Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłaczenie piekarnika do prądu

janus_z

Recommended Posts

Witam

gdzie macie gniazdko elektryczne do podłaczenia piekarnika w zabudowie, czy zaraz za piekarnikiem czy gdzieś odusniete dalej. Bo ja bede miał taki układ mebli zlew 80cm, szuflady 40cm i póxniej piekarnik i nie wiem czy nie zrobic gniazdka pod zlewem gdzies tak zeby był do niego swobodny dostep.

Witam

gdzie macie gniazdko elektryczne do podłaczenia piekarnika w zabudowie, czy zaraz za piekarnikiem czy gdzieś odusniete dalej. Bo ja bede miał taki układ mebli zlew 80cm, szuflady 40cm i póxniej piekarnik i nie wiem czy nie zrobic gniazdka pod zlewem gdzies tak zeby był do niego swobodny dostep.

Bardzo dobrym sposobem jest dać gdzieś za zabudową jedynie puszkę i z niej wyprowadzać swobodnie wiszące kable z gniazdkami natynkowymi na końcu. Taki kabel potem leży sobie pod szafkami zabudowy, nie widać go, bo jest zasłonięty cokołem a w razie konieczności nagłego wyłączenia piekarnika/zmywarki/lodówki nie musimy się martwić o to, jak się dostać do gniazdka, po prostu je wyciągamy spod szafki i tyle. Bardzo wygodne i jednocześnie proste rozwiązanie.

J.

Piekarnik można zasilić z osobnego gniazda, ale można też z zasilania trójfazowego przystosowanego po łyty ceramicznej (jeżeli jest).

W oby przypadkach ten obwód powinien być zabezpieczony osobnym bezpiecznikiem, więc bezpośredni dostęp do gniazda nie jest wymagany, co nie znaczy możliwy.

W Twoim przypadku to gniazdo może być pod zlewem jeżeli zależy Ci na dostępie bezpośrednim.