teraz tylko czekamy na wiosnę.

Pochwal się wycenami za sam parter... u mnie na placu boju pozostały już tylko dwie firmy, a ta która wybiorę to już tylko.... cena!;)

A co tak w projekcie poprawiasz? Ja sam parę rzeczy teraz zrobiłbym inaczej... a dzisiaj z żoną stwierdziliśmy, że najlepiej już przed budową wiedzieć gdzie nawet lodówka będzie stała.

Za sam parter musiał bym policzyć. SSO (robocizna + sprzęt) to 41k zł. Za około tydzień będę miał wycenę materiałów. Zobaczymy jak to wyjdzie.

Co do projektu - już wrzucam foty - mam nadzieję, że się uda bo to pierwszy raz :p

Parter:

130108_RZUT PARTERU-page-001.jpg

Piętro:

130113_RZUT PIETRA-page-001.jpg

franco103 jak robisz zdjęcia w tym programie? Też trochę się w nim bawię ale jakoś nie wiem jak to się robi...

Hehe... trzecia ikona od prawej strony, taki aparacik. Potem w następnym okienku ustawiasz jakoś i i STWÓRZ, a następnie ZAPISZ. Pochwal się co tam nabazgrałeś. Trochę uboga baza sprzętu domowego i baza kolorów w tym programie (ja swoich kolorów w ogóle tam nie widzę).

Za sam parter musiał bym policzyć. SSO (robocizna + sprzęt) to 41k zł. Za około tydzień będę miał wycenę materiałów. Zobaczymy jak to wyjdzie.

Co do projektu - już wrzucam foty - mam nadzieję, że się uda bo to pierwszy raz :p

Wow... jak dla mnie to nic tam z z12 nie zostawiłeś... to już inny projekt ale całkiem sprytnie pomyślane. Wstawiasz okna dachowe?

Ja w przyszłym tygodniu też mam dostać ostateczne wyceny na okna... zobaczymy ile to wyjdzie. Tyle, że moje z kosmetycznymi zmianami jak w projekcie, a u Ciebie to już całkiem co innego więc nawet nie ma sensu porównywać.

Pozdrawiam i chwal się postępami.

Czekaj, czekaj :) Bo mówimy chyba o innych sprawach :p

Cena, którą podałem to za wybudowanie SSO. :) Co do zmian - w oryginale zostało wszystko co związane z konstrukcją (tak by nie trzeba było jej przeliczać ponownie.Ruszyliśmy jedynie ścianki działowe :) ).

W temacie okien:

-865x835- RU - 1szt.

-1465x1435- RU - 3 szt. (1skrzydłowe)

-865x2350- RU - 1szt.

-865x1435- RU - 1 szt.

-1465x1135- RU+R- 2szt.

-1165x1135 - RU - 1 szt.

-3000x2350- Fix+R+RU+sł.ruchomy - 1szt.

-865x1135 - RU - 2szt.

w dwustronnym kolorze, z pakietem 3 szybowym

Okucia Roto Designio (ukryte)

Łącznie 12szt.

Veka Alphaline, profil 6-cio komorowy o gr.90mm, z klinem docieplającym w standardzie. Profil dodatkowo jest wyposażony w 3 uszczelki.

Łączny koszt z samym montażem - 13200zł/brutto. Transport w cenie.

Wydaje mi się, że cena niezła.

Mam jeszcze wycenę na drewniane, ale tu już około 20k więc za wysokie progi :)

Hehe... trzecia ikona od prawej strony, taki aparacik. Potem w następnym okienku ustawiasz jakoś i i STWÓRZ, a następnie ZAPISZ. Pochwal się co tam nabazgrałeś. Trochę uboga baza sprzętu domowego i baza kolorów w tym programie (ja swoich kolorów w ogóle tam nie widzę).

U mnie niestety nie ma takiej ikony. Trzecia od prawej to "zoom out"..może muszę znaleść aktualniejszą wersje programu ( moja to sweet home 3D version 1.2) Jeszcze na domiar złego z rozpędu zamiast wziąć otwórz z pliku to wziąłem save i zapisałem pustą kartkę na moim już gotowym planie:sick: czyli wszystko szlag trafił niestety ale zdjęcia i tak bym nie zrobił na tej wersji więc nie płaczę. Jak masz mało sprzętu to tam możesz importować ikonką "import furniture". Tam znalazłem inne schody bo raczej będę miał zabiegowe a nie proste.