Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zaproszenie będzie aktualne :) tylko dajcie znać jak będziecie mili ochotę lub jadąc np. do Wisły możecie wstąpić sobie pooglądać budowę. Mogę współrzędne GPS podać, to traficie nawet jak nas tam nie będzie :D

Mogę podać namiary na znajomą panią architekt - jeśli jesteście zainteresowani pisz na prv.

Co do gazu - ja bym się nie zastanawiał ani chwili. Niestety - nie mamy gazu. Kotłownia w oryginale jest maleńka. Przyjąłem piec RBR Ekouniwersal 11kW, który i tak jest gabarytowo niewielki. Do tego będzie zbiornik 140l na CWU. Miejsca na składowanie opału w zasadzie nie będzie. Czyli biegamy z workami. Węgiel workowany jest ciut droższy - bierz to pod uwagę. Musisz mieć gdzie to składować. Na sezon pewnie kilka ton. Worki po 25kg? 50kg?

Tak czy siak - niemało miejsca jest potrzebne. Do tego sterowanie ogrzewaniem gazowym jest zdecydowanie łatwiejsze. Możecie wszędzie położyć podłogówkę idąc w kierunku ogrzewania niskotemperaturowego.

Piec węglowy trzeba czyścić - nie da się nie "nasyfić" przy okazji. Przy gazie kotłownię możesz wykorzystać jako składzik/spiżarnię.

Dla mnie wybór jest prosty.

• Odpowiedzi 506
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie też będzie ogrzewanie gazowe. Mimo, że muszę zrobić przyłącze długości ponad 70m. Do tego ogrzewanie podłogowe na prawie całym dole (poza pokojami).

Jak macie możliwość to jak najbardziej gaz, ogrzewanie węglowe to ciągłe bieganie i nadzorowanie.

Zapraszam na budowę w Rudzie Śląskiej.

Co do wykonawców to mogę z ręką na sercu polecić mojego.

Zapraszam

U mnie domek jest już prawie cały wykończone z zewnątrz i prezentuje się tak:

no i pięknie.

Jaki masz pomysł na schodzy wejściowe? Normalnie na ławach fundamentowych czy jakiś inny patent?

Mógłbyć pokazać połączenie tych słupków pod gankiem z fundamentami? masz tam spoty fundamentowe czy jakiś inaczej?

Witam wszystkich,

Czy ktoś byłby uprzejmy i mógłby podesłać kosztorysy budowy na adres [email protected]

Mieszkam w lubuskiem czy jest ktoś kto wybudował lub buduje ten domek w tym województwie lub może sąsiednich?

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

Witamy wszystkich:)

Projekt naszego domu jest na etapie adaptacji. Planujemy budowę Z12 z podniesiona ścianą kolanową. Na początku chcemy zrobić parter, a poddasze wykreślić jako strych (mniejszy metraż do kredytu). Jeżeli ktos moze prosimy o przesłanie kosztorysu na adres [email protected]

Z góry dziękujemy i pozdrawiamy:)

A my dziękujemy Romanowi za gościnę w tym tygodniu.Wizyta rozpaliła w nas chęci i zapał, a także przyniosła wiele pomysłów na naszą adaptację. Fajnie było obejrzeć sobie pomieszczenia w 3d, od środka:) Mamy nadzieję, że dzieciaki nie dokonakały większych szkód!! Walczymy z wodociągami,kanalizacją, geodetą i oczywiście z potencjalnymi wykonawcami. Pozdrawiamy wszystkich!

• 2 weeks później...
Raczej nie licz na to ;) Ja prosiłem już dwa razy, ale nikt nie ma ochoty podesłać :)

Ale co wam podesłać... ja mogę wam podesłać cały mój kosztorys co do tej pory wydałem... a wy chcecie wykaz materiałów. Co on wam dam jak ja budowałem z H+H, a wy polecicie z Porothermu. Wymiary bloczka inne to i ilości inne. Wystarczy wejść na aledrogo popatrzeć na wymiary bloczka z jakiego chcecie budować i wszystko policzycie... ile czego trzeba!;) Więcej inicjatywy własnej!;)

Mam pytanie do franco103. Jaki masz rodzaj dachówki? Czy jest to romańska betonowa grafitowa brass? Mógłbyś napisać ile zapłaciłeś za całość dachówki na dach? Muszę coś wybrać:)

Posłusznie melduje, że ;)... Brass ale bałtycka grafit... całość 6600pln (+1000 za dodatki: obróbka komina, folia dachowa)

Pozdrawiam.