Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka cegle na komin - klinkier

Recommended Posts

Nie rozumiem czy pytasz o to co "ładnie wygląda" czy jakiej firmy klinkieru unikać.

Kolor cegły dobierz do koloru planowanej elewacji. Widziałam w sprzedaży cegłę klinkierową nawet w zielonym i granatowym kolorze.

W temacie jakości się nie wypowiadam, bo się słabo orientuję.

Dużo kolorów ma CRH Klinkier. Zobacz na ich stronie www.

A jeśli jesteś ze Śląska to podjedź do "Centrum Klinkieru" Katowice-Dąb. Mają spory wybór. No i możesz zobaczyć "na żywo" kolory i fakturę cegieł.

bardzo fajne cegły klinkierowe są z CRH klinkier, maja duży wybór, a ceny to no cóż trzeba negocjować. my wybieżemy chyba coś takiego:

http://www.crh-klinkier.pl/gfx/galeria/jesien/classic/168.jpg

podobały mi się takie cegły ręcznie formowane, ale odradzali nam je na komin - podobno się nie nadają i tyle :(

po wczorajszej wycieczce po okolicy poszliśmy po rozum do głowy i jeśli chodzi o komin to wybierzemy zwyczajny ceglasty klinkier tak tani jak tylko da nam się wytargować :D zauważyłam że nie ma sensu pakować pieniędzy w komin bo tak naprawdę kto na to zwraca uwagę?? oprócz nas oczywiście...zaszalejemy dopiero przy elewacji i płocie :)

:wink:

JA też chciałam kalachari, ale okres oczekiwania to min. 1 miesiąc (w moim regionie śląska). Ostatecznie kupiłam ALFĘ po 2,95PLN brutto - oczywiście cegła pełna. Bo oszczędzanie i dawanie dziurawki, to oszukiwanie samego siebie. I nie chodzi w budowie komina z dziurawki o kominiarza i o nie wpływanie do komina wody zewnętyrznej, tylko o wykraplanie sie wody wewnątrz cegły z powodu różnicy temperatur. Pogadajcie sobie na ten temat z dobrym kierownikiem budowy lub dobrym kominiarzem :) :) :). A tak na marginesie to ile oszczędzicie na tej dziurawce na kominie - przy łacznym koszcie budowy domu. Ja znam takich co wybudowali komin z dziurawki i po 5, 7 latach robili remont kapitalny komina.

po wczorajszej wycieczce po okolicy poszliśmy po rozum do głowy i jeśli chodzi o komin to wybierzemy zwyczajny ceglasty klinkier tak tani jak tylko da nam się wytargować :D zauważyłam że nie ma sensu pakować pieniędzy w komin bo tak naprawdę kto na to zwraca uwagę?? oprócz nas oczywiście...zaszalejemy dopiero przy elewacji i płocie :)

:wink:

OJ, nie przesądzał bym tego tak szybko....wg komin ma równie istotną rolę w wyglądzie dachu i domu jak i inne elementy zewnętrzne. Ja mam również w kolorze elewacji (CRH Sahara) i wygląda to świetnie, nie byłoby tego efektu przy barwie komina zbliżonej do barwy samego dachu ale tu już wkraczamy w gusta...

Chodzi mi tylko o to, że nie jest prawdą, że "nie ważne w jakim kolorze jest komin, kto na to patrzy..." patrzy każdy...

Inna sprawa jak duży jest potencjalny komin...ale każdy jakąś widać..

Ktoś pisał, że dobrze jest dać na sam szczyt komina cegłę pełną...może i tak, ale nie jest to konieczne jeśli zastosuję się "czapę" z blachy w kolorze dachu...ja tak mam...

A my zrezygnowaliśmy z klinkieru, przy 800 sztukach to koszt ok 3-4 tys. Zdecydowaliśmy się na zwykłe cegły, które tykujemy tynkiem mozajkowym do złudzenia podobnym do dachówki, tym samym tynkiem wykończymy również cokół i być może też wykusz, lub opaski wokół okien. A koszt takich kominów to 1200zł.