Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Skończyłem właśnie robić dość szczegółowy kosztorys projektu. Opierałem się na kosztorysie z12 z wykuszem i podniesioną ścianką kolankową i... muszę powiedzieć, że spodziewałem się lepszego (czyt. "mniejszego" wyniku). Z ogrodzeniem i podjazdem pod domem wyszło mi 170000pln za sam materiał. Czekam już teraz tylko na kosztorys ze studia z500, żeby porównać sobie gdzie kosztów nie doszacowałem, a gdzie policzyłem za dużo.

SSZ (wstawione tylko okna i drzwi wejściowe, w środku nic nie ruszone, postawione ścianki działowe parteru) sam materiał wyszedł mi ~ 74000 (w tym fundamenty ~ 18000pln). Może kogoś zainteresują takie liczby.

• Odpowiedzi 506
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

trini80 kosztorys inwestorski ze studia z500 opiewa na 200364,84 i to bez wykończeń. Jeżeli można zapytać to wy na kredycie czy za gotówkę? Mogę prosić na priva kosztorys do banku jak coś?!;)

Cena m2 wynosi 2874,67pln.

Trochę przesadzony ale na duchu nie podnosi.

Już wam zazdroszczę tych ścian. Załóż jakiś dziennik budowy albo pochwal się jakimiś zdjęciami. ;)

Edytowane przez franco103

My budujemy za kredyt, tzn mamy 170 tys kredytu a resztę staramy się zmęczyć z własnych środków. Kosztorys do banku zrobiłam sama a specjalista przepisał go jota w jotę więc chyba dobra jestem :) Wyszło nam jeszcze więcej bo ok 225 tys ale ja się na tym kosztorysie tak bardzo nie opieram. Wg kosztorysu ssz to 81 tys, mamy zamiar zamknąć się w tej kwocie ale wraz z utwardzeniem drogi, zrobionym mostkiem i takie tam. Wieczorem wyślę kosztorys. Nie mam trochę czasu żeby prowadzić regularny dziennik, zdjęć też mało....Ale postaram się coś z tym zrobić. Póki co notuję każdą złotówkę wydaną na budowę i po ukończeniu sso wszystko tutaj opiszę:)

Franco, odpowiem Ci tutaj bo być może komuś przydadzą się takie informacje. Buduję na podkarpaciu, okolice Krosna. Mamy zamiar wydać na ssz nie więcej niż 80 tys, maksymalnie 85 tys. W tym mamy utwardzenie drogi dojazdowej 35 metrowej, budowa mostka, prace koparki, 20 tys zapłaty dla ekipy budowlanej, reszta na materiały. Pewnie teraz połowa czytających to popuka się w głowę ale my mamy zamiar się w tym zmieścić. Niestety nie potrafimy robić sami nic co związane z budowlanką ale mój tata, strary mechanik samochodowy ma masę "znajomości" i trochę rzeczy będzie taniej, inne lepszej jakości.

niechcący trafiłam na to forum, a właśnie miałam kliknąć w "kup projekt z12". Cieszę się, że trafiłam, bo zadam głupie pytanie: jeśli nie wiem czy kiedykolwiek będę adoptować poddasze na cele inne niż suszarnio graciarnia ze schodami wciąganymi drabinowymi (ale może kiedyś tam będę), to czy powinnam kupić standardowy projekt z12 bez poddasza (i ewentualnie potem, za 15 lat coś próbować zmieniać), czy kupić z poddaszem - ale wtedy musiałabym robić okna itd, co znacznie podwyższy mi koszt budowy, a nie wiadomo czy wykorzystam... Doradzicie jak to jest?

trini80 kosztorys inwestorski ze studia z500 opiewa na 200364,84 i to bez wykończeń. Jeżeli można zapytać to wy na kredycie czy za gotówkę? Mogę prosić na priva kosztorys do banku jak coś?!;)

Cena m2 wynosi 2874,67pln.

Trochę przesadzony ale na duchu nie podnosi.

Już wam zazdroszczę tych ścian. Załóż jakiś dziennik budowy albo pochwal się jakimiś zdjęciami. ;)

Franco 103 czy ten kosztorys obejmuje budowę z12 z poddaszem użytkowym czy chodzi o sama parterówkę? Tez jestem zainteresowana tym projektem, ale nie mogę się zdecydować na rozpoczęcie budowy..Mam działkę i duże chęci, ale obawiam sie czy budowa domu to nie jest takie porywanie sie z motyką na słonce dla samotnej kobiety. Jestem zainteresowana parterowa wersja tego domku i ogrzewaniem elektrycznym, na razie wertuje fora budowlane i nabieram wiedzy.

niechcący trafiłam na to forum, a właśnie miałam kliknąć w "kup projekt z12". Cieszę się, że trafiłam, bo zadam głupie pytanie: jeśli nie wiem czy kiedykolwiek będę adoptować poddasze na cele inne niż suszarnio graciarnia ze schodami wciąganymi drabinowymi (ale może kiedyś tam będę), to czy powinnam kupić standardowy projekt z12 bez poddasza (i ewentualnie potem, za 15 lat coś próbować zmieniać), czy kupić z poddaszem - ale wtedy musiałabym robić okna itd, co znacznie podwyższy mi koszt budowy, a nie wiadomo czy wykorzystam... Doradzicie jak to jest?

W wersji podstawowej są zaprojektowane schody i strop to nadal terriva więc jest możliwość adaptacji później. A okna to zupełnie dowolna kwestia. Można je robić, nie robić, robić inne, wszystko po zakończonej budowie zatwierdza kierownik budowy i wypisuje dokonane zmiany z czego okna to zmiananiesistotna więc i bezproblemowa. My kupiliśmy projekt z12 P czyli z poddaszem użytkowym i to był błąd. Mamy wyższą ratę kredytu przez to, że powierzchnia użytkowa to 108 m kw a nie 70 (w rodzinie na swoim to ma znaczenie). I tak zrezygnowaliśmy z okien dachowych, mamy tylko w ścianach szczytowych.