franco103 29.08.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Rozumiem, że przed kupieniem projektu sprawdziłeś czy to się da zrobić i jakim kosztem? Mnie żona też chciała namówić na poszerzenie domu o metr ale byłem twardy i nieugięty + jeden telefon do studia z500! Nie trzeba było od razu szukać czegoś większego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drhambone 29.08.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Trochę inaczej do tego podchodzimy. Priorytetem dla nas jest jak najszybsze i najtańsze zbudowanie domu i szybka przeprowadzka. To poszerzenie o 1m wykonamy tylko i wyłącznie jeśli nie będzie wiązało się z dużymi kosztami (zarówno adaptacji jak i materiałów), jeśli koszta będą duże to zostajemy przy oryginalnym projekcie i jedyne co zmienimy to położenie pom. gospodarczego pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 29.08.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 No to zostaniecie przy oryginale! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 29.08.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 No to zostaniecie przy oryginale! franco103, ale ty tez przeciez adaptowałeś swój projekt. coś było nie tak z ta adaptacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 29.08.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Trochę źle interpretujesz słowo "adaptacja". To nie tylko zmiana wyglądu i funkcjonalności... "Adaptacja projektu typowego (powtarzalnego) do warunków miejscowych polega na dostosowaniu projektu architektoniczno-budowlanego do: - warunków miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub warunków zabudowy, - warunków istniejących na danym terenie: dostosowanie fundamentów do warunków gruntowo-wodnych, ewentualne zabezpieczenie na szkody górnicze, adaptacja konstrukcji więźby dachowej, - do indywidualnych potrzeb inwestora, Jeśli jest taka potrzeba zmiany nanosi się na projekt. Aby uzyskać pozwolenie na budowę konieczne jest jeszcze sporządzenie projektu zagospodarowania terenu oraz uzyskanie warunków technicznych przyłączenia lub zapewnienia dostaw mediów. Osoby dokonujące adaptacji projektu domu zatwierdzają projekt poprzez opieczętowanie i podpisanie. Dodatkowo do projektu budowlanego należy dołączyć kopie uprawnień budowlanych i przynależności do Izby Inżynierów Budownictwa lub Izby Architektów oraz zgodnie z art. 20 pkt. 4 Prawa Budowlanego oświadczenie o sporządzeniu projektu budowlanego, zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz zasadami wiedzy technicznej." Pożyczone ze strony http://www.top-bud.pl/faq_adaptacja_projektu.php P.S. Żadna reklama, nie znam ich nawet, poprostu pierwszy wynik w googlach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drhambone 29.08.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 hym no ok franco, wszystko to co napisałeś zgadza się i wiem o tym, ale dalej nie rozumiem gdzie problem przy poszerzaniu domu o 1m?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 29.08.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Odpowiem tak... mnie do tego pomysłu mojej żony (który mi od początku się nie podobała) zniechęciło zwiększenie kosztów budowy. Dochodzą metry dachu, stropu, ścian, fundamentów i wszystkich kosztów jakie z tym związane. No i rozmowa z panem projektantem z z500, który mnie w decyzji o nie poszerzaniu tylko utwierdził zaczynając rozmowę: "wie Pan wszystko się da tylko trzeba przeprojektować cały strop, policzyć od nowa obciążenia itp. itd." Jeżeli uważasz, że warto... nie zniechęcaj się i to po prostu zrób! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 29.08.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Ja akurat bryły nie ruszamTylko ścianki działowe (może komin) a jako że tan akurat projekt cały stoi na ścianach zewnętrznych (do tego ja będze miał szkielet drewniany) więc teoretycznie można go zrobić jako studio (bez działowych w środku) więc przesuwanie ścianek wewnątrz praktycznie nic nie zmienia. A dodatkowo wykonawca (a właściwie jego projektant) i tak w cenie adaptuje mi projekt do swojej technologii więc przy okazji będę miał te ścianki poprzesuwane w cenie. Do pozwolenie na budowę wg. mojego wykonawcy wystarczy, że złożę nawet ten gotowy projekt zakupiny na stronie Z500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 29.08.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 No to się nie dogadaliśmy... widzę, że stawiasz na szybką budowę (drewniany szkielet) i generalnego wykonawce. Jesteśmy w całkiem innej sytuacji. Kibicuje i tak! Chwal się postępami jak coś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drhambone 30.08.2012 02:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 franco no właśnie pytanie jak bardzo kłopotliwe będzie to przeprojektowanie i ile więcej trzeba będzie zapłacić za materiały i robociznę. Tak jak pisałem stawiam na tanią budowę i jeśli po przeliczeniu tego wszystkiego wyjdzie za duża kwota zostajemy przy oryginalnym projekcie, najwyżej szybciej wykończymy górę żeby zyskać dodatkowe metry pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chonoratka 30.08.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Witajcie, ja powracam, pisałam w czerwcu z prośbą o rady dotyczące projektu. Potem się wyłączyłam by powrócić w zupełnie innym stanie zaawansowania. Też mi zależy by było jak najtaniej i jak najszybciej. I muszę się pochwalić. Projekt przyszedł do mnie 22 czerwca, adaptację zrobiłam w 6 dni za 600 zł, z pozwoleniem uwinęłam się w 3 tygodnie, a teraz mam już wylane ławy i stoją fundamenty. Jak skończę pisać ile dalej smarować mazidłem. Materiały to okazuje się nie taki największy koszt, robocizna rzecz straszna... Mam 38 m ław, cena wyjściowa to 100 zł za metr, fundamenty koszt podobny, każde więc powiększanie domu, zwłaszcza bryły to poza problemami papierologicznymi, dodatkowe niemałe pieniądze. Ja oczywiście też sporo pozmieniałam, ale drobnych rzeczy jak okno, którego nie miałam od południa i zmiany, że tak się wyrażę "niewidoczne" . Robię tylko dół, gdzie będzie pokój z anexem kuchennym i spiżarnią, łazienka, 2 sypialnie i garderoba z korytarza. Wszystko, co na moje potrzeby potrzebne. Stan surowy otwarty (bardzo otwarty) zamknie się w 65-70 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 30.08.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Chonoratka odrobinę odpowiedziała na Twoje pytanie drhambone. Ja dzisiaj dostałem odpowiedź z banku na wniosek kredytowy... decyzja pozytywna ale... no właśnie to ale... nie możemy panu przyznać kredytu we wnioskowanej wysokości 160000 ale... możemy dać 195000?!?!? I kto to zrozumie? Trzeba będzie brać najwyżej nie wykorzystam całego kredytu, a w razie jak byłby gdzieś poślizg to będzie zabezpieczenie. Zobaczymy tylko jak tam raty wyjdą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drhambone 31.08.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Chonoratka, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, 1 metr bieżący ławy to 100zł? czy chodziło może o 1000zł? Bo jeśli 100zł to tyle co nic (biorąc pod uwagę powiększenie ław o 2m), a jeśli 1000zł to niewiarygodnie dużo. franco ja się właśnie również boję, że w banku mi nie uwierzą w tak niski koszt budowy i będą chcieli wcisnąć więcej kredytu. Byłem ostatnio w 1 banku (nie wiem czy można podawać nazwy na forum) i była fajna opcja - rezygnacja z ostatniej transzy, w razie gdyby koszty budowy wyszły mniejsze niż kwota kredytu. Zapytaj u siebie w banku, może mają taką opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 31.08.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 W sumie sam mam kłopot z interpretowaniem tej ceny... mi za cały stan zerowy krzyczą 5.000pln, sama robocizna oczywiście! To 100pln/m samej ławy... chyba za dużo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trini80 31.08.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Myślę, że jako osoba ze stanem SSO mogę się trochę powymądrzać Co do zmian w projekcie o ten maleńki 1 m, Franco ma rację...Mnie też kanapa pasowała większa ale usłyszałam, że takie zaminy są ingerencją w konstrukcję, wszystko trzeba przeprojektować a to jakieś 4 tys zł. O, nie, nie, nie.....Nie o to chodzi w tanim budowaniu domu, albo Ci projekt leży albo nie. W necie są tysiące projektów i skoro w Z12 jest coś nie tak ze schodami to zanaczy, że projekt nie jest idealny, a skoro ktoś chce go adaptować to proszę wybaczyć ale wyrzucanie 4 tys to nie jest tanie budowanie (mnie okna i drzwi balkonowe będą kosztowały 5 tys więc jakby ktoś to w blotot rzucił...). Projekt jest jaki jest. Dla mnie w porządku, lepszego nie znalazłam, zmieniłam rozmiar okien i to wszystko.Koszt-450 zł. Na początku jest super wow! Potem reality...Budujcie co Wam pasuje, jak nie pasuje to inny projekt. Chyba, że jesteście na tyle bogaci, ale z12 to nie jest projekt dla bogatych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drhambone 31.08.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Ok wszystko już rozumiem. 100zł/m ławy daje jakieś 4000zł za robociznę przy powiększeniu o 1m. No jest to rzeczywiście sporo. Ja jestem w tej komfortowej sytuacji, że ławy wykonam sam przy pomocy rodziny żony (cała rodzina to ludzie z uprawnieniami w branżach budowlanej, sanitarnej i elektrycznej z 30-40 letnim doświadczeniem na budowach). Jeśli chodzi o samą adaptację projektu (ze zmianą kubatury) kosztowała by ok 4000-6000zł (takie kwoty podawali architekci), ale adaptację wykona mi zaprzyjaźnione studio za symboliczne 1000zł, na zasadzie "Ty mi pomożesz teraz, ja Ci pomogę później" Zostaje mi teraz tylko policzyć koszt materiałów przy powiększeniu o 1m. Jeśli kwota całego przedsięwzięcia zamknie się w 10000 zł to wg mnie będzie warto. Jest to przecież tylko 1/16 (wg kosztorysu franco) czy 1/20 (wg moich założeń) ceny całego domu. A zyskuje 14m2 więcej + rozłożenie pomieszczeń takie jak mi odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 02.09.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 A ja zbieram wyceny za robociznę SSO... ceny wahają się między 25, a 30 tysięcy pln. Nie ma dramatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman_d 02.09.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 (edytowane) Witam Ja jutro zaczynam roboty ziemne. Firma wykona SSO za niecałe 160 tysiaków. (drogo ale to 3 kategoria szkód górniczych).Postaram się na bieżąco prowadzić mój dziennik budowy. Zapraszam do odwiedzin.http://forum.muratordom.pl/entry.php?121922-Z12p Edytowane 2 Września 2012 przez roman_d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drhambone 03.09.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 właśnie dostałem kosztorys ze studia z500. franco miałeś rację, pieniądze wyrzucone w błoto. po szybkim przejrzeniu znalazłem już kilka błędów., szkoda gadać. No nic teraz w wolnej chwili przysiądę trochę i zrobię swój własny kosztorys. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 05.09.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Klamka zapadła... jutro idę podpisać wyrok na 30lat i około 15 września ruszamy... gorzej, że nie będzie mnie na tym początku! ;( Taka praca. Mam nadzieje, ze ekipa się sprawdzi. W tym roku ma być SSO i tyle!!! roman_d Szkody górnicze robią aż takie koszta? Ja za takie pieniądze to mam zamiar już mieszkać... sprawdzałeś jakieś inne oferty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts