olgac 19.11.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Witam. Czy ktoś podeśle kosztorysy z-12 na adres [email protected]. Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cazp3r 14.12.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Witam Państwa W niedalekiej przyszłości planuję budowę z12 w wersji szkieletowej dlatego powoli zbieram wiedzę żeby potem nie robić czegoś na szybko. Postanowiłem w tym celu zarejestrować się na forum i pomęczyć Was kilk(unast)oma pytaniami Zatem od dołu: 1. Wybrałem "fundament" crawl space. Martwi mnie jedynie fakt że mało firm ma w ofercie tego typu podłogę Jaką grubość ocieplenia w takim wypadku zastosować?Jednowarstwowo czy dwuwarstwowo umieścić wełnę? Czy przekrój ma tak samo wyglądać jak ściany lub dach? 2. Ściany: Jestem za ociepleniem ścian tylko wełną kamienną. Ponoć oddycha i nie opada w ścianie pionowej. Czy łaczenie styropianu w wełną nie ma znaczenia pod wzgledem zatrzymywania wilgoci... Jedna ze znanych firm twierdzi, że tylko wełna pozwala na transport wilgoci, która wejdzie w ścianę. I jak zwykle pytanie jaka grubość przy założeniu kominka i grzejników na prąd? Gdzie ta granica powyżej, której grubość ocieplenia staje się mało opłacalnym wydatkiem przy małym zysku izolacyjnym. 3. Strop na 1szym poziomie: Czy z obydwu stron zastosować folię paroprzepuszczalną (patrz przeznaczenie poddasza)? 4: Parter: Chciałbym kominek z wkładem umieszczony w ścianie narożnej żeby nie tracić powierzchni małego salonu. Czy wg przepisów można coś takiego wykonać na rusztowaniu? Czy kratki wylotowe z obudowy mogą być na 3 ściankach tego kominka i łaczyć salon z pomieszczeniem gospodarczym i kuchnią ? 5: Pralka i terma elektryczna: Gdzie umieścić te urządzenia? W łazience czy pomieszczeniu gospodarczym? Jak traktować to pomieszczenie (jako mokre czy suche (patrz rekuperator) 6. Poddasze: Będzie pseudo użytkowe z wejściem schodami strychowymi czyli czasem na 2-3h parę osób może przebywać tam. Będzie w domu rekuperator więc czy takie pomieszczenie wentylować wwiewno-wywiewnie. Poddasze również będzie ocieplone więc pytanie czy podłogę mocno ocieplać?Ile wełny między krokwiami? Czy szkielet na profilach metalowych wiszący na grzybkach przykręcanych do krokwi będzie duzym mostkiem cieplnym> Czy lepiej na rusztowaniu drewnianym robić? 7: Łazienka: Jak optymalnie zagospodarować łazienkę: Chciałbym połaczyć wanne z prysznicem a co dalej na jakich ścianach najlepiej ułożyć muszlę i umywalkę ewentualnie termę i pralkę? Czy przenieść te urządzenia do pom gospodarczego? 8: Chciałbym najprostszy rekuperator aby w końcu móc cieszyć się świeżym powietrzem w domu i brakiem wilgoci. Jak macie rozprowadzone rury od rekuperacji? Jaki to może być koszt przy założeniu np Luny z instalacją na miękkich przewodach? edycja: 9. Z uwagi na kominek potrzeba będzie przesunąć komin (chcę tylko jeden spalinowy) w prawo. Czy adaptacja będzie kosztować dużo? Domniemuję, że teraz komin wcelował się między krokwie więc przesunięcie go w prawo lub w doł na rysunku i trafienie znów między krokwie nie spowoduję potrzeby ponownych obliczeń wytrzymałościowych? Poprawcie mnie jesli się mylę? Czy wtedy kierownik budowy z upr może coś takiego podpisać i zrobić? Mam nadzieję że nikt nie zasnął czytając te wypociny Więcej pytań pojawi się na pewno z czasem. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez cazp3r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 15.12.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Hej zaznaczam że żadnym specjalista nie jestem w temacie, i pisze tylko to co mi się nasunęło bo tematyka dość rozległa.Zatem od dołu:1. Nie bardzo wiem co to jest, ale po zdjęciach wygląda na typowa podłogę szkieletową/ kanadyjską. Z logiki wynikało by że powinno tam być tyle samo ocieplenia co w ścianach. Na pewno trzeba zapewnić tam pod spodem dobrą wentylację.ps. trzeba pomyśleć o doprowadzeniu powietrza do kominka. 2. Co do ścian jeśli chcesz grzać prądem tylko w normalnej taryfie to im więcej tym lepiej (minimum 30 cm i to najlepiej materiał ocieplający o niskiej lambdzie (0,033-0,031) - okna też jak najlepsze - przynajmnie 3 szybowe. 3. Chyba raczej paroizolacyjną, przynajmniej od dołu. od góry raczej nic 4: Nie wiem o co chodzi z tym rusztowaniem?? np pewno musisz przewidzieć fundament tradycyjny pod komin i po sam kominek raczej też jeśli będzie jakiś duży i ciężki. Dodatkowo jeśli będzie rekuperacja to kominek nie może brać powietrza z pomieszczenia musi mieć szczelną komorę spalania. Kratki wylotowe raczej mogą być jak piszesz. Zresztą jak się robi grawitacyjne rozprowadzenie ciepła to lecą kanały to wszystkich pomieszczeń. Pamiętaj tylko żebyś miał komorę dekompresyjną czy jak to się zwie nad kominkiem. No i obudowa najlepiej z płyt krzemieniowo wapiennych, a nie jakieś karton gipsy...5: Ja pralkę polecam w gospodarczym ,ale to kwestia gustu. co do termy, to rozumiem że chodzi ci o przepływowy podgrzewacz wody? Jeśli tak to jeden w łazience a drugi w kuchni. pomieszczenie gospodarcze radze potraktować jako to z którego wysysa się powietrze.6. Poddasze wg. mnie wentylować. Jeśli dach będzie solidnie ocieplony to w strop wystarczy 10 cm wełny (no może 15) oczywiście jeśli będzie ogrzewane...? Jeśli poddasze ogrzewane to skąd mostki? Jeśli nie ogrzewane to sugeruję przynajmniej 25 cm wełny (pod warunkiem ocieplenia też dachu).7: wg gustu8: Z najprostszego zadowolony raczej nie będziesz. Niestety reku to jednak koszt jeśli ma to byś sprawne i tanie w użytkowaniu. A jak ma być tanie to najlepiej silniku prądu stałego. edycja:9. Przy przesuwaniu komuny trzeba tez przesunąć na projekcie fundament pod komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cazp3r 16.12.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 hejDzięki za podjęcie tematu. Już tłumaczę jeśli coś wydało się niejasne:ad2: Te 30cm podzielić na 3 warstwy czy w 2 można?ad4: Rusztowanie skrót myślowy odnośnie legarów gęsto rozłożonych w tej okolicy. Ile taka podłoga może wytrzymać nacisku (pamiętaj że to crawl space). Kominek raczej o małym wkładzie więc i w miarę lekki ale pytanie właśnie o podłogę czy wytrzyma taki do 100kg?ad5: Też takie rozwiązanie rozważam gdyż nie wiem czy w łazience jest dużo miejsca... na papierze ciężko sobie wyobrazić.Termę to miałem na myśli bojler 80-100l. (2 osoby) Czy w pom gosp czy łazienka ale wtedy podgrzewacz wymagany w kuchni ze wzgl na odległość od łazienki.ad6: Poddasze będzie sporadycznie użytkowane więc się zastanawiam czy włączać tam kaloryfery czy może od komina trochę da rade ogrzać przy dobrej izolacji dachu?Mostki to wymyśliło mi się, ze te mocowania profili alu na które nabija się 2 warstwę wełny, mogą tworzyćad9: ile za taka adaptację można liczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martka90 26.06.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 http://z500.pl/plac-budowy/Z12/1496/tablica/nasz-z12d-szkielet.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sola 20.02.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Witam,czy może ktoś mi poda ile styropianu weszlo do ocieplenia domuA może ogólny koszt ocieplenia. pozdrawiamSola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sola 21.02.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Witam,mam pytanie o ocieplenie zewnetrznych ścian.Ile styropianu potrzeba do ocieplenia i ewentualnie o koszt całej elewacji.Jeśli ktoś mógłby odpisać będę wdzięczna.inf ewentualnie też na maila [email protected]. pozdawiam wszystkich budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts