Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja elekryczna

janus_z

Recommended Posts

Witam

Zamierzam sam zrobić instaacje elektryczna w remontowanej kuchnii mam pytanie, gdzie macie gniazdko elektryczne do podłaczenia piekarnika w zabudowie, czy zaraz za piekarnikiem czy gdzieś odusniete dalej. Bo ja bede miał taki układ mebli zlew 80cm, szuflady 40cm i póxniej piekarnik i nie wiem czy nie zrobic gniazdka pod zlewem gdzies tak zeby był do niego swobodny dostep.

Witam

Zamierzam sam zrobić instaacje elektryczna w remontowanej kuchnii mam pytanie, gdzie macie gniazdko elektryczne do podłaczenia piekarnika w zabudowie, czy zaraz za piekarnikiem czy gdzieś odusniete dalej. Bo ja bede miał taki układ mebli zlew 80cm, szuflady 40cm i póxniej piekarnik i nie wiem czy nie zrobic gniazdka pod zlewem gdzies tak zeby był do niego swobodny dostep.

Gniazdko natynkowe na luźnym kablu wrzucone pod szafkę zabudowy i zasłonięte potem cokołem. tak jest najwygodniej, w razie potrzeby dostania się do gniazdka po prostu się je wyciąga, nie trzeba rozładowywać szafek, wyciągać szuflad, czy wręcz najpierw demontować piekarnika.

J.

Witam!! Panowie Koledzy o czym wy mówicie na jakim luźnym kablu gniazdko żartujesz :o. Kolego janus_z gniazdko elektryczne powinno być usytuowane tak by nie mozna go bylo zalać wodą chyba że jest hermetyczne IP 4/X ale ogólnie to niepowinno byc też usytuowane blisko gorących elementów piekarnika myslę że z 30 cm od piekarnika powinno wystarczyć może z 20 cm też bedzie dobrze.

Witam!! Panowie Koledzy o czym wy mówicie na jakim luźnym kablu gniazdko żartujesz :o. .

Nie, nie żartuję, mam tak u siebie i bardzo to sobie chwalę. Gniazdka natynkowe, (hermetyczne) na lince 3x1,5mm2, linka w puszce spiętna z instalacją za pomoca kostki, gniazdka luźno leżą pod zabudową - co w tym takiego strasznego widzisz?

J.

szybki jesteś nie spodziewałem się że ktoś tak szybko odpowie mi na odpowiedź? :roll: ale dobrze hmm mówisz że masz gniazdko natynkowe na lince przyłączone do instalacji pewnie (przypodłogowej?) za pomoca kostki niby nic strasznego czemu strasznego odrazu ? poprostu jezcze sie z tym nie spotkałem. :-? ale niema to jak wymiana doświadczeń :)

masz gniazdko natynkowe na lince przyłączone do instalacji pewnie (przypodłogowej?) za pomoca kostki niby nic strasznego czemu strasznego odrazu ? poprostu jezcze sie z tym nie spotkałem. :-? ale niema to jak wymiana doświadczeń :)

Instalacja oryginalna była na standardowej wysokości kuchennej, ponieważ jej rozkład nijak mi nie pasował, zrobiłem ją w zasadzie od nowa, stare puszki zaślepiając. Z jednej z nich wychodzi wspomniana linka, idzie sobie pod glazurą w ścianie do wysokości tuż nad podłogą i stamtąd wychodzi pod szafki.

Pomysł faktycznie nietypowy, podpatrzyłem go w kuchni robionej przez pewną firmę i bardzo mi się spodobała wygoda w dostawaniu sie do takiego gniazdka w razie konieczności np. awaryjnego wyłączenia lodówki w zabudowie. Żadnego szarpania się z lodówką żeby ją najpierw wywlec, żadnego rozładowywania szafek, żeby się dostać do gniazdka w ich plecach, po prostu odpinamy cokół (zwykle jest mocowany na zatrzaski, więc to jeden ruch), wyciągamy gniazdko za kabel, rozłączamy co chcemy i już :)

Uprzedzając pytania wykonawcze: końcówki linki przed wetknięciem w kostkę zostały wyposażone w zaciskane tulejki.

J.