Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość M@riusz_Radom

Projekt wymaga lekkiego podrasowania - w tym również usunięcia slupów ze ścian garażu (nie wiem po co tam były)

No i garaż zostanie skrócony, odpowiednio: szerokość budynku - 25 cm z frontu i tyłu budynku. Czyli ostatecznie dugość garażu będzie wynosiła ~ 6.5 do 6.7m

• Odpowiedzi 506
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czy ktoś jest w stanie powiedzieć co byłoby tańsze do postawienia biorąc pod uwagę, że oba budynki w tym samym standardzie itp.?

Z12 z garażem, czy Z8 bez garażu? Oba bym chciał z drewnianym stropem i strychem (żeby można było przerobić na poddasze użytkowe w razie czego).

Z8: http://projekty.z500.pl/projekt/z8.html

Z12: http://projekty.z500.pl/projekt/z12.html

na pierwszy rzut oka - Z8 - nie unikniesz konstrukcji wewnętrznej (ściany, słupy, podciągi), przy konstrukcji drewnianej taka rozpiętość to też większy wydatek na konstrukcję, bo bez podparcia to chyba się nie da

jest to uwaga dotycząca projektu Z8, nie wskazanie tańszego

na pierwszy rzut oka - Z8 - nie unikniesz konstrukcji wewnętrznej (ściany, słupy, podciągi), przy konstrukcji drewnianej taka rozpiętość to też większy wydatek na konstrukcję, bo bez podparcia to chyba się nie da

Hmm... odnosząc to do treści pytania, to "na pierwszy rzut oka - Z8" wskazuje, że Z8 będzie tańszy (bo pytanie brzmiało, który będzie tańszy). Ale za to dalsza część zdania to już raczej argumenty za tym, że będzie drożej.

Więc nie rozumiem... Z8 będzie tańszy czy droższy?

Hmm... odnosząc to do treści pytania, to "na pierwszy rzut oka - Z8" wskazuje, że Z8 będzie tańszy (bo pytanie brzmiało, który będzie tańszy). Ale za to dalsza część zdania to już raczej argumenty za tym, że będzie drożej.

Więc nie rozumiem... Z8 będzie tańszy czy droższy?

Hmm... odnosząc się do treści wypowiedzi, Jaśnie Pan wybaczy, że sługa uniżony nie odpowiedział wprost

jestem gotów paść na kolana i pierścień herbowy Jaśnie Pana całować

a w wersji skróconej - strzelić baranka

A JAK CI SIĘ WYDAJE?

Spokojnie... nie przesadzaj z tym jaśnie panem. Po prostu zapytałem, bo Twoja wypowiedź była niejasna. Nie musisz wyżywać się na mnie za to, że piszesz sprzeczne wypowiedzi...

A tak w ogóle, to dziękuję bardzo za zabranie głosu, zresztą bardzo cennego ;-)

Keep smiling :-)

Witam serdecznie,

ja też zastanawiam się nad tym projektem.

Ew. nad Z14 ale Z12 zdecydowanie bardziej mi odpowiada.

Szkoda, że jest tak mało zwolenników tego projektu....

Może się jeszcze ktoś znajdzie???

Pytanie do Ala28 gdzie dałaś schody na poddasze, w saloniku tak jak w projekcie?

Czy robiłaś ścianę 3-warstwową?

Czy sam projekt zawiera dużo błędów?

Czekam niecierpliwie na odpowiedz i

Pozdrawiam

Lenka

Pytanie do Ala28 gdzie dałaś schody na poddasze, w saloniku tak jak w projekcie?

Pytanie w zasadzie nie do mnie, ale ten projekt teraz stoi u mnie na pierwszym miejscu więc pozwolę sobie podać linki do fotek Ali umieszczonych w innych wątkach.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=86151&highlight=

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=93736&highlight=

PS.

Jak sądzicie, czy uda mi się wybudować ten dom za 170tys brutto (stan developerski, bez poddasza i garażu, ale w tej cenie chciałbym mieć jeszcze szambo)?

Budowa systemem gospodarczym, instalacje elektryczną wykonam sam. Działka jest, przyłącza wody i prądu nie będą drogie bo są pod samym nosem.

Hej,

ja już widziałam zdjęcia, skontaktowałam się z Alą i podesłała mi 8)

Jednak po głębszym zastanowieniu, ze względu na te nieszczęsne schody w salonie Z12 spadł na miejsce 2 , a na 1 wskoczył Z14.

No i teraz chyba ten będę budować.

Co do ceny się nie wypowiem ...

Bo nie wiem, szczególnie przy obecnym szaleństwie cenowym :-?

Pozdrawiam Lenka

• 3 weeks później...
  • 4 months później...
  • 6 months później...

Witaj!

Ja buduję Z14 z tej samej pracowni i dlatego zareagowałem na hasło "Z12" :) Nie wiem czy ktoś na tym forum buduje ten projekt, ale na stronie Z500 w zakładce z opiniami o projekcie są dwa wpisy osób, które zbudowały Z12. Napisz do nich (przy wpisach są adresy mailowe), a być może podzielą się swoimi uwagami, zdjęciami.

Powodzenia!

• 3 years później...
  • 2 weeks później...