Magil 28.06.2005 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Witam serdecznie. Mam prosbe o rozwianie mojej watpliwosci odnosnie służebności drogi. Zakupiłem działkę z domem, niestety od ulicy dostep do mojej posesji(dodam, że jest to jedyne dojście) jest tylko przez 2 arowy kawałek ziemi innego właściciela. W akcie notarialnym mam wpis o służebności drogi do mojej działki polegającej na prawie przechodu i przejazdu.W niedalekiej przyszłości mam zamier wyremontować pomieszczenia i otworzyć tam punkt usługowy. Pytanie czy w przypadku służebności z dojścia do mojej działki mogą korzystać także przyszli klienci. W akcie notarialnym oczywiscie nie ma o tym mowy, ale może są jakieś inne nadrzędne przepisy, które to mogą regulować zasady sluzebnosci? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia33 29.06.2005 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 A może trzeba się zastanowić nad kupnem kawałka gruntu, który pozwoli na dojazd do działki?? W gruncie rzeczy służebność to tylko pewna "grzeczność" dla właściciela gruntu bez dojazdu, nawet jeżeli jest zapisana w księdze wieczystej. I chyba jest tam w dodatku prawo przechodu i przejazdu dla każdoczesnego właściciela działki bez dojazdu - a nie każdego z ulicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 29.06.2005 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Wyraźnych przepisów nie ma. Wg art. 288 k.c. "zakres służebności gruntowej i sposób jej wykonywania oznacza się, w braku innych danych, według zasad współżycia społecznego przy uwzględnieniu zwyczajów miejscowych". Jeśli w akcie jest ogólnie wpisane prawo przechodu i przejazdu, to jeśli nasilenie ruchu klientów będzie duże i uciążliwe dla właściciela, szansa na spór jest dość duża i trudno powiedzieć kto by wygrał. Nawet jeśli w końcu Ty wygrasz, to klienci mogą zostać zniechceni walką podjazdową , krórą sąsiad prawdopodobnie podejmie. Nie wiem jakie są teraz Twoje układy z sąsiadem, ale moim zdaniem lepiej byłoby uprzedzić rozwój wydarzeń, porozmawiać z człowiekiem, wyczuć nastawienie i może nawet coś zapłacić - albo za kawałek ziemi albo za zmianę treści służebności (żeby wyraźnie było zapisane, że Twoi klienci też mogą przechodzić/przejeżdżać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts