Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 506
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i moja wisienka na torcie, tj. przyłącza, które udało się przekopać wczoraj, a właściwie to już przedwczoraj bo jest po północy.... :)

Ostatnie zdjęci to stan już po zasypaniu. Koparka JCB + koparka na gąsienicach i prawie 90 metrów + studzienkę udało się machnąć w jeden dzień. Na szczęście okazało się że nie było w wykopie wody, której wszyscy się spodziewali.

IMG_1296.jpg

IMG_1310.jpg

IMG_1333.jpg

IMG_1352.jpg

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Franco - tak daleko jeszcze nie doszedłem:)

Za to sam mam pytania do Ciebie i innych "wybudowanych".

1. Instalację elektryczną będę robił w puszkach łączeniowych (głębokich). Przewody polecą częściowo w podłodze wzdłuż ścian. No i pytanie - w peszlach czy luzem pod folię i styropian?

2. Ocieplenie elewacji - kładę 15cm grafitu - kołkować? Martwią mnie późniejsze mostki i plamy na elewacji (tynk będzie jasny). Frezowanie styro pod kołki to znów zabawa i koszty a tych jak ognia chcę uniknąć.

3. Jaka grubość styropianu ocieplenia dochodzącego do okien? Okna będę miał osadzane w murze - a nie w warstwie ocieplenia jak niektórzy sugerują. Żadnych opasek itp. czary mary.

Mała aktualizacja. Za 5 dni mijają 2 miesiące od rozpoczęcia stawiania domku na płycie fundamentowej :)

3 ściany prawie na gotowo (dojdą jeszcze bordowe narożniki i obrzeża dookoła okien). Niestety ściana frontowa czeka na drzwi, któe będą najwcześniej za 3 tygodnie..... :(

A w środku przykręcone kartongipsy i zrobione wylewki

CAM00003.jpg

CAM00007.jpg

CAM00026.jpg

Edytowane przez MasterCheat

Odp. 1

U mnie w peszelach nie kładli, bo... tynkarze i hydraulicy i tak rozwala, Położyli w takich plastykowych rurkach... nie wiem jak to się fachowo nazywa ale tanie i faktycznie lepsze jak peszel,

Odp.2

Kołkuj. Za 8pln kupisz sobie frez do styro, robisz wgłębienie, wbijasz kołek i zakrywasz go styropianową zaślepką za 8 groszy. Warto, uważam ja co całą elewacje zrobiłem prawie sam.

Odp. 3

A rego pytania nie rozumiem.

• 2 weeks później...

Gratulacje z okazji nowego "nabytku";) Teraz dopiero będziecie mieli radości kupę w domu.

A u mnie:

widok z górki:

http://img46.imageshack.us/img46/8448/6u2b.jpg

i z przodu:

http://img707.imageshack.us/img707/5606/hke7.jpg

a to już nie KTUlne, bo posadzki wylane ;)

http://img11.imageshack.us/img11/7334/b71a.jpg

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. ;)