Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 506
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie do wszystkich :D

Ile styropianu w podłogę? I jak warstwy macie ułożone?

Ściany fundamentowe - w projekcie przyjęte 8cm? Będzie OK?

Podłoga na gruncie (od dołu licząc): grunt rodzimy, piach zagęszczony, płyta betonowa zbrojona siatką, styro EPS100 10cm (2x5xm), "chudy beton", wykończenia podłóg... Do tego oczywiście hydroizolacja po drodze...

I kilka pytań - czy takie grubości styro są wystarczające? Jakiej firmy styropian braliście? Czy tylko kryterium ceny (wydaje się ryzykowne).

I jeszcze jedna sprawa dość pilna - w projekcie mam pierwszą warstwę betonu wylewaną na zagęszczony piach (w uproszczeniu) pomiędzy ściany fundamentowe z dylatacją 2cm styropianem.

Budowlaniec przekonuje mnie do wyciągnięcia płyty na ścianę fundamentową i zazbrojenia siatką (Romek ma chyba takie rozwiązanie). Jakieś opinie w temacie?

Rozważałem jeszcze, by na piachu ułożyć izolację (folię), 5cm styro, potem dopiero lać płytę, i na ołycie docelowe ocieplenie 10cm. Ma to sens? rozwiązanie z tego co czytam chyba rzadko stosowane a koszt pewnie niemały :(

Nareszcie płyta fundamentowa!

Też chciałam budować na płycie, ale projektant dość skutecznie mnie odstrasza, że dużo droższa od tradycyjnych fundamentów (ok. 2x)

W internecie też różne wieści na temat kosztów chodzą.

Napisz, proszę ile Cię kosztowała ta płyta.

No i może trochę informacji technicznych - ile i jaki styropian, jakie uzbrojenie itp.

A w ogóle to zazdroszczę wszystkim, u których już "mury pną się do góry".

Ja jestem na etapie kompletowania papierów i dość powoli to idzie, niestety

mnie płyta wyniosła około 30000 zł. Razem z podbudową piaskową, kopoarką, wstępna kanalizacją, przepustami, doprowadzeniem powietrza do kominka. Jedynie nie mam cokołu ocieplonego po obrysie bo szalunki były z dech drewnianych.

Niestety mój teren jest taki a nie inny i Kierbud jak podjechał zobaczyć, to stwierdził, że zwykły fundamentu u mnie robić to tak z 40-50 k by trzeba liczyć. mam bardzo wysoki poziom wód gruntowych i od humusem płyty szare.

U mnie płyta jest troszkę nietypowa bo jest tak jaby na płytkich ławach (grubość na ławach 25 cm, a pozatym płyta ma 13 cm). Pod ławami XPS 10 cm, a pod pozostałą częścią płyty EPS100 - 12 centymetrów na zamek. dodatkowo jeszcze mam pogrubienia pod ścianami nośnymi (w sumie 20 cm i pod tym też XPS 5 cm).

Beton B20

Stal A-II, A-0 (cokolwiek to znaczy)

W tych płytkich ławach 4#12 i fi6 co 25 cm

siatka na całej powierzchni płyty #10 co 20 cm wzdłóż i w poprzek.

no i na rogach takie jakby stężenia 6#10 co 10 cm

no i pod komin dodatkowo siateczka 310 co 15 cm

Aha na płycie (to już osobny koszt) planuję warstwy posadzkowe 2x5cm styro eps100 i na to wylewka około 8 cm a w niej być może kable grzejne elektryczne, ale to się jeszcze zobaczy

Franco, wtrącę się znów: czy też sam naklejasz (to Ty na zdjęciu)? Pion łatwo łapiesz, ile dajesz kołków na płytę? A jaką grubością styropianu robisz, tak z ciekawości zapytam?

Tak to ja!;) Listwy startowe dobrze złapać i idzie jak ta lala!;)

Niestety tynk cienkowarstwowy już zlecę ekipie. Stwierdziłem, że nawet z pomocą nie dam rady. ;(

2 kołki na płytę tylko na narożnikach daję więcej.

roman_d

Ty mnie nawet nie drażnij tymi tynkami. ;)

Edytowane przez franco103

Tylko po co? Przy naszych budynkach (parter + poddasze) przy prawidłowej technice przyklejania płyt styropianowych w ogóle nie powinno dawać się kołkowania... ale dla spokoju sumienia mojego!;)

Ogólnie dość prosta ta budowlanka... poczytać i pilnować tego co się robi. Dzisiaj pierwszy raz osadzałem porządne ppoż. drzwi. Ciężkie, kolega pomógł i jest elegancko. Jutro wstawiam okno z roletą. Też pierwszy raz.... zobaczymy jak wyjdzie!;)

A kołki no tak na przemian. Po skosie.

Witam wszystkich,

wraz z mężem jesteśmy na początku drogi, którą niektórzy z Was już, jak widzę kończą. Rozpoczynamy zbieranie dokumentów do PNB, oferty firm itd. Wybraliśmy wersję podstawową Z12 i planujemy podwyższyć ściankę kolankową, ale póki co nie ruszać poddasza. Stąd też szereg pytań.

1. Ile kosztuje adaptacja projektu jeśli chodzi o podwyższenie ściany kolankowej?

2. Czy ktoś mógłby podesłać kosztorysy budowy na adres antekt(małpa)o2.pl?

3. Budujemy w powiecie gliwickim stąd też pytanie o możliwość odwiedzenia czyjegoś domku w pobliżu ;P

Za wszelkie rady , uwagi i wsparcie będziemy bardzo wdzięczni!

Jesteście wszyscy bardzo motywujący.

Cześć Elu i Antku :)

Zapraszamy do Orzesza:) Niestety u nas dopiero fundament zasypany można pooglądać ale na czerwiec zamówiona jest więźba. Mam nadzieję, że pogoda dopisze.

Ścianę kolankową podnieśliśmy do 120cm. z500 doliczyło sobie do ceny projektu 700zł. W sumie zapłaciliśmy 2770zł za projekt ze zmianami. (nie mylić zmian z adaptacją gdyż w z500 są to dwie całkiem różne sprawy). Czy w samym układzie będziecie chcieli dokonywać jakichkolwiek zmian? Przesuwanie ścianek, zmiany w instalacjach itp?

Kosztorysy mam jedynie takie jakie składamy do banku (kredyt). Nie za bardzo odzwierciedlają rzeczywistość, choć dają pewne pojęcie o kosztach etapów.

Co do projektu - proponuję zróbcie sobie "wywiad środowiskowy" w temacie tego jak wydawane są u Was pozwolenia na budowę, na ile szczegółowo sprawdzane są projekty (w tym zgodność danych z warunkami zabudowy jeśli były wydawane).

Oryginalny projekt, który zamówiliśmy jest delikatnie mówiąc mało precyzyjny i zawiera dosyć istotne nieścisłości i błędy. W naszym przypadku dzięki uprzejmości urzędu obyło się bez zgrzytów (chodziło o kubaturę budynku - w projekcie brakuje informacji czy jest to wartość brutto czy netto a pan G. w z500 nie za bardzo był zorientowany). Dołączony projekt więźby nijak miał się do wariantu zakupionego projektu. (komin obrócony o 90st., ganek zadaszony dwuspadowo a nie jak u nas przedłużeniem połaci dachu. Pierdółki ale można się przyczepić jak ktoś będzie chciał.

Dlatego warto popytać na ile bezproblemowo wydawane są u Was PnB.

Jeśli będziecie mieli jakieś pytania - walcie śmiało :D

Dziękujemy za zaproszenie - latem na pewno skorzystamy. Widać, że południe obfituje w z12:) Poradzono nam aby zmiany dokonać u lokalnego projektanta wraz z adaptacją. Najtańsze biuro "zaśpiewało" za to 1200zł, ale oprócz ścianki kolankowej, nie planujemy żadnych zmian. Poszukujemy wykonawcy/ów. Wiadomo, że część rzeczy mąż będzie robił samemu w miarę możliwości czasowych. Zdradźcie proszę, czy rozważaliście ogrzewanie gazowe? Generalnie nastawialiśmy się na piec na eko-groszek z podajnikiem i rusztem, ale ponieważ mamy możliwość podłączenia gazu, zastanawiamy się nad tym, czy wychodzi to dużo drożej w ocieplonym budynku... No a za gazem przemawiają wygoda oraz to, jak mało miejsca zajmuje kociołek dwufunkcyjny. Czy ktoś z Was to rozważał? Edytowane przez antek_ela