Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zakład Energetyczny załatwia to z siąsiadem.

Architekt wspominał mi coś o jakiejś umowie cywilno-prawnej z sąsiadem, którą będę musiała dołączyć do wniosku o pozwolenie na budowę.

Mi sie wydaje, że nie potrzebuje jej, ponieważ przyłącze energetyczne i tak jest własnością zakładu energetycznego...

może wiecie coś na ten temat

pozdrawiam

Aga

https://forum.murator.pl/topic/36022-pr%C4%85d-od-s%C4%85siada-czy-musz%C4%99-pyta%C4%87-go-o-zgod%C4%99-czy-to/

powiem tak u nas słup stoi u sąsiada w granicy chcąc ciągnąć prąd z tego słupa (mimo iż jest własnościa ZE) muszę dostarczyć do ZE zgodę notarialna sąsiada na podłaczenie się do tego słupa. Taką informację otrzymałem od pracowników Zakładu Energetycznego.

:roll:

Najlepiej wystąp o warunki podłaczenia, tam będziesz miał wszystko opisane gdzie, co i jak (tzn do skąd oni wykonają przyłącze) wraz z projektem umowy.

pozdrawiam

Architekt wspominał mi coś o jakiejś umowie cywilno-prawnej z sąsiadem, którą będę musiała dołączyć do wniosku o pozwolenie na budowę.

Mi sie wydaje, że nie potrzebuje jej, ponieważ przyłącze energetyczne i tak jest własnością zakładu energetycznego...

pozdrawiam

Aga

Proponowałbym odezwać sie do sąsiada, czy istnieje taka możliwość. Zawsze to inaczej wygląda, niż miałby ktoś to zrobić za Ciebie.

pozdrawiam

Aga

Nie potrzebujesz zgody od sąsiada na przyłączenie się do sieci energetycznej, bo jak już napisałaś sieć jest własnością zakładu energetycznego, ale teren na którym ona jest należy do sąsiada i od niego musisz uzyskać zgodę na wejście w teren

Zakład Energetyczny przed podpisaniem umowy o przyłączenie będzie od Ciebie wymagał oświadczenia o posiadanym prawie do dysponowania terenem na wykonania tych prac.

Do dokumentacji składanej o pozwolenie na budowę również trzeba załączyć takie oświadczenia.

Wizyta u sąsiada jest obowiązkowa. :wink:

bo inaczej sąsiad psami poszczuje, a ty będziesz mieć problemy. :cry:

Moja sąsiadka się nie zgodziła na wejście zakładu na jej orny teren.

I to nie na zbudowanie przyłącza ale na zamianę istniejącego napowietrznego na mniej szpetne kablowe ze słupa odległego o jeden metr od granicy.

Bała się - choć trudno było dojść czego.

Poszukałem innego słupa, by po 6 miesiącach straciłem cierpliwość.

Jest jeszcze możliwość uzyskania z urzędu w drodze decyzji niezbędność wejścia na teren sąsiedniej nieruchomości. Ale poczymś takim dobrych relacji z sąsiadami to raczej nie będzie. Lepiej najpierw podejść, porozmawiać, zaproponować coś w zamian itd.

No tak moi drodzy o sąsiada trzeba dbać i oczywiście porozmawiamy z nim jak tylko zjedzie do domu. Rejon energetyczny poinformował mnie, że o zgodę sami będą występować. Ale wolę wcześniej to uzgodnić dzięki ... wrócę do tematu jak sprawa się "rozwinie"

letnie pozdrowienia

Aga