Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wielkie dzięki za odpowieź. ale biorąc pod uwagę ściankę działową między dwiema sypialniami to gdyby tę ściankę dać idealnie na środku w ściance zrobić obudowane stęplowanie to strop nad sypialniami miałby niewielkie szanse na odkształcenie i w tym miejscu mógłby być fajny elemnt sypialny dla małżonków :D . dobrze myślę? czy się to zawali :D

• Odpowiedzi 506
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wielkie dzięki za odpowieź. ale biorąc pod uwagę ściankę działową między dwiema sypialniami to gdyby tę ściankę dać idealnie na środku w ściance zrobić obudowane stęplowanie to strop nad sypialniami miałby niewielkie szanse na odkształcenie i w tym miejscu mógłby być fajny elemnt sypialny dla małżonków :D . dobrze myślę? czy się to zawali :D

Skoro konstruktor przewidział wszystkie ściany konstrukcyjne jako zewnętrzne, tzn. że ścianki działowe możesz stawiać gdzie chcesz.

Ja mam podobny projekt (bez działówek) i nie pzrejmuję się tym, ze coś się zawali.

Pozdr.

Witaj,

wybudowałam go, mam strop Teriva i nie zawalił się.

Pozdrowienia,

Ala

A jaką masz technologię ścoan? tak jak w projekcie ytung? czy może zmiana na dwuwarstwową?

Mnie by bardziej rajcowała ta druga koncepcja bo mam dojście do suporeksa 24x24x50. A to trochę cienko i się zawali :o

Gość M@riusz_Radom
Nie wiem czy mooga być czy nie. Ja je wywaliłem z salonu i wstawiłem w miejscu łazienki. Lazienkę w miejscu PG itd itd ... Aha - schody robię betonowe ze spocznikiem

Nie wiem czy mooga być czy nie. Ja je wywaliłem z salonu i wstawiłem w miejscu łazienki. Lazienkę w miejscu PG itd itd ... Aha - schody robię betonowe ze spocznikiem

Ale jeśli są nośne, to chyba nie można ich sobie tak dowolnie przestawiać... konsultowałeś te zmiany z architektem, czy to na razie faza projektów?

ściany mam dwuwarstwowe z PTH 25 + 12 cm styropianu.

słupy w projekcie są nośne i są na nich trzy podciągi.

Tomek podaj maila, to prześlę ci jakieś zdjęcia.

pozdrawiam,

ala

teriva II chyba do 7.8m bez podpór

może jakaś skan/fotka projektu bo ten na stronie to...

Popatrzyłem na ten projekt (w linku), ale niewiele zrozumiałem. Na rysunku wyraźnie widać słupy i podciąg biegnący przez środek domu. Skąd wniosek, że słupy można wywalić? Na czym niby wtedy będzie opierał się ten podciąg?

Aha i jeszcze jedno pytanie. Czy w takim domku strop drewniany będzie tańszy niż teriva/monolit itp.?

wniosek wywodzi się z przemyśleń filozoficzno-egzystencjonalnych :D

czyli

możliwości wykonania stropu bez podciągów i słupó ze wzlęgu na to, że rozpiętość terivy jest do 7.80 między podporami

aha

pytanie o wyższość świąt.....

chociaż pewnie drewniany tańszy :D

M@riusz_Radom

intryguje mnie na tym rysunku fakt, że wygląda jakoby podciąg był wzdłuż i w poprzek domu, czy tak jest rzeczywiście? no i te słupy w garażu...