Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niech żyje piątkowa głupawka ;-)

dziuba

Recommended Posts

• Odpowiedzi 547
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A gdzie podziewa się am ?? Może on dałby radę z zakupami i Alicją? Póki co wiem że odebrał wczoraj ( dopiero ) maila z 9PEOPLE, i znowu słuch o nim zaginął... :roll:

UWAGA, PIERWSZA PODPOWIEDŹ DO ZADANIA O ALICJI:

Zaczynam przedstawiać tok rozumowania:

Należy przyjąć założenie, że nie może być żadnej osoby, która miałaby nie powtarzający się kolor kropki. No bo skoro nie widzi swojej kropki, to w jaki sposób mogłaby zgadnąć jaki to kolor nie widząc takiego samego koloru u innych? A więc....(cdn)

Maco, gratulacje!!!! Ale taraz to ja będę przeglądać wątek uważając żeby nie zobaczyć rozwiązania - przynajmniej dopóki sama w końcu nie go nie znajdę ( i tak już jedną liczbę zobaczyłam i niestety zapamiętałam :sad: ). Dobrze jest za to wiedzieć że takie rozwiązanie istnieje.

W zagadce z 7,11 wyszło mi, że jest TYLKO JEDNA taka kombinacja cen !!!

Fajna... ale niestety metoda, którą zastosowałem była "siłowa". Chętnie dowiem się jak inni to rozwiązali... :smile:

Myślę nad Alicją i mam jakiś początek ale brak mi końca... :sad:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Maco dnia 2003-02-07 15:23 ]

ckwadrat,

no przecie użyłem żem... :smile: napisałżem ten program co to kumie gadaliście i maszynka wyliczyła... :smile:

Na moc umysłu poczekam jak będę musiał dzieciom pomagać w gimnazjum (tam pewnie teraz rozwalają równania do czwartej potęgi na śniadanie...).

W pewnych kręgach liczy się rezultat... :smile:

bardziej niż metoda... :grin: :wink:

Maco - wycofuję gartulacje. Taki programik to i ja bym umiała... a do tego zepsułeś mi zabawę :sad:. Wczoraj, znając jedną z cen rozwaliłam zadanko w kilkanaście minut.

am - czy poprawnie? - zajrzyj na skrzynkę pocztową.

Myślę że czas już na drugą podpowiedź do zadania o Alicji. Czy ktoś z forumowiczów zechciał by się tego podjąć? tzn dopisać kawałek kontynujacji toku rozumowania ( z cdn na końcu :wink: ).

Proponuję, w ramach relaksu między kolejnymi podajściami do "Alicji" anegdotkę z serii "Prawo w wydaniu amerykańskim":

Adwokat z Charlotte, Północna Karolina zakupił pudło bardzo rzadkich i bardzo drogich cygar, po czym ubezpieczył je od ognia. W ciągu miesiąca wypaliwszy je wszystkie, nawet bez zapłaty pierwszej raty za polisę ubezpieczeniową, zgłosił do firmy ubezpieczniowej żądanie odszkodowania. W swoim pozwie adwokat napisał, że cygara zostały utracone w "całej serii drobnych spaleń". Firma ubezpieczeniowa odmówiła zapłaty, jako że ubezpieczony zużył cygara w "normalny sposób".

Adwokat założył sprawę w sądzie i wygrał! W uzasadnieniu sędzia zgodził się z firmą ubezpieczeniową, że żądanie jest niepoważne. Tym niemniej stwierdził, że adwokat właściwie się ubezpieczył i w polisie było zaznaczone, że cygara są ubezpieczone na wypadek ognia, bez określenia, co znaczy "normalny lub nienormalny sposób utraty przez spalenie".

Zamiast złożyć sprawę do sądu apelacyjnego, firma ubezpieczeniowa zaplaciła adwokatowi $15,000 za cygara utracone w wyniku spalenia. Natychmiast, jak adwokat zrealizowal czek, firma ubezpieczeniowa zgłosila do prokuratury 24 przypadki celowego podłożenia ognia i adwokat zostal aresztowany. Z jego zeznaniami ze sprawy o odszkodowanie w ręku firma ubezpieczeniowa poszła do sądu i adwokat został skazany za celowe spalenie swojego ubezpieczonego mienia na 24 miesiące więzienia i $ 24,000 odszkodowania.

Becik, nie ma sprawy... :smile: Wiem, że matematycznie można to zrobić ale wybrałem dla mnie łatwiejszą drogę. Wiem, że dzisiaj już każdy potrafi programy pisać. A powiedz, czy zastosowałaś równania czy jakiś trick logiczny ?

No i absolutnie nie chciałem Ci psuć zabawy :smile: .... sam zaproponowałem, żeby nie upubliczniać wyników ale nikt nie był tym zainteresowany więc założyłem, że pomysł nie odpowiada.