Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeniesienie numeru tel. stac. w TP S.A.

Recommended Posts

Czy wiecie jak na dzień dzisiejszy wygląda ta sprawa??

Wiem, że była jakaś sprawa że miały wyjść jakieś nowe regulacje prawne odnośnie możliwości "zabrania" własnego numeru telefonu stacjonarnego na obszarze całej Polski.

Czy wiecie czy już ew. można to robić??

Jak wygląda w tym temacie aktualnie sprawa??

Przeniesienie telefonu w Warszawie, w obrębie tej samej centrali [cyfrowej !!], pomiędzy budynkami oddalonymi od siebie o 100 m, zajęło Tepsie trochę ponad rok.

Acha, został przyznany INNY numer [choć pod tamtym, który miał być 'przeniesiony', non stop od 2 lat odzywa się "abonent czasowo niedostępny"].

POLICJA !!!!

Praktycznie wygląda to tak.

Posiadałem telefon w TPSA i poprosiłem o przeniesienie. TPSA odpowiedziała że możliwości techniczne pojawią się w 2006 roku.

Wybrałem innego operatora. Dwa tygodnie później TPSA podciągnęła kabel do mojego domku. Ale ja teraz nie chcę z TPSA podpisywać umowy bo po co. Ale z paierów które od nich dostawałem to ta centralizacja nie wyszła im na dobre.

Miałem do czynienia z tym problemem ponad rok temu, niedługo po uruchomieniu błekitnej linii. Przeniesienie numeru do innej miejscowości w tej samej strefie numerycznej nie stanowi problemu. Jednak czas realizacji pozostawił wiele do życzenia - prawie 2 miesiące. W tym roku pewna znana mi firma przeprowadzała biuro - w piątek odbierali telefony w starym miejscu, w sobotę - w nowym...

A ja będe miał taką oto sytuację...

Mieszkam obecnie w Powiecie Grodzisk Maz. i dom mam również w powiecie GM, tyle tylko że część tego powiatu to byłe woj. skierniewickie, w którym to był numer 046 linii nie mam jeszcze wybudowaniej istnieje takie ryzyko że będe miał 046 ale może też i 022 po prostu nie wiem...

Ale chcę się ew. przy nr. 046 podeprzeć nowymi regulacjami...żeby jednak numer ten zachować...

Nie wiem kiedy w TP będzie porządek...w jednym powiecie dwie strefy numeracyjne!! Dzwoniąc do sąsiada oddalonego o 1000m musiałbym kręcić międzymiastową!!!! :lol:

z tego co ostatnio słyszałem w radiu można już zmieniać operatora bez zmiany dotychczasowego numeru telefonu. najlepiej zadzwonić na błękitną linie 9393 i zapytać jak to zrobić i czy jest to mozliwe po czym zadzwonic do innego operatora i sprawdzić to co powiedzieli w Tepsie :wink:

znajomemu przeniesienie numeru w tepsie tego samego na inny adres zajęło 6 m-cy :roll:

pozdrwiamy

W moim przypadku wyfladalo to tak:

1. Zgloszenie na blue_line przeniesienia telefonu z zachowaniem numeru lub bez do innej miejscowosci ( w sumie ok. 4km od poprzedniego miejsca zamieszkania). Panienka przyjeta zamowienie, zapisala numer komorki i powiedziala , ze do 30 dni po rozpoznaniu mozliwosci technicznych zrealizuja 1 lub 2 wariant.

2. Minelo 30 dni - telefon w nowym miejscu wciaz nie podlaczony, an komorke nikt z tepsy sie nie kontaktowal.

3. Dzwonie ponownie do blekitnych panienek - informacja : brak mozliwosci technicznych przeniesienia z zachowaniem numeru. Tak - mowie - ale przeciez wtedy mieliscie zrealizowac wariant drugi. Ok. Przyjeto zamowienie.

4. Ucinanie sobie w odstepach 1-2 tygodniowych pogawedek z blekitnymi panienkami zawsze grzecznymi ale wiecznie zdziwionymi czemu ja sie denerwuje bedac miesiac , dwa , trzy miesiace pozbawiony telefonu. Oczywiscie na podany numer komorki nikt z tepsy nie dzwoni.

5. Zdesperowany szukam dojsc do miejscowego montera. Po pogadaniu z panem "Zdzisiem" po tygodniu ( w sumie 4 m-ce od zgloszenia ) mam podlaczony telefon i o dziwo z zachowaniem numeru ( choc ponoc brak mozliwosci technicznych ).

Reasumujac.

- Jak nie masz "kanalow" do miejscowego Zdzisia to daj sobie spokoj z przenoszeniem numeru.

- Jezeli nie zalezy Ci na numerze to chyba szybciej jest rozwiazac umowe w starym lokalu i podpisac na nowo w nowym (mozesz jeszcze przy okazji zalapac sie na jakies bzdurne tepesowe promocje)

- Podawanie numeru komorki na blue_line mija sie z celem.

PZDR

Ja dodam swoje 3 grosze, bo widzę na razie są same negatywne opinie. Nie lubie TPSA ale muszę przyznać że przy przeniesieniu linii zaskoczyli mnie pozytywnie. Mieszkam w woj śląskim. Przenosiłem linię w tej samej miejscowości z zachowaniem numeru. Odległość od jednego miejsca do drugiego ok 17km. Zgłosiłem w błękitnej linii jeden raz i chciałem żeby przeniśli linię po ok miesiącu. Byłem w trakcie przeprowadzki i potrzebowałem jeszcze telefon na starym miejscu. Po ok 2 tygodniach zadzwonili do mnie na komórkę że za kilka dni przyjdzie ekipa, musiałem podać kiedy, żeby ktoś był w domu. Poszło szbciej niż chciałem i bez jakichś kłopotów. Chyba zorientowali się że ze starego miejsca nikt już nie dzwoni, i będzie dla nich mały zysk z rozmów. Gdybym przy całej budowie miał tylko takie problemy jak z TPSA to byłbym szczęśliwy.

Mieszkam obecnie w Powiecie Grodzisk Maz. i dom mam również w powiecie GM, tyle tylko że część tego powiatu to byłe woj. skierniewickie, w którym to był numer 046 linii nie mam jeszcze wybudowaniej istnieje takie ryzyko że będe miał 046 ale może też i 022 po prostu nie wiem...

Ale chcę się ew. przy nr. 046 podeprzeć nowymi regulacjami...żeby jednak numer ten zachować...

Nie wiem kiedy w TP będzie porządek...w jednym powiecie dwie strefy numeracyjne!! Dzwoniąc do sąsiada oddalonego o 1000m musiałbym kręcić międzymiastową!!!! :lol:

Tu trochę TPSA obronię. Podział na strefy numeracyjne jest opracowywany przez ministerstwo infrastruktury (dawniej przez ministerstwo łączności) i operator musi go stosować.

Tu trochę TPSA obronię. Podział na strefy numeracyjne jest opracowywany przez ministerstwo infrastruktury (dawniej przez ministerstwo łączności) i operator musi go stosować.

Ale o czym ty mówisz?? Mówisz o strefach, które są spadkiem po PRL-owskim podziale administracyjnym!!

Jak już wiesz...woj. mazowieckie mamy już od ładnych paru lat....i mówisz, że to właśnie te strefy opracowało ministerstwo infrastruktury?? :o

Toż to oni właśnie chcę telekomunę zmusić do jak najszybszego dostosowania stref do aktualnego podziału wojewódzkiego...

Ale Tp się nie spieszy....ciekawe dla czego??

Żadna to tajemnica....im więcej województw tym więcej międzymiastowych...TP będzie robiła wszystko (tak jak w przypadku utrudnień dla Tele 2) aby maxymalnie opóźnić wdrożenie nowych stref po to aby wydłużyć czas w jakim mogą na tym wciąż zarabiać extra...

Na tym polega ta "tajemnica".

I proszę nie mów mi, że to ministerstwo zaleca TP S.A. stosowanie kilku stref wojewódzkich w jednym województwie....

Nie jest to zjawiskiem wyjątkowym. Są powiaty, gdzie obowiązują trzy strefy numeracyjne:

powiat pajęczański w województwie łódzkim - 034, 043, 044,

powiat pabianicki w województwie łódzkim - 042, 043, 044.

W innych województwach też by się coś takiego znalazło. Zrobienie jednego numeru kierunkowego dla nowego województwa może być kłopotliwe - w moim województwie łódzkim wystepuje 7 różnych kierunkowych; 024, 034, 042, 043, 044, 046, 048. Trudno, żeby ten sam numer siedmiocyfrowy nie powtórzył się w którejś ze stref. Trzeba by wtedy zmieniać numery abonenckie, a tego nikt nie chce...

I jak rozwiązać ten problem???

TPSA może oprócz Czubówny zatrudnić jeszcze Kammela i Durczoka, a i tak nic jej nie pomoże. Firma jest tak skostniała, że musi upłynąć dużo wody w Wiśle by coś się zmieniło. Chciałem przenieć telefon i w Błękitnej Linii panienka powiedziała mi, że jak nie zależy mi na starym numerze to może przyjąć zlecenie. Jednak mi zależało by utrzymać numer i to już wykraczało poza jej kompetencje. Kazała mi szukać tzw. Telepunktu i tam złożyć stosowne podanie. Na czym polega ta pokrętna logika - nie wiadomo. :roll: :evil: :o

Firma jest tak skostniała, że musi upłynąć dużo wody w Wiśle by coś się zmieniło.

Wcale nie musi upłynąć tak dużo...wystarczyłoby umożliwić działalność na terenie Polski PRAWDZIWEJ konkurencji i zagwarantować jej prawnie takie warunki....Ale "my" zrobiliśy "Interes", sprzedaliśmy w sumie drogo TP S.A. ale mało kto to wie, że drogo dlatego że francuzikom zagwarantowano zachowanie status quo jeśli chodzi o monopol TP S.A w Polsce...no i mamy..."lepiej" :lol:

Ale o czym ty mówisz?? Mówisz o strefach, które są spadkiem po PRL-owskim podziale administracyjnym!!

Jak już wiesz...woj. mazowieckie mamy już od ładnych paru lat....i mówisz, że to właśnie te strefy opracowało ministerstwo infrastruktury?? :o

Toż to oni właśnie chcę telekomunę zmusić do jak najszybszego dostosowania stref do aktualnego podziału wojewódzkiego...

Ale Tp się nie spieszy....ciekawe dla czego??

Żadna to tajemnica....im więcej województw tym więcej międzymiastowych...TP będzie robiła wszystko (tak jak w przypadku utrudnień dla Tele 2) aby maxymalnie opóźnić wdrożenie nowych stref po to aby wydłużyć czas w jakim mogą na tym wciąż zarabiać extra...

Na tym polega ta "tajemnica".

I proszę nie mów mi, że to ministerstwo zaleca TP S.A. stosowanie kilku stref wojewódzkich w jednym województwie....

A jednak ministerstwo... w dodatku rozporządzenie jest z 2004 roku:-)

http://www.telefonia.pilicka.net.pl/akty/pnk-04.doc

Odnośnie zachowania numeru należy wg mnie powołać się na:

Ustawa z 14 lipca 2004 Prawo telekomunikacyjne mówi

Art. 70. W przypadku zmiany miejsca zamieszkania, siedziby lub miejsca wykonywania działalności abonent będący stroną umowy z dostawcą usług zapewniającym przyłączenie do publicznej sieci telefonicznej operatora może żądać przeniesienia przydzielonego numeru w ramach istniejącej sieci tego samego operatora na obszarze:

1) strefy numeracyjnej - w przypadku numerów geograficznych;

2) całego kraju - w przypadku numerów niegeograficznych.

Art. 71. 1. Abonent będący stroną umowy z dostawcą usług zapewniającym przyłączenie do publicznej sieci telefonicznej operatora może żądać przy zmianie operatora przeniesienia przydzielonego numeru do istniejącej sieci innego operatora na obszarze:

2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do przenoszenia numerów pomiędzy stacjonarnymi i ruchomymi publicznymi sieciami telefonicznymi.

3. Za przeniesienie przydzielonego numeru przy zmianie operatora może być pobrana od abonenta przez dotychczasowego dostawcę usług jednorazowa opłata określona w jego cenniku, której wysokość nie powinna zniechęcać abonenta do korzystania z tego uprawnienia.

Jeżeli chcesz komentarze i interpretacje tych artykułów daj znać (chyba że sam masz dostęp do Lexa)

Pozdrawiam

A jednak ministerstwo... w dodatku rozporządzenie jest z 2004 roku:-)

Art. 70. W przypadku zmiany miejsca zamieszkania, siedziby lub miejsca wykonywania działalności abonent będący stroną umowy z dostawcą usług zapewniającym przyłączenie do publicznej sieci telefonicznej operatora może żądać przeniesienia przydzielonego numeru w ramach istniejącej sieci tego samego operatora na obszarze:

Art. 71. 1. Abonent będący stroną umowy z dostawcą usług zapewniającym przyłączenie do publicznej sieci telefonicznej operatora może żądać przy zmianie operatora przeniesienia przydzielonego numeru do istniejącej sieci innego operatora na obszarze:

2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do przenoszenia numerów pomiędzy stacjonarnymi i ruchomymi publicznymi sieciami telefonicznymi.

3. Za przeniesienie przydzielonego numeru przy zmianie operatora może być pobrana od abonenta przez dotychczasowego dostawcę usług jednorazowa opłata określona w jego cenniku, której wysokość nie powinna zniechęcać abonenta do korzystania z tego uprawnienia.

Jeżeli chcesz komentarze i interpretacje tych artykułów daj znać (chyba że sam masz dostęp do Lexa)

Pozdrawiam

Naprawdę nie wiem o co ci biega...

Pierw piszesz "Muszę trochę obronić TP S.A." a przytaczasz podstawę prawną, której właśnie TP S.A. niechętnie, bądź właśnie wogóle stosować nie chce....Nie wiem więc co to za "obrona". Mało tego, właśnie na podstawie tej podstawy :-) ja chcę i myślę że mogę przenieść swój numer, nawet jeśli byłaby to inna strefa

Błękitki oznajmiły mi że, przy przeniesieniu tego samego nr. będę musiał płacić dodatkowo co miesiąc 60 zł :o :evil:

Muszę oboronić TP S.A ta kwota wcale nie jest duża :-) :lol: :lol:

OK pewnie nie wypowiedziałem się jasno (chociaż pisałem z cytatem, do którego się odnosiłem)

Moja obrona (no może za wielkie słowo, nie jestem i nie będę obrońcą TPSA) dotyczyła Twojej kwestii:

Nie wiem kiedy w TP będzie porządek...w jednym powiecie dwie strefy numeracyjne!! Dzwoniąc do sąsiada oddalonego o 1000m musiałbym kręcić międzymiastową!!!!

W linku który podałem widać że podział na SN określa minister, granice powiatów też raczej nie TPSA :D

I o to mi chodziło

Fakt że gdyby w ramach jednego powiatu połączenia nawet między różnymi SN byłyby taryfikowane jak lokalne nie byłoby problem.

Ja ten temat uznaje za zakończony.

Na początku wątku pytasz o regulacje prawne, więc poświęciłam kilka minut na nich znalezienie i sprawdzenie czy jest coś nowego, a Ty zaraz z wyższością o co ci biega

A człowiek chciał pomóc...