Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ta ściana między salonem a łazienką jest nośna? Tyle było mowy o prostych fundamentach i braku nośnych wewnątrz, a tu takie zaskoczenie. Gdyby nie to, przesunąłbym ją minimalnie w prawo i zrobił schody zabiegowe trochę koszteł łazienki, trochę kosztem salonu, ale za to byłby domek idealny i koniec szukania i kombinacji, bo już mi sił brakuje po kilku miesiącach przeglądania projektów... z210, z225, dom w zielistkach, z12 i zawsze prawie idealnie, i zawsze coś nie tak.

• Odpowiedzi 506
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ta ściana między salonem a łazienką jest nośna?

Żadna ze ścian wewnętrznych nie jest nośna (w oryginalnym Z12). Cała konstrukcja to słupy w ścianach zewnętrznych, dwa słupy 24x24 podpierające belki poprzeczne (schowane w stropie) i podciąg (ten wystający ze stropu wzdłuż całego domu). Zwróć tylko uwagę, że jak ruszysz ścianę salon/łazienka, to "wyjdzie" na wierzch drugi ze słupów. Oryginalnie schowany jest w ścianie a widać tylko jeden w salonie. Z tego też powodu tej właśnie ściany nie ruszaliśmy.

Słupy dodatkowo podpierają otwór w stropie na schody.

Dzięki za wyjaśnienia. A możesz spojrzeć tu na rzut parteru i wytłumaczyć mi skąd taka grubość ściany o której mówiłem wcześniej? z500.pl/res/rysunki/Z12_rysunek_szczegolowy.pdf

Drugiego słupa w ogóle nie chę ruszać, jedynie przesunąć tą grubą ścianę 30 cm w prawo. Myślę jednak, że przesunięcie tych słupów +/-20cm w prawo czy lewo nie robi żadnej różnicy. Lewy słup musiałbym nieco przestawić, bo otwór na górze przy schodach zabiegowych wypadnie nieco obok. Jutro postaram się te moje wymysły rozrysować i będę liczył na Waszą ocenę ;) Jeśłi uda się tam wpasoweć wąskie schody zabiegowe (70+70) to wreszcie odetchnę.

Słup ma wymiary 24x24cm. Więc żeby nie wystawał ze ściany w łazience to "machnęli" ścianę 24cm.

Przesunięcie słupa wymaga też przesunięcia belki, która się na nim opiera. Konsultuj to z jakimś architektem/projektantem/konstruktorem itp.

Jeśli kupiłeś Z12, to taka zamiana będzie chyba wymagała ponownego przeliczania konstrukcji (jak na mój gust to siły inaczej będą się rozkładały na stropie).

Poniżej rysunek:

1. przesunięcie ściany salon/łazienka o 27cm w prawo

2. przesunięcie słupa o jego jedną grubość w lewo

3. wykonanie w stropie otworu niezbędnego dla umieszczenia schodów zabiegowych 70

no i przerzucenie wentylacji w łazience na przeciwległą ścianę w okolice słupa, żeby nie komplikować poddasza, choć to nieistotne, bo i tak będę chciał WM nawiewno-wywiewną a nie grawitacyjną

Podeślę to do studia adaptacji z500 i zobaczę ile sobie zażyczą za takie zmiany, wydają mi się one jednak konstrukcyjnie nieistotne, bo przesunięcia są symboliczne, tylko pewnie potrzebne będą dwa dodatkowe słupy, żeby oprzeć na nich otwór schodów o innych wymiarach i tej zmiany obawiam się najbardziej.

http://img40.imageshack.us/img40/2302/z12zmianyzaz.png

U mnie to będzie tak wyglądać. Zostawiłem jeden pokój ale za to większy(15m2) łazienka też trochę większa(6,2m2) Schody poza salonem w miejsce łazienki. Koncepcje sobie zapożyczyłem bo już gdzieś coś podobnego było wrzucone.

0001.jpg

z12 przód.jpg

Edytowane przez ŁukaszZ.

A ja dostałem wycenę na okna PCV Stolbud Włoszczowa jak kogoś interesuje to:

Specyfikacja techniczna: Typ okna: ELEGANCE, kolor dwustronny antracyt, uchylno rozwierne. Pięciokomorowe profile firmy BRÜGMANN (gr. 73mm), okucia obwiedniowe firmy WINKHAUS, ciepła ramka. 2 szybowe.

PARTER:

- 3 szt. 150x150 (jedno skrzydło) 957,83pln/szt. (pokoje i kuchnia) U=1,0

- 1szt. 90x90 (jedno skrzydło) 556,03 pln/szt. (kotłownia) U=1,0

- 1 szt. 90x60 (jedno skrzydło) 460,85pln/szt. (łazienka) U=1,0

PATIO: (pakiet trzyszybowy) U=0,8

- 1 szt. 235x270 (uchylno/przesuwne) 4380,54pln/szt.

RAZEM (z montażem): 8270,91pln

Bardzo podobnie wypadła wycena za okna Vertex (taka sama specyfikacja).

No to byłem w gminie i popytałem w sprawie dotacji na POŚ. Dofinansowanie jest na takich samych warunkach jak na solary.

Ciekawym warunkiem jest to, że muszę być mieszkańcem gminy... i to mnie śmieszy. Buduje dom na terenie gminy, płacę do niej podatki ale to się nie liczy, bo nie jestem jej mieszkańcem. Ale podatki to mogą wziąć od "obcego".

Witam wszystkich Z12 - ów;)

Co raz bardziej z żonką przekonujemy się do wybudowania tego domu. Trochę projektów już odpadło i wracamy ciągle do tego - tak już chyba zostanie. Planujemy jak niektórzy zrobienie tylko dołu z możliwą późniejszą adaptacją góry - jeśli będzie potrzebna ;) Projekt przejdzie raczej bez większych zmian.

Chcielibyśmy skromnie zamieszkać już za ok. 160tys. przy wykonaniu części roboty samemu - głównie wykończenie, ocieplenie ścian i poddasza, część instalacji, działka jest. W związku z tym uważnie przeglądnęliśmy wątek ten jak i sporą część komentarzy w różnych miejscach w sieci. Mamy nadzieję, że wątek nie umrze w między czasie;) Fajnie by było zobaczyć trochę zdjęć wnętrz (z zewnątrz już mniej więcej wiemy co i jak dzięki forumowiczom)- jeśli ktoś może podesłać lub gdzieś wrzucić to będziemy wdzięczni. I takie pytanie na przyszłość - czy można by było u kogoś dosłownie na kilka minut zobaczyć już gotowy domek na żywo w małopolsce lub nawet w sąsiednich województwach?

Póki co pozdrawiamy i mamy nadzieję z czasem coś więcej tutaj naskrobać:)

mój mail: [email protected]

Powodzenia!. Ja do połowy kwietnia mam/muszę mieć zrobiony fundament i zacznie się wtedy produkcja ścian w zakładzie. Do połowy czerwca ma być SSZ z instalacjami.

A tymczasem nawet jeszcze nie mam drogi dojazdowej do działki ;)

Jak zdrowie pozwoli to w piątek, zabieram się za szykowanie trasy dojazdu na działkę, tak żeby ekipa rąbiąca utwardzenie dojazdu miała wolną drogę. No a utwardzenie do zrobienia jest 105 m przez podmokłą łąkę.

Witam wszystkich budujący Zetki na razie jestem na etapie papierów ,z żoną poszukujemy projektu domku dla nas i 2 córek coraz bardziej przekonuje nas Z-12 z podwyższoną ścianką kolankową .Moja prośba jest o kosztorys lub wykaz materiałów .Będę bardzo wdzięczny .

Witam, do tej pory czytałem, teraz będe coś pisał.

Z12 pasuje także nam (Z7 chyba jednak ciut droższy), trochę jednak zmieniłem projekt:

http://maniowy.net/dom/z12-moje.jpg

W czwartek pokażę to architektowi, zobaczymy co powie.

Co do schodów: planujemy młynarskie, wstępnie chcemy bez kredytu wejść na parter, poddasze będzie jak dzieci podrosną.

Edytowane przez CodeSnipper