Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam domek, od roku po przeciwnej stronie działki powstał hotel, na hotelu, ze spadzistym dachem zamontowano wentylator. Jest to podobno wyciąg z kuchni znajdujacej sie w piwnicach. No i wentylator szumi. Teraz czuje sie jakbym mieszkał koło fabryki. Tak było fajnie, koncze spłacać mieszkanie a teraz okazało sie ze mieszkam w miejscu do ktorego nie chce mi sie wracać.

Mozna zapomnieć o wyjściu z mieszkania czy otwarciu okna. Wentylator tylko nocami jest wyłączany.

I teraz prośba do Was, moze ktoś juz miał do czynienia z takim problemem, co robić?

Zainteresowałem sprawa wydział środowiska, urzędnicy stwierdzili ze wentylator jest zgodny z normami i tyle. Teraz sprawa jest w sanepidzie, ktory ma dokonac pomiarów halasu. No ale w środku mieszkania i przy zamknietych oknach, tak wiec obawiam sie ze nic z tego nie wyjdzie. Po za tym, wyszlo na to ze im mam lepsze okna, tym moj sasiad moze bardziej halasowac, co za idiotyzm. Chociaz kto wie????

Niestety z racji uksztalowania terenu zadne wały ziemne czy ekrany nic nie dadza, hotel jest wysoki i dzwiek pieknie sie niesie po dolince w ktorej mieszkam. Myslalem juz o zakupie dzialka i uszczeleniu tego urządzenia...

Jesli jest ktos na forum, kto ma doswiadczenie z takim problemem to prosze o kontakt, nie jestem jakim pieniaczem, ktoremu wszystko przeszkadza, ale ten szum nie daje spokojnie zyc i to jest najgorsze :cry: Obawiam sie ze kupca w takiej okolicy nie znajde a nie stac mnie na doplacanie do interesu.

https://forum.murator.pl/topic/35978-ha%C5%82as-z-wentylatora-co-robi%C4%87-jak-ich-uciszyc-pomocy/

Jeżeli skurczybyk jest zgodny z normami hałasu masz kłopot.

U mnie było podobnie, koło remizy stawiali samochód chłodnię jak miały być wesela. Hałasowało toto makabrycznie. dwa wezwania, 2 mandaty za zakłócanie ciszy i przyszli do mnie jak maja sprawę załatwić. I wystarczyło postawienie chłodni po drugiej stronie budynku i zmniejszenie obrotów wentylatora. Cisza jak makiem zasiał. Może u Ciebie tez pomogłaby zmiana parametrów pracy tego dziadostwa. Może zafunduj im tłumik hałasu.