imported_grzes 08.11.2002 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Help! Proszę szanownych grono o pomoc w podjęciu decyzji. Mam chałupę, ktorą pobudowałem z MAXa + 2x5 styropian + K3 (tzw. ściana 3 warstwow. Chciałbym w końcu ją otynkwać.Zastanwiam sie nad położeniem tynku akrylowego lub mineralnogo.Pytania:1. Czy kłaść 2 lub 3, max 4cm styropianu i tynk?lub2. Położyć gładki tynk wapienny a na to tynk akrylowy lub mineralny? Czy tak można? Które rozwiązanie jest godne polecenia przez WAS. Jeżeli żadne to proszę o wskazówki co do innego. Dzieki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 08.11.2002 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Obiło mi się na tym forum o uszy, że ocieplanie ściany trójwarstwowej jeszcze jedną warstwą styropianu rodzi niedobre skutki (przesuwa się punkt rosy czy tym podobne). Jeśli powiedziałeś A (ściana trójwarstwowa) to powiedz B i nie kombinuj zanadto z tynkami cienkowarstwowymi tylko zrób normalny.Pozdrawiam,Alicja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 08.11.2002 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 wyrównać sciany zwykłym tynkiem cementwo wapiennym i położyć na to tynk szlachetny raczej mineralny nie kombinuj z jeszcze jedną warstwą styropianu tylko same kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 08.11.2002 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Tez tak uwazam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian 08.11.2002 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Pytanie do pitbula:Jakie kłopoty mogą wyniknąć z dołożenia od zewnątrz jeszcze jednej warstwy styropianu? Moja sciana to 18 gazobeton, 6 cm styropian, 18 cm gazobeton. Jak na dzisiejsze normy to jeszcze za mało ocieplenia. Planuję dołożyć jeszcze 5 cm styropianu i tynk cieńkowarstwowy. Pytałem specjalistów z firmy ATLAS i powiedzieli, że nic groźnego nie powinno się dziać i warstwa styropianu może być nawet 8 cm. Jeżeli masz inne zdanie to podziel się proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 08.11.2002 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 sebastianie twoja ściana ma niezły wspł U =0,3 już przy styropianie 3cm ale w warunkach skrajnych ale możliwych tj wilgotniść zewnątrz 95% temp zewmątrz -5 st C i twm wewnątrz 20 st C i wilgotność w domu 65% to woda leje się po styropianie ciurkiem istnieje możliwość odparzenia tego zewnętrznego styropianu lub zamarznięcia blocza. może wełna byłaby lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 08.11.2002 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Dziwna masz konstrukcje sciany. Radze wykonac wykres cisnienia pary wodnej dla Twojej przegrody i okreslenia strefy kondensacji. Przy betonie komorkowym zawilgocenie sciany (wzrost wilgotnosci materialu) moze spowodowac pogorszenie izolacyjnosci cieplnej drugiej warstwy b.-k. Jesli to nastapi to sciana w lecie nie bedzie mogla oddac nadmiernej ilosci wilgoci, poniewaz przykryjesz ja styropianem. Prawodpodobnie styropianu nie odparzy poniewaz bedzie mocowany mechanicznie, ale przy grubszej warstwie styropianu moga sie pojawic korzystne warunki do rozwoju mikroflory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 08.11.2002 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 My mamy też 3 warstwy (U220+wełna mineralna+kratówka), na to zwykły tynk cementowo-wapienny, a na wiosnę chcemy wykończyć kładąc tynk akrylowy. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniu 08.11.2002 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Luska , skoro masz wełnę w środku to dlaczego chcesz położyć tynk akrylowy .Jeśli juz to mineralny badż silikatowy,Ważne żeby był też paroprzepuszczalny a akryl z tego co wiem kładziesie na styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł.h 08.11.2002 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Odradzam tynki akrylowy Firmy Terranova. Tynki te spływają ze ścian (podobno kilkanaście reklamacji). U mnie tynk położony w połowie września spłynął w połowie października. Złożyłem reklamację, ale została załatwiona odmownie. W Twoim przypadku na 100% wystarczy zewnętrzny tynk tradycyjny.Pozdrawiam.Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 08.11.2002 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Akrylowy i silikatowy są łatwe do mycia, ale ten pierwszy jest tańszy. Że akrylowy, to jest opcja na dziś. Do wiosny może się zmieni, jak dłużej pobędę na Forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 09.11.2002 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2002 luśka to jaki tynk dasz nie ma żadnego znaczenia ponieważ tego typu ściana winna mieć pustkę powietrzną i otwory wentylacyjne w innym przypadku jeśli tego nie ma to żaden tynk nic nie pomoże a zawilgocenie wełny masz na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 09.11.2002 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2002 Fakt.Co to znaczy ze tynk splynal.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł.h 09.11.2002 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2002 Poprostu w czasie ostatnich deszczy tynk zostal splukany ze ścian. Zaznaczam że akryl był wyschnięty w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes_m 29.12.2002 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2002 słaby akryl ( tzn. jak jest go za dużo w spoiwie ) wiąże jeszcze stosunkowo długo mimo tego że wydaje się być suchym i jak dostanie troche wody to szlag go trafia. Musieli spieprzyc partię produkcyjną. Polecam silikat lub silikon oprócz tego że raczej nie zjadą ze ściany to na pewno po trzech latach będą czyste a akryl brudny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts