Ziutek05 28.06.2005 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Witam serdecznie,chcę wyburzyć ścianę między pokojem a kuchnią w małym domu z poddaszem. Szerokość około 4 metrów, ściana - pół cegły.Pytanie - jak to zabezpieczyć, raczej nie ma talk długich nadproży?W jakimś muratorze znalazłem coś o nadprożach z ceowników i wymyśliłem sobie, że 1.podkuje się najpierw z jednej strony przy suficie na 1/4 cegły2.wpasuję ceownik do wykutej dziury3.wykuje pozostałą część ściany z drugiej strony 4. skręcę w 3 lub 4 miejscach oba ceownik, tak że stworzą dwuteownik5. wyburzę ścianęPytanie do specjalistów:Czy taka operacja ma szansę powodzenia, a jeżeli tak to jakich ceowników mam użyć i jakie muszą mieć oparcie na bokach?Ewentualnie proszę o inny sposób, zaznaczam że strop jest drewniany (poniemiecki z lat 30-tych) z góry dzięki za opinieZiutek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 28.06.2005 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Jeśli to ściana nośna to nie rób tego bez konsultacji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziutek05 28.06.2005 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 ściana raczej nie jest nośna po ma grubość pół cegły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 28.06.2005 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 ściana raczej nie jest nośna po ma grubość pół cegły Oj coś za szybko czytałem -zmyliłą mnie informacja o stropie ,który w przypadku działówki to znaczenia nie ma. W takim razie nie za bardzo widzę potrzebę stosowania ceowników. Po prosty zacznij skuwać od sufitu i tyle po kolei warstwami, możesz sobie zrobić jakąś rynnę z blachy aby cegły nie spadały bezp. na podłogę i sukcesywnie wnosić gruz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziutek05 28.06.2005 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 a jeżeli tak dla wszystkiego chciałbym się zabezpieczyć, żeby mi sie kiedyś sufit nie wygiął to co mam tam wstawić? Może drewnianą belkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 28.06.2005 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Oczywiście można wzmocinić drewniną belką jeśli Ci takie coś nie przezszkadza na suficie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 28.06.2005 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 jezeli sciana ma grubosc 1/2 cegly, to wykuc 1/4, i zeby po drugiej stronie cos zostalo to nie takie proste bedzie , zwlaszcza jezeli to sa przedwojenne cegly. Sadzac po jej grubosci, nie jest to sciana nosna, jednak w tamtych czasach, to sciany niby nie nosne, a strop podpieraly. Tak wiec podparcie tego czyms bedzie wskazane . Najlepiej odciąż strop w okolicach otworu, podpierajac go np. drewnianymi steplami (to samo ze stropem ponizej jesi taki jest). Potem usuwasz sciane, zaczynajc od gory, i potem zdejmujac warstwa po warstwie . I tera pora podeprzec czyms strop. Mozesz to zrobic albo drewniana belka, albo dwuteownikiem, jednak mysle ze skoro strop drewniany, to i belka niech bedzie drewniana (choc 4m ). Ale belke drewniana bedzie tez latwiej potem zamaskowac, np oklejajac ja GK. Wykuwasz dziury w naprzeciwleglych scianach, troche szersze aby belke mozna bylo wsunac, Najlepiej zebys wylal betonowe poduszki, na ktorych belka bedzie mogla lezec. Wkladasz belke, ew. podbijasz stalowymi blachami, i gotowe, sciagasz podpory, i zostaje wykonczeniowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyluke 28.06.2005 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Lepiej skonsultuj się z jakimś konstruktorem, który oceni stan tego stropu i sposób jego podparcia i przy okazji stwierdzi, czy ta ścianka faktycznie jest tylko działowa. Czy nad tym stropem co leży na tej ściance są pomieszczenia mieszkalne? invx ma rację, różnie to bywa z tymi starymi chałupami. Czy bezpośrednio nad ścianką (na wyższej kondygnacji) nie ma jakiegoś słupka więźby dachowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziutek05 29.06.2005 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 rozebrałem strop na poddaszu w miejscu, gdzie stoi ścianka i okazuje się, że faktycznie łączą się tam 3 belki stropowe (dokładnie co metr jedna). W takim razie w/g wskazówek Invxa muszę podeprzeć strop w 6 miejscach (każdą belke z 2 stron) rozebrać ścianę i wstawić podporę. Chyba raczej w grę wchodzi dwuteownik a nie belka. Dom jest na gruncie, tak ze nie muszę poniżej podpierać, a poddasze mam zamiar w przyszłości zaadoptować. Dodaję że całkowite wymiary domu to 8x7 metrów, dach dwuspadowy 45 stopni a strop składa sie z (od góry ):1 podłoga z desek (przybita do belek stropowych)2 jakaś warstwa czegoś - glina z piachem wymieszana z trocinami i kawałkami desek3 znów podbitka z desek (oparta na łatach przybitych na środku wysokości belek stropowych)4 pusta komora powietrzna ok 10 cm5 no i sufit: deski (podbite od spodu do belek stropowych), trzcina, tynki Ponieważ niechętnie chcę zatrudnić ekipę fachowców do tego (bo takich brak na moim terenie) proszę o radę jakich wymiarów dwuteownika mam użyć i czy ewentualnie można użyć standardowej szyny kolejowej, jeżeli tak - to którą strona do góry?Może ktoś robił juz coś takiego w podobnym domku ( na Warmii takich domów jest mnóstwo)? bedę wdzięczny za podpowiedzi Ziutek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 29.06.2005 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Ponieważ niechętnie chcę zatrudnić ekipę fachowców do tego tak trzymaj im mniej "fachowcow" w domu lepiej dla domu Jesli chcesz zaadoptowac w przyszlosci poddasze, to moze juz teraz przy okazji wyburzania tej sciany, warto by bylo, usunac polepe, ze stropu, ta jedna warstwe desek, i wygluszyc go welna A przy okazji moglbys sobie ew. zrobic od dolu ladny suficik podwieszany z GK. sciana jest szerokosci 4m ? i taki podciag chcesz wykonac ? wiec dwuteownik powinien miec dl. mi. 425, (po 12 cm na oparcie (moze byc wiecej) i 1 cm zapasowy ) 140 powinna wystarczyc (wys.) i ma on ok. 66 szer. Szyna kolejowa mi sie niebardzo widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziutek05 29.06.2005 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Dzięki Invx, czyli to sie nazywa "polepa" dokładnie to samo chciałem zrobić, usunąć to coś i w przyszłości włożyć tam wełnę a od spodu zwalić te tynki razem z warstwą desek i obić płytami GK. dzięki za wsparcie, w takim razie biorę się za szukanie dwuteownika pozdrawiam Ziutek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziutek05 29.06.2005 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 dwuteownik zamówiony, tylko jeszcze pytanie jak prawidłowo taki podciąg wykonać, słyszałem, że trzeba wygiąć go na środku do dołu. Czy ktos może mi dac kilka wskazówek? Może jakieś linki do stron gdzie jest to opisane, szukałem przez google, ale nie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyluke 29.06.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 słyszałem, że trzeba wygiąć go na środku do dołu. Do góry to słyszałem, ale żeby do dołu, to raczej nie. Chodzi o tzw. odwrotną strzałkę ugięcia, ale to się stosuje raczej przy dużych rozpiętościach konstrukcji oraz przy znacznych jej obciążeniach. Chodzi o zmniejszenie ugięcia konstrukcji. U Ciebie to nie jest wymagane. Jeszcze jedna kwestia. Czy ta ściana nie stanowi jakiegoś stężenia poprzecznego budynku? Te mury, to pewnie betonu nie widziały (czyt. wieńca) a skoro tak, to może się okazać, że ścianka biegnąca przez budynek "spina" niejako mury zewnętrzne. Lepiej dobrze sprawdzić niż później mieć kłopot. Jak grube są ściany zewnętrzne w tym budynku? Będziesz miał możliwość wniesienia tej belki do pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 29.06.2005 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 z tym ugieciem to jak kolega wyzej pisal. Przy takim jednym dwuteowniku, to nie ma co wiginac, bo to i tak by nic nie dalo hmm czy sciana na jedna cegle moze spinac cos ? skoro moze byc podpora pod laczenie belek to i pewnie moze spinac . Zobacz jak jest polaczona z sasiednimi, czy jest murowana na zamek (cegla z jednej wchodzi w druga), czy tak tylko odstawiona i zachlapana zaprowa. Ale @Ziutek05, pisze ze sciana ma 4m, a wym. domy 8x7, tak ze zewnetrznych to ona raczej bezposrednio nie spina, wiec moze nie bedzie tak zle . Acha, i przy odciazaniu (podpieraniu) stropu, steplem musisz trafic na belke, zeby ja bezposrednio podeprzec, bo jak trafisz miedzy belki, na deske, to bedizie nieciekawie. I jesli opierasz o podloge, a ona jest tez jakas na legarach, to najbezpieczniej bedzie dac w poprzek kawalek jakiejs grubej dech, i dpopiero w tedu spetlowac, azeby stepel sie nie zapadl, bo w starym budownictwie to nigdy nic nie wiadomo (mozesz ew. podobnie zrobic gora, tez deska w poprzek) . Jesli zerwiesz tez deski ze stropu, to warto steple zbic do siebie, i zaprzec o sciany. Pod stepel wkladasz dwa kliny, i nimi podbijasz, potem wbijasz po gwozdziu, azeby kliny nie uciekly i mozesz zabrac sie za wyburzanie . Moze belke warto wniesc i polozyc kolo sciany, przed steplowaniem ? zeby potem nie bylo klopotow z wnoszenie (a lekka to ona ni bedzie). Nie bedzie przeszkadzac, przy kuciu a mozesz uniknac wielu problemow potem . A jak by nie chciala wejsc do domu, to zawsza mozna wykuc dziur z boku domu, i ja wsunac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziutek05 30.06.2005 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 a propo pytań Happyluka:ścianka łączy ścianę zewnętrzną z kominem (na środku domu), w ogóle wszystkie scianki (4) w tym domu zbiegaja sie do komina. Mury zewnętrzne maja około 1,5 cegły grubości. no i dom ma wymiary 8x7 metrów.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 30.06.2005 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 sciany zew. na 1,5 cegly ? czyli ta belka z jednej bedzie oparta na tej 1,5 cegly, a z drugiej na ... kominie ?? to niezaciekawie to wyglada, moze jakies slupy trzeba by zastosowac, moze nawet podbijanie fundamentow ... dobra nie bede Cie wiecj stresowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziutek05 30.06.2005 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 ścianka ta przyklejona jest do komina i miałem zamiar zostawić właśnie kawałek ściany, żeby było na czym oprzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyluke 30.06.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 ścianka ta przyklejona jest do komina i miałem zamiar zostawić właśnie kawałek ściany, żeby było na czym oprzeć Nie najlepszy pomysł. Wprawdzie ta ścianka podpiera strop ale na całej długość, jak zlikwidujesz ściankę i zostawisz tylko jakiś odcinek, to te obciążenia które były rozłożone na całej jej długości będą teraz przekazywane przez belkę punktowo na kawałek ścianki. To już wymagałoby przeliczeń muru, no i oczywiście fundamentu - jeśli takowy pod nią istnieje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyluke 30.06.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 ścianka ta przyklejona jest do komina i miałem zamiar zostawić właśnie kawałek ściany, żeby było na czym oprzeć Nie najlepszy pomysł. Wprawdzie ta ścianka podpiera strop ale na całej długość, jak zlikwidujesz ściankę i zostawisz tylko jakiś odcinek, to te obciążenia które były rozłożone na całej jej długości będą teraz przekazywane przez belkę punktowo na kawałek ścianki. To już wymagałoby przeliczeń muru, no i oczywiście fundamentu - jeśli takowy pod nią istnieje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziutek05 30.06.2005 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Happyluk i Invx, mogę przsłać Wam przekrój poziomy budynku na Emajla, to by się więcej wyjaśniło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts