Sebastian 08.11.2002 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Tak jak w temacie + jak dobrać piec by był nie przewymiarowany?Położenie Rumia K. Gdyni czyli I strefa temp.Dom 150 m2 powierzchni użytkowej + ogrzewane piwnice 90 m2Sciany gazobeton 18cm styropian 6cm i gazobeton 18cm. W przyszłości jeszcze od zewnątrz jakieś 5 cm styropian + tynk.Podłoga w piwnicy na 10 cm styropianu, na innych kondydnacjach 3 cm. dach ocieplony 20 cm wełny, okna PCW.Woda - zasobnik 150l z cyrkulacją. CO system rozdzielaczowy, rury pex alu pex, grzejniki + dwie łazienki - podłogówka razem 14 m2.Z programu Vailanta wyszło mi, że potrzeba 21 kw, ale wydaje mi się, że troche mało. I jeszcze jedno lepiej stojący czy wiszący? Za pomoc serdecznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 08.11.2002 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Co nieco jest tutaj http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=5189&forum=47&32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas 09.11.2002 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2002 21 kW to według mnie sporo za dużo, jako regułę duzego palca polecam 60W/m2 dla domu ocieplonego 100 W/m2 dla nieocieplonego, 35w/m2 dla ocieplonego z rekuperatorem, podane dane wyliczone za pomocą programu do liczenia start OZC (dostepny za darmo w sieci) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2003 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 PANOWIE .DOM JEST JEDNĄ WIELKĄ INWIDUALNOŚCIĄ I NIE MOŻNA JEDNĄ MIARĄLICZYĆ WSZYSTKIE.1.ŚCIANY Z CZEGO I OCIEPLENIE ILE2.WIELKOŚĆ I JAKOŚC OKIEN3.WYSOKOŚĆ4.OCIEPLENIE STROPU5.ILOŚĆ I JAKOŚĆ GRZEJNIKÓW6.STREFA KLIMATYCZNA7.RODZAJ PIECA ,ZWYKLY NA PALIWA STAŁE,GAZOWY,KONDENSACYJNY8.ILOŚĆ ŚCIAN ZEWNĘTRZNYCH W DANYM POKOJUPRZY SPEŁNIENIU TYCH WARUNKÓW MOŻNA WYLICZYĆ MOC KOTŁA OD 100W/M2DO 160W/M2 LUB POWYŻEJ 2.7 M WYSOKOŚCI 35WM3-60WM3P.S. PIEC KONDESACYJNY POTRZEBUJE 40% WIĘCEJ ZAINSTALOWANEJ MOCY GRZEJNIKÓW PONIEWAŻ PRACUJE NA NISKICH TEMPERATURACH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 08.02.2003 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 Przy obecnie budowanych ciepłych domach zapotrzebowanie mocy na CO jest znacznie niższe niż na CWO. To ta druga wartość wyznacza górną moc kotła, mi dom 170m2 wyszło ok. 12 kW, ale ze względu na ciepłą wodę dam 18kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 08.02.2003 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 BarttByłem dziś u potencjalnego klienta który ma dom o powierzchni 280m2 instalacja grzejnikowa była wykonana w styczniu 2002.Projekt wykonany przez pracownię projektową z wszystkimi wyliczeniami. Zapotrzebowanie na CO 19,6kW. zamontowany kocioł 20kW z zasobnikiem 150l. Parametry do których były dobierane grzejniki to 75/65. Według zapewnień klienta ma ciężko przy -15 dogrzać dom. Zgłaszał ten problem projektantowi jeszcze w tamtym roku. Odpowiedż Pana projektanta brzmiała iż sytuacja ulegnie zmianie na lepsze w przyszłym sezonie grzewczym. Podczas tegorocznych mrozów sytuacja nie uległa zmianie. Nadal pomieszczenia są niedogrzane mimo pracy kotła na maxa. Ponowne zgłaszanie problemu do projektanta - odpowiedź że wyliczeł zgodnie z normą i wszystko powinno być ok. Budynek ma współczynnik 0,28 więc jest ciepły, średnio wychodzi 70W/m2, a mimo to pomieszczenia są niedogrzane. I co ty na to ? Będziemy się z klientem zastanawiać nad wymianą kotła na większy lecz przed podjęciem decyzji poproszę zaprzyjaźnionego projektanta o poradę lub ponowne przeliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 08.02.2003 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 Dom ma o 60% większy, więc moje 18kW chyba mi wystarczy , no może zaszaleję i dam 20kW . Co na to ci co już grzeją??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 08.02.2003 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 Na 109 m2 wyszło mi 8.5 kW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts