roman_d 28.03.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Fajnie Ja czekam aż moje okna się wyprodukują.Podobno będą po 8 kwietnia. Później tylko tynki wewnętrzne, elewacje i .................................................................................i można się wprowadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 29.03.2013 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Moje się prawie 6 tygodni produkowały. Warto było. Wstawione okna i dom się zmienia. Wstawiłem już prowizoryczny piec do środka na miejscu kominka... daje rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszZ. 30.03.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Fajnie to u was wygląda franco103 a ja mam juz decyzje pnb i to juz uprawomocnioną a na działce leży sobie śnieg a kiedy to się zmieni..teraz pewnie będę narzekał na pogodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eszme 30.03.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Witajcie, zastanawiamy się intensywnie nad projektem z12. Tzn ja właściwie jestem zdania, że jest to projekt dla nas niemal idealny i intensywnie przekonuję do tego męża, któremu się nie podoba dach i elewacja na wizualkach Nasze podstawowe założenia spełnia - ma być tanio.. i funkcjonalnie (rodzinka 2+3), chcemy sobie zrobić w miarę na gotowo parter i wykańczać poddasze (a być może na odwrót??). Moje pytanie - jakie ogrzewanie montujecie? U nas wchodzi w grę tylko piec na ekogroszek, projekt niby przystosowany do tego typu ogrzewania, ale jak się wczytuję w wymagania do kotłowni i umiejscowienia pieca, to zaczynam się zastanawiać, czy to aby na pewno tam się zmieści?? Bardzo chętnie bym zrobiła wersję z garażem i tam kotłownię wepchnęła, ale biję się z kieszenią - jaki może wyjść sam koszt garażu (materiałów) ?? Garaż tak czy siak będziemy chcieli robić, ale próbuję ustalić wersję najbardziej optymalną i najtańszą... Pal sześć auto, wiatka by wystarczyła albo i nic, jakby było trzeba, ale martwi mnie brak pomieszczenia gospodarczego - na kosiarki, rowery, szpargały.. Luzem pod domem boję się to zostawiać, a nie wiem, czy w domu wygospodarowałoby się gdzieś miejsce na to.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 31.03.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 intensywnie przekonuję do tego męża, któremu się nie podoba dach i elewacja na wizualkach Nasze podstawowe założenia spełnia - ma być tanio.. i funkcjonalnie (rodzinka 2+3), chcemy sobie zrobić w miarę na gotowo parter i wykańczać poddasze (a być może na odwrót??). A co jemu się w tym dachu nie podoba. Prosty i tani. Moim zdaniem rodzinka 2+3 nie pozostawia innego wyboru jak robienie wszystkiego od razu. Ja pomimo tego, ze góry miałem wcale nie ruszać zdecydowałem się jednak wymurować od razu za jednym bałaganem ścianki działowe poddasza.Potem tylko tynk i tak zostawiam. Moje pytanie - jakie ogrzewanie montujecie? U nas wchodzi w grę tylko piec na ekogroszek, projekt niby przystosowany do tego typu ogrzewania, ale jak się wczytuję w wymagania do kotłowni i umiejscowienia pieca, to zaczynam się zastanawiać, czy to aby na pewno tam się zmieści?? U mnie zwykły śmieciuch na wszystko. Kotłownia fakt nie powala swoją wielkością. Z garażu też świadomie zrezygnowałem przez koszta. Kiedyś postawie sobie wiatę przy ścianie szczytowej. Zamiast tego postawiłem sobie pomieszczenie gospodarcze z wiatą na drewno opałowe. Popatrz na wcześniejszych zdjęciach. P.S. I zaraz na budowę... murować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 31.03.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Pochwalcie się jak rozwiązaliście problem podłogi na poddaszu? Tzn. czym wygłuszaliście i ile daliście wylewki? Dość pilna sprawa jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman_d 31.03.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Witam u mnie 5 cm styropianiu i jakieś 6 cm wylewki. Do tego folia i siatka stalowa celem wzmocnienia wylewki ale to dlatego, że mam szkody górnicze.PozdrawiamWesołych białych świąt. U mnie od piątku spadło jakieś 20cm swieżego śniegu. POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eszme 31.03.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 A co jemu się w tym dachu nie podoba. Prosty i tani. Moim zdaniem rodzinka 2+3 nie pozostawia innego wyboru jak robienie wszystkiego od razu. Ja pomimo tego, ze góry miałem wcale nie ruszać zdecydowałem się jednak wymurować od razu za jednym bałaganem ścianki działowe poddasza.Potem tylko tynk i tak zostawiam. U mnie zwykły śmieciuch na wszystko. Kotłownia fakt nie powala swoją wielkością. Z garażu też świadomie zrezygnowałem przez koszta. Kiedyś postawie sobie wiatę przy ścianie szczytowej. Zamiast tego postawiłem sobie pomieszczenie gospodarcze z wiatą na drewno opałowe. Popatrz na wcześniejszych zdjęciach. P.S. I zaraz na budowę... murować! Dach się nie podoba, bo marzy mu się płaski tylko płaski fajnie wygląda przy parterówkach o złamanej bryle, jak piętro to też jakieś pogięte, żeby klocek nie wyszedł... No i mój mąż to artysta, projekt wybiera oczami Wykończenie na później - na zasadzie, żeby na dole mieszkać sobie jako-tako, na górze ścianki i tynki oczywiście, a malowanie w międzyczasie będzie można zrobić na spokojnie ( mąż obróci sam). Teraz mieszkamy na kompletnie nieustawnych 60 m, więc łudzę się, że jak sobie "ustawimy" przestrzeń, to nie odczujemy braku poddasza, przynajmniej dopóki dzieciaki małe. A ile taka wiata cię wyniosła? ta przysłowiowa kosiarka się zmieści? zdjęcia widziałam, nawet mi się podoba Garaż wygodny, ale to jednak dodatkowy koszt jakby nie patrzeć... jak się ma normalny budżet, to się tego nie odczuje może, my niestety z każdym groszem będziemy się liczyć. Już kombinuję, czy może zwykłego blaszaka postawić.. Albo zrobić fundamenty pod garaż, a resztę, jak się wyrobi z resztą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 01.04.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 U mnie koszt tej wiaty zamknie się w 7500pln (z drzwiami i oknem w kolorze + roleta na okno). Robocizna całkowicie moja. Samo murowane pomieszczenie ma ~ 2,5x3,2m. Kosiarka śmiało wejdzie. Drugie tyle ma wiata na drewno, w która 2 przyczepy układanego drewna wejdą spokojnie. P.S. Jak się mężowi marzy płaski dach to niech zapomni o tanim budowaniu. Mi się też inny dom marzy ale buduje to na co mnie stać, a mój plan zamieszkania za 190000pln jest jak najbardziej realny (jak na razie jeszcze ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eszme 01.04.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) na płaski dach nas namawiała początkująca architekt, rzekomo taki jest tańszy niż nawet dwuspadowy... ale jak zaczynam szperać, to już to tak jednoznacznie wcale nie wygląda Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez eszme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 01.04.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Chcecie tanio się wybudować, a już na początku podnosicie sobie koszty wymyślaniem. Gdzieś na forum muratora jest wątek o tym czy da się wybudować dom za 200tys. pln. Naprawdę warto go sobie poczytać. Jest tam określone parę punktów jakich należy się trzymać przy wyborze prostego i taniego projektu. Inna sprawa to to czy z12 to dobry projekt dla rodziny 2+3? Ja po postawieniu tego co mam polemizowałbym z tym. Troszeczkę to już chyba jednak za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eszme 01.04.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Dlatego weryfikujemy marzenia i tniemy koszty, trudno, takie życie Jak pisałam, teraz mamy ok 60m i doskwiera nam jedynie brak szaf. Z poddaszem myślę, że będzie tak akurat, dużego domu nie chcemy (nawet niezależnie od funduszy), w z12 każdy swój kącik będzie miał, tyle nam starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 01.04.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 I takie rozsądne myślenie ja bardzo popieram. Nie wiem skąd jesteście ale jak macie blisko lub chcecie zobaczyć dom na żywo to zapraszam. Szczegóły na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowski 03.04.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Cześć pracy rodacy To i ja po prośbie - jeśli ktoś dysponuje kosztorysami na Z12 prosił bym o przemailowanie na adres tomkowski78 maupa gmail kropka com. ;] Będę dozgonnie wdzięczny, zobowiązany i co tylko. No i mnóstwa czasu mi to zaoszczędzi Dzięki z góry. Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 03.04.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 A jakie i do czego Ty potrzebujesz te kosztorysy? P.S. I podaj maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowski 04.04.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 A jakie i do czego Ty potrzebujesz te kosztorysy? P.S. I podaj maila. Kosztorysy do kredytu. Maila podałem w poprzedniej wiadomości (prosił bym o przemailowanie na adres tomkowski78 maupa gmail kropka com) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 04.04.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 A u mnie utknęło w zeszłym tygodniu na tym i wszystko pięknie na następny dzień zniknęło pod śniegiem....: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman_d 04.04.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 zniknęło pod śniegiem....: http://imageshack.us/scaled/thumb/825/dsc0127mg.jpg http://imageshack.us/scaled/thumb/825/dsc0122rq.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 05.04.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 A jutro w końcu wchodzą elektryki i hydrauliki . A ja postaram się wstawić ścianki podzielonego poddasza! Sam postawiłem działówki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 06.04.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Jak obiecałem: się jeszcze stawiało: http://img826.imageshack.us/img826/6618/p4040008d.jpg tu już stoi + robota elektryków. Jutro ciągną kabelki http://img41.imageshack.us/img41/3708/p4060014.jpg A to błędy przeszłości (tak to jest jak kanaliza jest źle zrobiona, a teraz trzeba poprawiać: http://img812.imageshack.us/img812/1787/p4060015.jpg http://img21.imageshack.us/img21/5377/p4060016s.jpg a najważniejsze, że w końcu coś się ruszyło po zimie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts