Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 506
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich

Od jakiegoś czasu przeglądam forum muratora i wątek projektu Z12 ponieważ wybrałem własnie ten domek do budowy. Będę budował wersję z podwyższoną ścianą kolankową.

Planuję rozpocząć budowę wczesną wiosną, a w tym roku załatwiam wszystkie formalności. Budowa oczywiście systemem gospodarczym z jak największym wkładem własnej robocizny.

franco, w tych 160tys. stan poddasza kompletnie surowy? czy może liczyłeś jakieś wylewki, rury wodne itd?

Jestem zainteresowana kosztorysami i jeśli można prosić o przesłanie na mój adres mailowy [email protected] , to byłabym wdzięczna . Wprawdzie budowa sięgnęła już stropu , ale kolejne nakłady przede mną i chętnie zweryfikuję teorię z praktyką .

drhambone

Dla nas poddasze kompletnie surowe... jest tam tylko plan wyciągnięcia instalacji + jakieś grzejniki i postawienia pralki. Poddasze oczywiście ocieplone ale bez żadnej obróbki... tylko wełna i tyle.... Za 160000 chce zamieszkać ale bez żadnych wodotrysków.

jozefo

kosztorysy wysyłam i z chęcią popatrze na wasze wydatki jak macie jakiś aktualny kosztorys.

Pozdrawiam.

franco, myślimy z żoną dokładnie o takim samym rozwiązaniu. Na początek parter do zamieszkania a potem ewentualnie poddasze, jak będzie potrzeba. Jedyne nad czym się zastanawiamy to czy zainstalować na poddaszu ogrzewanie i używać go właśnie jako pralnia-magazynek, czy może zostawić je całkowicie surowe (bez ogrzewania) i zamknąć ten otwór na schody żeby ciepło z parteru nie uciekało.

Dzisiaj zamówiłem projekt razem z kosztorysem, będzie pewnie u mnie za kilka dni. Jak tylko go dostanę przeliczę wszystko po swojemu i również podzielę się wynikami. Mam dostęp do aktualnych KNR'ów, tak że robociznę uda się odzwierciedlić w miarę dokładnie. Z materiałami to wiadomo, każdy lubi co innego.

Pozdrawiam

Edytowane przez drhambone

Czesc Franco103,

bylbym wdzieczny gdybys zechcial uzbroic mnie w Twoje kosztorysy, prosze.

porozgladalem sie po forum z nadzieja na te 160kPLN ale jak sie wczytalem to troche mi skrzydla podcielo.

musze jeszcze wszystko raz jeszcze sobie przekalkulowac nim wystartuje na wiosen przyszelgo roku.

takze Twoje doswiadczenia bylyby dla mnie bezcenne.

moj email: [email protected]

pozdr.

texas75 - kosztorysy poszły.

Ja nie chce tu nikogo wprowadzać w błąd dlatego wyjaśniam... moje doświadczenie z budową z12 nawet się jeszcze nie zaczęły. Właśnie załatwiam kredyt w banku i jak go dostane to wtedy dopiero zacznę zdobywać doświadczenie. Na pewno chcę bardzo dużo pracy wykonać sam, zwłaszcza wykończeniówki. Ja się budowy domu nie boje, boje się braku czasu. ;)

Pozdrawiam.

Przejrzałem właśnie projekt domku Z12 (przyszedł wczoraj kurierem, ale dopiero teraz miałem chwilę żeby go sobie obejrzeć) i muszę powiedzieć, że jestem bardzo niemiło zaskoczony.

Projekt wygląda bardzo amatorsko, cześć projektu to ksera z instrukcji montażu żywcem skopiowane od producentów (okna, drzwi, strop, dach, komin). Projekt instalacji el. wygląda jak robiony przez studenta (na tym akurat się znam) i ta nomenklatura "wyłącznik czułościowy" zamiast różnicowo-prądowy :) Projektant poleca kable YKY5x25mm2 (200zł netto za 1m jeśli ktoś nie ma zniżek w hurtowniach) dla prądu obliczeniowego 44A!!!

90% rzutów w skali 1:100, opisy pod rysunkami nie zgadzają się z tym co na rysunkach.

Dodatkowo niepokoi mnie adnotacja w nagłówku projektu instalacji sanitarnych: "Opracowanie wymaga adaptacji przez uprawnionego projektanta branżowego. Autor opracowania nie jest projektantem w rozumieniu przepisów prawa budowlanego." Czyli co, muszę tak czy tak zlecić osobno projekt instalacji sanitarnych ??

jakie są Wasze wrażenia po obejrzeniu projektu??

Pozdrawiam

Hej

A co myślicie o takim ułożeniu schodów?? Łazienka trochę traci, ale tam pod schodami można postawić pralkę, jakieś szafki i kosze na pranie (w najniższym punkcie drugiego biegu schodów jest 1,4m). Docelowo będę wykańczał górę i tam będzie większa łazienka. Schody mają 110cm szerokości, stopnie 18cm wysokość, 26 głębokość.

Zamieniłem tez kuchnie z pom. gospodarczym (pasuje mi bardziej mieć w tym miejscu wszystkie przyłącza).

Kominek będzie w rogu salonu, na połączeniu pom. gospodarczego z salonem. Sam komin będzie wymurowany w pom. gospodarczym.

Zachowałem oryginalne gabaryty domku, ale planuję go poszerzyć o 1m czyli salon i kuchnia będą większe.

franco co masz na myśli mówiąc, żeby nie ruszać schodów? Miałeś problem z przeprojektowaniem ich położenia?

Pozdrawiam

domek.jpg

Napisze to tylko raz... dla was wszystkich (robiących wielkie zmiany w projekcie) ku przestrodze... nie pisze tego złośliwie czy żeby was zniechęcać ale jestem bogatszy o jedno doświadczenie... ja już raz projekt w PnB zmieniłem, a wszystko przez to, że tez poniosła mnie fantazja... tu chciałem odjąć tu dodać, tam było za wąsko, a tam za wysoko... wielki błąd... nie pasuje? Zmieńcie projekt!

drhambone

"Zachowałem oryginalne gabaryty domku, ale planuję go poszerzyć o 1m czyli salon i kuchnia będą większe. "

Myślałeś o tym wcześniej, przed zakupem projektu czy teraz to wymyśliłeś?

MasterCheat

Tak szczerze ode mnie... nie chce Cię zniechęcać i nie piszę tego złośliwie ale... nie kombinuj ze schodami... znajdź inny, pasujący Ci projekt!

Czekam na decyzje z banku i się nie mogę doczekać!;)

ok, ale to co pokazałem to są przecież minimalne zmiany.

w zasadzie to przesunięta jedna ścianka działowa od pomieszczenia gospodarczego (gdzie i tak nie będzie żadnych pieców itp, bo ogrzewania planuję na prąd) być może będzie trzeba o kilka cm przesunąć komin. w zasadzie kosmetyka. A jako że ma to być szkielet to otwór na schody mogę mieć gdziekolwiek (zaślepiony na początku).

w oryginalnym projekcie schody są tylko koncepcją na rozwój poddasza (nie we wszysatkich wersjach projektu nawet są schody)...