NieJan 21.01.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Czy ta ściana między salonem a łazienką jest nośna? Tyle było mowy o prostych fundamentach i braku nośnych wewnątrz, a tu takie zaskoczenie. Gdyby nie to, przesunąłbym ją minimalnie w prawo i zrobił schody zabiegowe trochę koszteł łazienki, trochę kosztem salonu, ale za to byłby domek idealny i koniec szukania i kombinacji, bo już mi sił brakuje po kilku miesiącach przeglądania projektów... z210, z225, dom w zielistkach, z12 i zawsze prawie idealnie, i zawsze coś nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowski 21.01.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Czy ta ściana między salonem a łazienką jest nośna? Żadna ze ścian wewnętrznych nie jest nośna (w oryginalnym Z12). Cała konstrukcja to słupy w ścianach zewnętrznych, dwa słupy 24x24 podpierające belki poprzeczne (schowane w stropie) i podciąg (ten wystający ze stropu wzdłuż całego domu). Zwróć tylko uwagę, że jak ruszysz ścianę salon/łazienka, to "wyjdzie" na wierzch drugi ze słupów. Oryginalnie schowany jest w ścianie a widać tylko jeden w salonie. Z tego też powodu tej właśnie ściany nie ruszaliśmy. Słupy dodatkowo podpierają otwór w stropie na schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieJan 21.01.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Dzięki za wyjaśnienia. A możesz spojrzeć tu na rzut parteru i wytłumaczyć mi skąd taka grubość ściany o której mówiłem wcześniej? z500.pl/res/rysunki/Z12_rysunek_szczegolowy.pdf Drugiego słupa w ogóle nie chę ruszać, jedynie przesunąć tą grubą ścianę 30 cm w prawo. Myślę jednak, że przesunięcie tych słupów +/-20cm w prawo czy lewo nie robi żadnej różnicy. Lewy słup musiałbym nieco przestawić, bo otwór na górze przy schodach zabiegowych wypadnie nieco obok. Jutro postaram się te moje wymysły rozrysować i będę liczył na Waszą ocenę Jeśłi uda się tam wpasoweć wąskie schody zabiegowe (70+70) to wreszcie odetchnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowski 21.01.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Słup ma wymiary 24x24cm. Więc żeby nie wystawał ze ściany w łazience to "machnęli" ścianę 24cm.Przesunięcie słupa wymaga też przesunięcia belki, która się na nim opiera. Konsultuj to z jakimś architektem/projektantem/konstruktorem itp.Jeśli kupiłeś Z12, to taka zamiana będzie chyba wymagała ponownego przeliczania konstrukcji (jak na mój gust to siły inaczej będą się rozkładały na stropie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieJan 22.01.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Poniżej rysunek:1. przesunięcie ściany salon/łazienka o 27cm w prawo2. przesunięcie słupa o jego jedną grubość w lewo3. wykonanie w stropie otworu niezbędnego dla umieszczenia schodów zabiegowych 70no i przerzucenie wentylacji w łazience na przeciwległą ścianę w okolice słupa, żeby nie komplikować poddasza, choć to nieistotne, bo i tak będę chciał WM nawiewno-wywiewną a nie grawitacyjnąPodeślę to do studia adaptacji z500 i zobaczę ile sobie zażyczą za takie zmiany, wydają mi się one jednak konstrukcyjnie nieistotne, bo przesunięcia są symboliczne, tylko pewnie potrzebne będą dwa dodatkowe słupy, żeby oprzeć na nich otwór schodów o innych wymiarach i tej zmiany obawiam się najbardziej. http://img40.imageshack.us/img40/2302/z12zmianyzaz.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszZ. 22.01.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) U mnie to będzie tak wyglądać. Zostawiłem jeden pokój ale za to większy(15m2) łazienka też trochę większa(6,2m2) Schody poza salonem w miejsce łazienki. Koncepcje sobie zapożyczyłem bo już gdzieś coś podobnego było wrzucone. Edytowane 22 Stycznia 2013 przez ŁukaszZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 23.01.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 A ja dostałem wycenę na okna PCV Stolbud Włoszczowa jak kogoś interesuje to: Specyfikacja techniczna: Typ okna: ELEGANCE, kolor dwustronny antracyt, uchylno rozwierne. Pięciokomorowe profile firmy BRÜGMANN (gr. 73mm), okucia obwiedniowe firmy WINKHAUS, ciepła ramka. 2 szybowe. PARTER: - 3 szt. 150x150 (jedno skrzydło) 957,83pln/szt. (pokoje i kuchnia) U=1,0- 1szt. 90x90 (jedno skrzydło) 556,03 pln/szt. (kotłownia) U=1,0- 1 szt. 90x60 (jedno skrzydło) 460,85pln/szt. (łazienka) U=1,0 PATIO: (pakiet trzyszybowy) U=0,8- 1 szt. 235x270 (uchylno/przesuwne) 4380,54pln/szt. RAZEM (z montażem): 8270,91pln Bardzo podobnie wypadła wycena za okna Vertex (taka sama specyfikacja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izulala 26.01.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Witam,mam do Państwa pytanie czy posiadacie może kosztorys szczegółowy do projektu Z12? Będę bardzo wdzięczna na podesłanie na e-mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 27.01.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 A jaki to jest kosztorys szczegółowy? Bo ja mam ich kilka, łącznie z tym ze studia500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izulala 27.01.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 chodzi mi o kosztorys - nie taki jaki widnieje na stronie z500 tylko wyszczególnione np. ilość cegieł o wielkości.... itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman_d 27.01.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Postaram się gdzieś go jutro poszukac bo o ile dobrze pamiętam to dostałęm coś takiego jako załącznik do zakupionego projektu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 28.01.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Tak sobie z żoną rozważamy czy w naszym projekcie nie zlikwidować ścianki z sieni do salonu. Optycznie dużo by się powiększyła przestrzeń, ale obawiam się że w zimę będzie dożo chłodu wpadało przez drzwi wejściowe jak nie będzie sień oddzielona. Może jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 28.01.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 i jeszcze 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 01.02.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 No to byłem w gminie i popytałem w sprawie dotacji na POŚ. Dofinansowanie jest na takich samych warunkach jak na solary. Ciekawym warunkiem jest to, że muszę być mieszkańcem gminy... i to mnie śmieszy. Buduje dom na terenie gminy, płacę do niej podatki ale to się nie liczy, bo nie jestem jej mieszkańcem. Ale podatki to mogą wziąć od "obcego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szym_cio 04.02.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Witam wszystkich Z12 - ów;) Co raz bardziej z żonką przekonujemy się do wybudowania tego domu. Trochę projektów już odpadło i wracamy ciągle do tego - tak już chyba zostanie. Planujemy jak niektórzy zrobienie tylko dołu z możliwą późniejszą adaptacją góry - jeśli będzie potrzebna Projekt przejdzie raczej bez większych zmian. Chcielibyśmy skromnie zamieszkać już za ok. 160tys. przy wykonaniu części roboty samemu - głównie wykończenie, ocieplenie ścian i poddasza, część instalacji, działka jest. W związku z tym uważnie przeglądnęliśmy wątek ten jak i sporą część komentarzy w różnych miejscach w sieci. Mamy nadzieję, że wątek nie umrze w między czasie;) Fajnie by było zobaczyć trochę zdjęć wnętrz (z zewnątrz już mniej więcej wiemy co i jak dzięki forumowiczom)- jeśli ktoś może podesłać lub gdzieś wrzucić to będziemy wdzięczni. I takie pytanie na przyszłość - czy można by było u kogoś dosłownie na kilka minut zobaczyć już gotowy domek na żywo w małopolsce lub nawet w sąsiednich województwach? Póki co pozdrawiamy i mamy nadzieję z czasem coś więcej tutaj naskrobać mój mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszZ. 05.02.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Mam już adaptację projektu - 1850zł . Jeszcze jedna pieczątka w gminie i lecę składać wniosek o pozwolenie...ciekawe ile sobie poczekamy:) Mam nadzieje zacząc w połowie kwietnia. To taki optymistyczny wariant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 05.02.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Powodzenia!. Ja do połowy kwietnia mam/muszę mieć zrobiony fundament i zacznie się wtedy produkcja ścian w zakładzie. Do połowy czerwca ma być SSZ z instalacjami. A tymczasem nawet jeszcze nie mam drogi dojazdowej do działki Jak zdrowie pozwoli to w piątek, zabieram się za szykowanie trasy dojazdu na działkę, tak żeby ekipa rąbiąca utwardzenie dojazdu miała wolną drogę. No a utwardzenie do zrobienia jest 105 m przez podmokłą łąkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valdi2 12.02.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Witam wszystkich budujący Zetki na razie jestem na etapie papierów ,z żoną poszukujemy projektu domku dla nas i 2 córek coraz bardziej przekonuje nas Z-12 z podwyższoną ścianką kolankową .Moja prośba jest o kosztorys lub wykaz materiałów .Będę bardzo wdzięczny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valdi2 12.02.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Proszę o kosztorysy z-12 na adres [email protected] Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 12.02.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) Witam, do tej pory czytałem, teraz będe coś pisał. Z12 pasuje także nam (Z7 chyba jednak ciut droższy), trochę jednak zmieniłem projekt: http://maniowy.net/dom/z12-moje.jpg W czwartek pokażę to architektowi, zobaczymy co powie. Co do schodów: planujemy młynarskie, wstępnie chcemy bez kredytu wejść na parter, poddasze będzie jak dzieci podrosną. Edytowane 22 Lutego 2013 przez CodeSnipper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts