happyluke 30.06.2005 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Happyluk i Invx, mogę przsłać Wam przekrój poziomy budynku na Emajla, to by się więcej wyjaśniło? Obejrzałem rzut. Nie wiem, jak wygląda sprawa fundamentów pod te ścianki, podejrzewam, że spoczywają na jakichś belkach a dalej głazach. Do momentu do kiedy nie będziesz korzystał z poddasza, obciążenia tej belki stalowej i murku nie będą wielkie i możnaby założyć, że nic się nie powinno dziać. Gorzej w przypadku, gdy zechcesz zagospodarować poddasze wtedy trzebaby wylać jakąś stopę betonową, pomurować na niej filarek i wtedy dopiero opierać tę stalową belkę. Jest jeszcze jedna kwestia w tego typu domkach. Czasami w starych budynkach spotkałem się z ciekawym rozwiazaniem drenażu - mianowicie biegnącym przez środek domu. Kiedyś ktoś remontując taki stary dom i posadzkę wyrzucił ten odcinek drenu - nie wiedząc, że to dren, myśląc, że to jakieś potłuczone gary, no i pojawił się kłopot z wilgocią w budynku. Ale to tak na marginesie, gdybyś wymieniał posadzki i spotkał pod nimi jakiś równy szlak ceramiki lub tym podobnego materiału. Pozdrawiam i czekam na opinię INVX'a Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/35991-wyburzenie-%C5%9Bciany-jak-to-zrobi%C4%87/page/2/#findComment-719382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts