peterz 28.06.2005 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Witam Forumowiczów, Celem wymiany opinii i doświadczeń chciałbym nawiązać kontakt z osobami, które wybudowały dom wg. projektu ‘DUDEK’ z Autorskiej Pracowni Architektonicznej, Jarosław Charkiewicz, Białystok. Pozdrawiam, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misob 24.11.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Ja również intersuje się tym projektem, na razie jestem na etapie wyboruprojektu. Czy ktoś się zgłosił ? Jak się wydaje, nie jest to projekt zbyt popularny. pozdrMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peterz 24.11.2005 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Hej Niestety walczę sam Wiem o jednym, już prawie gotowym DUDKU w okolicach Białegostoku, ale kontaktu z inwestorem nie mam. Tak to jest, raczej 'ambitne' czyt. fikuśne i drogie w realizacji projekty są popularne, natomiast proste chaty (stodoły jak DUDEK) nie są doceniane - a przecież proste jest piękne . Wystarczy pojechać za zachodnią granice RP - spokój bijący z niemieckich, holenderskich czy belgijskich wiosek jest niesamowity. Zatopione w zieleni domy z dwuspadowymi dachami dają poczucie spokoju i harmonii zaś krzykliwą architekturę widać z daleka – gryzie w oczy i nie daje odpocząć. Naszym głównym założeniem było : wtopić się w wiejską zabudowę oraz maksimum powierzchni przy minimum nakładów - czyli 100% użyteczności. Tańsza eksploatacja zwartej, ekonomicznej bryły bez lukarn czy innych mostków cieplnych jest również bardzo istotna. Bez wątpienia DUDEK spełnia te założenia (mistrz kubatury) zaś stosunkowo niskie koszty budowy stanu surowego umożliwiły nam pofantazjowanie z kominkiem (w salonie pasuje obustronnie przeszklony VIS A VIS) oraz dachówka z wyższej półki (celujemy w COSMO Jungemeiera lub BALANCE Creatona) - gdzie dekarz za pokrycie wraz z podbitką wewnętrzną chce 10 tys. a materiał z 8 oknami połaciowymi to 25 tys. – czyli śmieszny koszt w porównaniu do Manualek, Bilbo czy innych wymysłów - o bawolich oczach już nie wspomnę. Pozwolenie na budowę dostaliśmy 21go października – i właśnie dziś wjechała koparka na działkę ... Stan '0' planujemy na koniec przyszłego tygodnia (pogoda sprzyja – w Szczecinie +6 i wilgoć, co jest wymarzoną pogodą). Jeśli warunki pogodowe umożliwią dalszą pracę, to oczywiście lecimy dalej .. natomiast w wersji pesymistycznej stan '0' zostawiamy do wczesnej wiosny. Do DUDKA 'domalowaliśmy' garaż (szeroki - z bramą 270 - na samochód, rowery i coś tam jeszcze oraz ogrodowym pomieszczeniem gospodarczym – osobne wejście od tyłu) i zamieniliśmy okno tarasowe na drugie drzwi do ogrodu – poza drobną, naprawdę drobną kosmetyką nie mogliśmy się do niczego przyczepić – jest po prostu tak przemyślany jak żaden projekt. Oczywiście projekt instalacji c.w.u. i c.o. wymaga podrasowania, ale nad tym właśnie siedzi polecony fachowiec, wiec zawczasu wpuścimy pod chudziak co trzeba aby potem ograniczyć kucie do minimum. Polecony elektryk też podrasuje instalacje Oczywiście wybór projektu jest sprawą gustu inwestorów, natomiast z praktycznego punktu powiem, że gdzie nie pójdę po wycenę robocizny czy materiałów to spotykam się z bardzo pozytywnym odbiorem DUDKA połączonym z niższymi niż przeciętnie cenam (prostota wykonania). Jeśli będziesz miał pytania – wal śmiało Pozdrawiam, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 24.11.2005 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Po pierwsze primo link: http://www.domoweklimaty.pl jak nie można wkleić rzutów bo we Flashu. Link znacznie ułatwia opiniowanie. Po drugie primo jest kilka uwag osobistych do projektu. Każdy m2 kosztuje a: 1) nie wiadomo co zrobić z zaukiem salonu zagospodarowanym jako ogórd zimowy, nie mam pomysłu, 2) hall na poddaszu trochę duży 21,6 x 2k = 42.ooo PLN za hall. Chciałem jeszcze zapytać, jako facet, jak się leje do muszelki wciśniętej w skos i trochę ogólniej czy można się wytrzeć na stojąco (nie lubię się garbić) w wannie. Z uwag dodatkowch uważam za b. ciekawe posadowienie Spiżarni, pomieszcenia z naury chłodnego i przewiewnego w bloku z kominkiem. Co do dachu to ja tam widzę 4 połacie. Ale ogólnie ładny projekt, jeno trochętrzeba pozmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 24.11.2005 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 W koncu znalazł się jakiś dudko maniak. My już od 2 lat mamy na niego oko i słowo stało się ciałem. Aktualnie dudek nasz jest w adaptacji. Masz racje proste jest piekne. Wprowadzilismy troche zmian, szczególnie poddasza. Na dole zmienilismy kształt schodów na 2-biegowe z podestem, przez co zmieniliśmy wejście do lazienki i zmniejszyła się kotłownia. Tam będzie wejście do garażu. Zlikwidowałam ścianke dzielacą kuchnie z jadalnia, natomiast dobudowałam ścianke dzielącą salon z jadalnią. Chcemy mieć duzą kuchnie i zamknęłam salon tworzą przejscie na 150, moze kiedyś wstawie podwójne drzwi. Co do góry to prawie całą zmieniliśmy. Nie podobał mi sie zbyt duzy hol i włączylismy go do pokoju córci tworząc tam garderobe. Naszą sypialnie powiekszylismy o połowe łazienki, a dalej bezie łazienka i pralnia. Trzecia sypialnia bedzie na poddaszu nad garażem (to tak na przyszłość). A co tam jest nie tak z c.o. i c.w.u. Moze bym coś poodwpowiedziała moejemu architektowi adaptującemu. Ale po za tym Dudek jest super. Szczególnie podobały mi się okna w salonie i jadalni, tak nisko usytuowane (chyba 52 cm). Moja mama radzila mi zmienić, ale ja nie chciałam. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 25.11.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Zuważyłam że chyba będziemy dalszymi sąsiadami i zdaje sie ze adaptacje robił na ten sam architekt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peterz 25.11.2005 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Zuważyłam że chyba będziemy dalszymi sąsiadami i zdaje sie ze adaptacje robił na ten sam architekt. Pozdrawiam DUDEK, dalszy sąsiad i ten sam architekt - świat jest mały Nasze namiary przesyłam na priva - może się spotkamy ..?? Pozdrawiam, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts