Maco 03.02.2003 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 BRAWO !!!! Chcesz jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 03.02.2003 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 03.02.2003 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Trzy kapelusze Trzy osoby stoją jedna przed drugą, tak, że ostatnia widzi dwie stojące przed nią, środkowa widzi tylko osobę stojącą przed sobą, a pierwsza nie widzi żadnej z dwóch poprzednich osób. W skrzyni są trzy białe i dwa czarne kapelusze. Każdej z osób założono jeden kapelusz. Żadna z nich nie wie, jaki kapelusz ma na głowie. Zapytano się ostatniej osoby o kolor jej kapelusza: odpowiedziała, że nie wie. Zapytano się środkowej, jakiego koloru jest jej kapelusz: również nie wiedziała. Zapytano się pierwszej i ona odpowiedziała, że wie jaki ma kapelusz na swojej głowie. Jaki to jest kapelusz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 03.02.2003 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Ja już wiem . To jak?? mogę odpowiadać [ Ta wiadomość była edytowana przez: Becik dnia 2003-02-03 12:22 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 03.02.2003 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Wychodzi mi że biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.02.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Dziuba I jaka jest prawidłowa odpowiedz???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 03.02.2003 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 A taka zagadka: Biegły zające po łące jeden za drugim. Ile ich było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 03.02.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Owszem, biały. Milczenie oznacza zgodę, więc uzasadniam: gdyby dwaj pierwsi mieli czarne ( których jest sztuk 2 ) to by trzeci wiedział że ma biały, a skoro mówi że nie wie, tzn że co najmniej jeden z 2 pierwszych ma biały. Drugi wie już to co powyżej, gdyby więc pierwszy maił czarny to by drugi wiedział że tym jednym który ma biały jest on, a skoro nie wie, tzn że pierwszy ma biały. I on ( tzn pierwszy )też to wie . Kumacie coś z tego mojego pokrętnego tłumaczenia? [ Ta wiadomość była edytowana przez: Becik dnia 2003-02-03 13:41 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 03.02.2003 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 [ Ta wiadomość była edytowana przez: am dnia 2003-02-03 13:04 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 03.02.2003 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 kgadzina, dobrze ! Biały Zających pewnie było ze trzy... To teraz trochę trudniejsza...: Dziesięć jajek i trzy ważenia Mamy do dyspozycji wagę szalkową i 10 jajek, wśród których 9 ma identyczną wagę a jedno inną od pozostałych (jest cięższe albo lżejsze). Możemy trzy razy skorzystać z wagi szalkowej stawiając na obu szlakach dowolną ilość jajek i na podstawie tych ważeń mamy znaleźć jajko, które różni się od pozostałych i czy jest ono cięższe czy lżejsze. Nie mamy do dyspozycji ŻADNYCH innych urządzeń ani odważników ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 03.02.2003 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Trzy zające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 03.02.2003 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 On 2003-02-03 13:02, kgadzina wrote: A taka zagadka: Biegły zające po łące jeden za drugim. Ile ich było? Czyżby 3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.02.2003 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 zające : albo jednak 2, w końcu o pierwszym nie ma mowy może został w domu, a na łąke wybrały się tylko dwa? albo w ogóle były dwa i ten pierwszy biegał za drugim Maco, a propos czarnego, to pierwsza myśl była,że to w dzień,ale niestety zdania jednoznacznie wskazywały na noc.Skróty myślowe,gra słów.Jak dla mnie to nie zagadka tylko podpucha. Na uczciwych ludzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 03.02.2003 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Spotyka się 2 przyjaciół po latach, jeden drugiego pyta -jak Ci się wiedzie?-mam trzech synów, iloczyn ich lat wynosi 36, a ich suma tyle co jabłek na tym drzewie. Przyjaciel policzył jabłka i pyta: -To za mało danych, powiedz coś więcej-Najstarszy ma niebieskie oczy-Dzięki, wiem już ile lat mają Twoi synowie a Wy już wiecie??? [ Ta wiadomość była edytowana przez: Becik dnia 2003-02-03 13:35 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 03.02.2003 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Dzielimy jajka po 5 na szalkę. Te 5, które różnią się wagą dajemy na szalki po 2 /1 odkladamy na bok. Jeżeli szalki są na równym poziomie - inne jest jajko odłożone, jeżeli któraś szalka przeważa, te dwa jajka rozkładamy znowu na dwie szalki... Tak czy inaczej? Ten wynik powinien byc prawidłowy, jeżeli wiedzielibśmy czy te jajko jest cięższe czy lżejsze. A jeżeli nie wiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 03.02.2003 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 dzielimy jajka na nastepujace grupy 1. trzy jajka 2. trzy jajka 3. trzy jajka 4. jedno jajko Pierwsze ważenie - grupa 1 i 2. Drugie ważenie - grupa 1 i 3 Porównujemy wyniki. Jeżeli oba ważenia nie wykazały różnic w wadze, to jajko z grupy 4 jest to inne. W trzecim ważeniu porównujemy to jajko z dowolnym innym i wiemy, czy jest cięższe/lżejsze Jeżeli w grupie 1,2,3 jest inne jajko, to wiemy w której grupie i czy jest cięższe, czy lżejsze. do trzeciego ważenia bierzemy dowolne dwa jajka z grupy, która zawiera inne jajko i ważymy. Jak waga ta sama - to inne jajko to co pozostało z tej grupy, jeżeli waga różna - też wiemy, które jest inne. Mam nadzieję, że jest to zrozumiałe W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 03.02.2003 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Becik Dwóch synów po 3 lata i jeden 4 lata albo 2 lata, 3 lata, 6 lat [ Ta wiadomość była edytowana przez: am dnia 2003-02-03 13:25 ] Prawdopodobnie opcja 2-3-6 lat, ponieważ druga podpowiedź była najstarszy syn (a nie starszy ) [ Ta wiadomość była edytowana przez: am dnia 2003-02-03 13:29 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 03.02.2003 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Pudło! Odpowiedź jest jedna, musisz wziąć pod uwagę coś jeszcze ( ale na razie nie powiem co - domyśl się ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 03.02.2003 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Odpowiedziałem - tylko przez pomyłke wyedytowałem swoją poprzednią odpowiedź. Jeszcze raz2-3-6 (bo najstarszy syn, a nie starszy syn) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 03.02.2003 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 zedytowałam zagadkę, teraz już chba dasz radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts