Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie jedziecie na wakacje?

lafcadio

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja właśnie wrócilam z 2 tygodniowego pobytu w Chorwacji! Najpierw bylismy na wyspie Brać w środkowej Dalmacji jest to obok wyspy Hwar i jest to rzeczywiśccie niesamowite miejsce- widoki zapierające dech w piersiach, podobne do Teneryfy - kto był może skojarzyć; drugim miejscem była Istria, miejscowość Umag - zupełnie inny krajobraz, komary, wiele rzymskich miasteczek, też cudo. Odpowiem przy okazji na pytanie : Włochy są znacznie droższe od Chorwacji. Wiem, gdyż wybraliśmy sie do triestu i mogliśmy porównać ceny, rozmawiałam też z osoba która pierwszy tydzień swoich wakacji spędziła na Sycylii i potwierdziła ze ceny sa tam kosmiczne. Chorwacja tez raczej do tanich nie należy i jeśli ktoś jedzie na tzw. wlasny wicht to niech zabierze co sie da do jedzenia. Pocieszające jest to że paliwo jest tam tańsze niż u nas za to autostrady zżerają sporo kasy. Pozdrawiam

• 2 weeks później...

A ja byłam tydzień nad naszym zimnym i obrzydliwie drogim morzem.

Pomijam już nawet fakt, że ceny nie idą w parze z poziomem usług.

:evil:

Chciałam córce sprawić przyjemność (dzieci lubią się grzebać w piasku i chlapać w wodzie) bo ja wolę góry. Pogodę miałyśmy do niczego. Na początku było trochę słońca (ale tylko trochę), a w drugiej połowie tygodnia jak zaczęło lać .......czym prędzej wróciłyśmy do domu.

Z pieniądze, które zostawiłam w tym polskim "kurorcie" mogłabym pojechać z dzieckiem do Bułgarii lub Chorwacji.

A propos Chorwacji. Mam pytanie do osób, które tam jeżdżą: czy tam gdzie jeździcie plaże są piaszczyste czy zwirowe? Interesują mnie miejsca wyłącznie z piaszczystą plażą.

KKinga w Chorwaji byłam 3 razy i z tego co widziałam to nie ma tam takich piaszczystych plaż jak u nas nad morzem. Byłam wzdłuż wybrzeża aż do Dubrownika -są tam przepiękne widoki i urocze zakątki ale plaże są skaliste i urwiste a do plażowania są wydzielone czasami kawałki miejsc zrobionych z płyt betonowych. Podobnie jest na Istrii. Jeżeli chcesz jechać z małym dzieckiem lub wogóle z dzieckiem a nie już z młodzieżą która potrafi dobrze pływać to polecam OMIŚ - jest to miejscowość jedyna w Chorwacji w której widziałam plażę " ala nasze plaże bałtyckie" czyli coś podobnego do piasku no i jest tam dość łagodne i płytkie zejście do morza. Byłam tam ze swoimi córkami jak miały ok. 7 -10 lat były zadowolone. Teraz gdy są już " nieco " starsze to w tym roku byliśmy w miejscowości SELCE niedaleko Ćkwiernicy. Plaża betonowa, dobre miejsce do pływania dla tych którzy to potrafią ale za to bardzo fajny deptak wzdłuż całego miasteczka i plaży który żyje swoim życiem przez całe noce. Dużo różnego rodzaju koncertów w knajpkach dla takich nastolatków ale też dla czterdziestolatków.Ogólnie polecam jest tam bardzo fajnie. Pozdrawiam hej.

Chorwacja to temat rzeka, piękny kraj z bardzo wieloma atrakcjami dla każdego.

-Zaczynajac od miast, piekne zachowane w idealnym stanie miasta, często obwarowane murami, polecam szczególnie: Zadar,Trogir, Split,Dubrownik i wiele mniejszych urokliwych miasteczek-portów.

-Parki Narodowe: Pitvice-cudowne jeziora tarasowe-wrażenia niezapomniane, Krki(koniecznie zabrać kompielówki :wink: ),Velebit- ciekawe góry, jaskinia lodowa, Kornati-park setek wysepek.

-Piękne wyspy polecam szczególnie Hwar, Korcule,Bol,Kryk i wiele innych.

Co do plaż to praktycznie w Chorwacji są tylko skaliste i żwirowe, ale moim zdaniem mają niezwykły urok(szukajcie plaż poza miejscowościami, unikniecie betonowanych wybrzeży) , kilka plaż prawie piaszczystych jest na wyspach, ale to napewno nie jest piasek Bałtycki.

Jednak czystość i temperatura tamtej wody wynagrodzi wszelkie niedostatki :) .

Po kilkukrotnych wizytach tam stwierdzam że to kraj kempingów, jest ich wszędzie pełno i w większości są dobrze wyposazone, sklepiki,węzły sanitarne, lodówki,itp.

Jak już nacieszycie się chorwacją polecam wypad do sąsiedniej Czarnogóry- super ludzie, roslinność, zabytki...jeszcze troche ,,dzika" :wink:

Ogólnie bardzo polecam ten kierunek, wakacje tam muszą się udać.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Miłych wakacji.

Chorwacja to temat rzeka, piękny kraj z bardzo wieloma atrakcjami dla każdego.

-Zaczynajac od miast, piekne zachowane w idealnym stanie miasta, często obwarowane murami, polecam szczególnie: Zadar,Trogir, Split,Dubrownik i wiele mniejszych urokliwych miasteczek-portów.

-Parki Narodowe: Pitvice-cudowne jeziora tarasowe-wrażenia niezapomniane, Krki(koniecznie zabrać kompielówki :wink: ),Velebit- ciekawe góry, jaskinia lodowa, Kornati-park setek wysepek.

-Piękne wyspy polecam szczególnie Hwar, Korcule,Bol,Kryk i wiele innych.

Co do plaż to praktycznie w Chorwacji są tylko skaliste i żwirowe, ale moim zdaniem mają niezwykły urok(szukajcie plaż poza miejscowościami, unikniecie betonowanych wybrzeży) , kilka plaż prawie piaszczystych jest na wyspach, ale to napewno nie jest piasek Bałtycki.

Jednak czystość i temperatura tamtej wody wynagrodzi wszelkie niedostatki :) .

Po kilkukrotnych wizytach tam stwierdzam że to kraj kempingów, jest ich wszędzie pełno i w większości są dobrze wyposazone, sklepiki,węzły sanitarne, lodówki,itp.

Jak już nacieszycie się chorwacją polecam wypad do sąsiedniej Czarnogóry- super ludzie, roslinność, zabytki...jeszcze troche ,,dzika" :wink:

Ogólnie bardzo polecam ten kierunek, wakacje tam muszą się udać.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Miłych wakacji.

A ja dla odmiany ( jak co roku :wink: ) pojadę w ukochane Tatry .

Plany mam ambitne by tym razem chodzić od schroniska do schroniska i przejść od Morskiego Oka aż do Doliny Chochołowskiej .

Co z tego wyjdzie zobaczymy , jak się nie uda jedny ciągiem na pewno pójdę do Doliny Pięciu Stawów , na Świnicę , na Wrota Chałubińskiego , Czerwone Wierchy .

Orla Perć jeszcze mnie w tym roku nie zobaczy :wink:

Miłego wypoczynku - Maxtorka :)

A gdzie taniej - do Włoch czy do Chorwacji?

Najtaniej to w domu zostać jako też czynię,

z uwagi na najniższą w regionach EU średnią płacę....

"Lepsze jutro było wczoraj"

na wakacje już się najeźdźiłam dzieckiem bedąc z funduszu wczasów pracowniczych, dobrze że chociaż morze na żywo widziałam, bo moje dzieci jeszcze nie

Plany mam ambitne by tym razem chodzić od schroniska do schroniska i przejść od Morskiego Oka aż do Doliny Chochołowskiej .

Co z tego wyjdzie zobaczymy , jak się nie uda jedny ciągiem na pewno pójdę do Doliny Pięciu Stawów , na Świnicę , na Wrota Chałubińskiego , Czerwone Wierchy .

Za tydzień też jadę w nasze kochane Tatry, odreagować pobyt nad polskim morzem :evil: i również mam ambitne plany: Świnica od Zawratu (żadnego jeżdżenia kolejką) i Kościelec.

A z mórz to najbardzej lubię Morkie Oko, hej :wink:

Za tydzień też jadę w nasze kochane Tatry, odreagować pobyt nad polskim morzem :evil: i również mam ambitne plany: Świnica od Zawratu (żadnego jeżdżenia kolejką) i Kościelec.

A z mórz to najbardzej lubię Morkie Oko, hej :wink:

Kinga

a na Zawrat to jak chcesz dojść , bo ja od Doliny Pięciu Stawów , od Gąsienicowej troszkę się boję . Na Kościelcu jeszcze nie byłam ale przechodząc z Przełęczy Świnickiej do Czarnego Stawu Gasienicowego przez Karb widziałam to podejście na Kościelec i wcale mi się ono nie podobało :evil: Moim zdaniem tam powinny być jakieś zabezpieczenia .

Miłego wędrowania i pięknych widoków , hej !

Maxtorka :)

Maxtorka,

Dwa lata temu szłam na Zawrat od Hali Gąsienicowej (droga od Kuźnic, przez Skupniów Upłaz do Gąsienicowej to mój ulubiony szlak) i wcale nie taki diabeł straszny ....... Za to z bliska widać Orlą Perć :o

Rok temu nie byłam w górach z powodu budowy :roll: , ale myślę, że nic się tam nie popsuło. W tym roku zamierzam iść tą samą drogą na Zawrat, na Świnicę i zejść z Kasprowego szlakiem pod kolejką. Takie są moje plany, ale ......... zobaczymy.

Na Kościelcu byli dwa lata temu mój mąż i szwagier. Mówią, że droga na Karb jest dużo gorsza od wejścia na sam Kościelec, ale jest jeden mankament: jakieś 100 m od szczytu pojawia się skalna półka, na którą trzeba się podciągnąć (żadnej drabinki ani łańcucha :evil: ) i tu dają sobie radę wysocy, wysportowani faceci, a ja nie jestem ani wysoka ani wysportowana :oops: , ale mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.

Pozdrawiam