Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej, drhambone. Widzę, że sobie w między czasie odpowiedziałeś. 100 zł )sto słownie) za robociznę, za metr, materiał dodatkowo. Za szalowanie, zbrojenie itd (mi jakoś mało tego itd się przypomina, by usprawiedliwiło cenę). Robili niespełna 1 dzień te 38 m kw po 100 za metr, a deski, drut, beton, potem mazidła, styropiany, siatki i folie na każdy metr lecą. Też uważam, że warto dłużej poszukać projektu niż kupować taki, że trzeba powiększać bryłę. Ale jeśli się już zaczęło i nijak stół nie wchodzi, to lepiej powiększyć (choć ja bym raczej stół upiłowała... :)). Jutro mi dopiero zakopują fundamenty bo muszę sprzedać Wam jedną super rewelację - zrobiłam piwniczkę! Staromodną, z klapą i wejściem ze spiżarni, 90 cm wysokości, 100x115. Na ziemniaki i puste słoiki. Moja cud fanaberia kosztowała 194 zł materiał + 250 zł robocizna.

• Odpowiedzi 506
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Ja jutro zaczynam roboty ziemne. Firma wykona SSO za niecałe 160 tysiaków. (drogo ale to 3 kategoria szkód górniczych).

Postaram się na bieżąco prowadzić mój dziennik budowy. Zapraszam do odwiedzin.

http://forum.muratordom.pl/entry.php?121922-Z12p

no faktycznie drogo.

Ja mam narazie ofertę na 165000 brutto fundamenty + stan deweloperski (bez kosztu instalacji) na szkielet drewniany na płycie fundamentowej.

instalacje szacuję na 15000 zł (tylko prąd + woda/ścieki)

Instalacji CO brak, bo będzie ogrzewanie elektryczne (konwektory, jakies 5000 zł dodatkowo) no i kominek też pewnie z 5000 zł.

Oraz będzie trzeba conieco wyskrobać na jakąś rekuparację...

A u mnie kolejne postępy. W piątek koniec zbrojenia a w przyszłym tygodniu zlewanie fundamentów.

W piątek wylane ławy fundamentowe, a w poniedziałek ekipa zaczyna murować ściany fundamentowe z bloczków cementowych.

W takim tempie jeśli pogoda pozwoli budowa powinna zakończyć się SSO do zimy.

Pozdrawiam

Edytowane przez roman_d

Fantastycznie, że wszystkich przeskoczyłam! U mnie wczoraj chudziak wylany. Żałuję strasznie, że sama tą trąbą słoniową nie mieszałam, zaoszczędzając tym samym 600 zł na rozsmarowywaniu betonu niczym kremu na torcie - miła i prosta robota. Polecam (szczególnie w starciu z lepikowaniem i oklejaniem styropianem oraz zacieraniu siatki klejem + olią kubełkową, z czym tez uporałam się dziś, a na czym rzekomo zaoszczędziłam także 600 zł. Dla porównania lanie i rozsmarowywanie betonu przez słoniową trąbę, kosztowało 600 zł trwało pół godziny, trzykrotne malowanie i szpachlowanie różnymi substancjami przed i po styropianie trwało 5 dni i dodatkowo zaowocowało niemożnością zwleczenia się z łóżka rankami. Apeluję: jeśli jesteście na etapie przede mną podpowiedzcie jakie roboty można wykonać samemu. W życiu bym nie zgadła że wylewanie betonu jest czynnością typowo kobiecą, prostą i lekką fizycznie. Od przyszłego tygodnia ściany mi idą w górę (murować się nie podejmuję). Czas najwyższy, stan żaden pochłonął mi 26,5 tys.

Dla zainteresowanych... mi jak na razie koszt stanu "0" wyniósł 15870pln. Kwota ta nie zawiera w sobie jeszcze tylko izolacji pionowych fundamentów i robocizny ale za to... jest w tej sumie zbrojenie na cały dom. Liczę, że ze wszystkim zamknę się w 23000pln. ;)

Pozdrawiam.

Edytowane przez franco103

jozefo

Gratuluje!;) Już zazdroszczę... pochwal się jak możesz kosztami. Ściana kolankowa podnoszona? Ze zdjęć widzę, że nie. A dachówka jaka?

franco103

Koszty trochę wyższe niż planowane , włączając papierologię lekko przekroczyły 100 000 zł . Dom większy niż w projekcie , bo po obustronnym wydłużeniu po 60 cm powierzchnia użytkowa wzrosła do 80m2 . Dachówka betonowa Braas celtycka .

pozdrawiam