Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 506
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakie macie przekroje krokwii? Ja mam w projekcie 6x20 ale widziałem że ktoś ma 8x16. Mam drzewa do pocięcia i nie wiem jak będzie lepiej. Ma ktoś dach bez płatwi? Ile wtedy dł mają jętki? Ile m3 łat potrzebne?

Ja nie mam płatwi. Mam dach jętkowy. Mogę zmierzyć dokładnie i przesłać wymiary w przyszłym tygodniu. O m3 łat zapytam wykonawcę, bo już sama nie dojdę.

Ja nie mam płatwi. Mam dach jętkowy. Mogę zmierzyć dokładnie i przesłać wymiary w przyszłym tygodniu. O m3 łat zapytam wykonawcę, bo już sama nie dojdę.

Jeśli chodzi o jętkę to projektant już mi pomógł że niby ma 3,40m ale zawsze możesz podać swój wymiar, na pewno będzie bardziej rzeczywisty. Mam nadzieje że jeszcze góra 3tyg i będę miał pozwolenie na budowę:) Pozdrawiam wszystkich.

Zmierzyłam. Jętka (sztuk 12) 6x18, długości 3,5 m. Mierzyłam trochę na oko, tzn długość może być ze 2 cm większa lub mniejsza, to 6x18 się zgadza. I już zaczęłam się bać - czy to mi dach utrzyma? Oba podane przez Ciebie wymiary są większe. Może to dlatego że mam konstrukcję trochę inną niż w moim projekcie, nie mam teriwy, strop drewniany, całość sporo lżejsza (może dlatego te jętki tez takie cienkie mi założyli?) Za to widać już dokładnie DOM, mam drzwi wewnętrzne wstawione, schody stoją..., na razie tymczasowo, bo z wylewkami czekam na wiosnę. Świetnie to wygląda.

Zmierzyłam. Jętka (sztuk 12) 6x18, długości 3,5 m. Mierzyłam trochę na oko, tzn długość może być ze 2 cm większa lub mniejsza, to 6x18 się zgadza. I już zaczęłam się bać - czy to mi dach utrzyma? Oba podane przez Ciebie wymiary są większe. Może to dlatego że mam konstrukcję trochę inną niż w moim projekcie, nie mam teriwy, strop drewniany, całość sporo lżejsza (może dlatego te jętki tez takie cienkie mi założyli?) Za to widać już dokładnie DOM, mam drzwi wewnętrzne wstawione, schody stoją..., na razie tymczasowo, bo z wylewkami czekam na wiosnę. Świetnie to wygląda.

A mi budowlaniec powiedział że lepiej by było zastosować płatwiowo-krokwiowy bo jest bardziej sztywny. Ja już złożyłem wniosek o pozwolenie i nie wiem czy będzie można później coś zmienić bez specjalnych korekt i projektanta. Chyba zostanę przy jętkowym. Dzieki za odpowiedz.

Na pewno można będzie zmienić. Ja do pozwolenia nie zmieniałam NIC w projekcie, łatwiej zmiany wpisywać w dziennik (projekt nie jest pokreślony, projektantowi nie trzeba płacić). Kierownik gwarantuje że jego wpisy bez problemu wystarczą do odbioru a dodatkowa korzyść jest taka, że w trakcie budowy parę pomysłów przyszło i mi, i budowlańcom do głowy, zupełnie poza planem. No ale druga prawda, że wszystko się wyda kiedy odbiór bez problemów dostanę... No to powodzenia.

To ja się pochwalę ;] Dziś odebraliśmy DECYZJĘ :D

Dokładnie dwa tygodnie i jeden dzień od złożenia wniosku o PnB w Starostwie. Teraz oficjalnie 2+1tyg i start :)

Baaardzo zazdroszczę tym, którzy są bliżej końca niż początku :D Choć wiem, że sporo trudnych chwil przed nami, to niesamowicie się na to cieszę :)

Pozdrawiam wszystkich budujących :)

To ja się pochwalę ;] Dziś odebraliśmy DECYZJĘ :D

Dokładnie dwa tygodnie i jeden dzień od złożenia wniosku o PnB w Starostwie. Teraz oficjalnie 2+1tyg i start :)

Baaardzo zazdroszczę tym, którzy są bliżej końca niż początku :D Choć wiem, że sporo trudnych chwil przed nami, to niesamowicie się na to cieszę :)

Pozdrawiam wszystkich budujących :)

Kurcze blade...to ja czekam od 7lutego i wciaz nic. Z jakiego Ty powiatu ,że tak szybko...w sumie i tak narazie pogody nie ma ale wolalbym juz miec ten papier.