Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TEKA - Wątek zbiorczy o sprzęcie. Opinie, modele, zdjęcia

Gość bimp

Recommended Posts

Witam wszystkich. Zarejestrowałem się specjalnie na tym forum, żeby wyrazić swoją opinię nt. płyty GKST 60 i4 ENTRY.

Wszystkim ODRADZAM kupno tej płyty z jednego prostego powodu:

4 pola grzejne nigdy nie są używane JEDNOCZEŚNIE, równie dobrze mogłem kupić płytę z DWOMA polami !!! Dlaczego?

Jeżeli się gotuje na trzech lub czterech polach to używane są jednocześnie tylko DWA POLA !!!

Jest to związane z modułami, gdzie 2 pola grzejne przypadają na jeden moduł (POWERMANAGAMENT). Taki sposób działania nigdzie nie jest opisany, teka nazywa to "cyklicznym grzaniem". Jeżeli gotuje się na jednym module, następuje przełączanie pomiędzy polami co kilka sekund, tzn. jedno pole grzeje kilka sekund, następnie słychać przełączenie i drugie pole grzeje przez kilka sekund. Moim zdaniem jest to zwykłe oszukiwanie ludzi i będę to zgłaszał w UOKiK.

Dzieje się tak, bez względu na poziom mocy grzania.

Nie wspomnę już, że to cykanie jest dosyć głośne + wiatraki chłodzące pracują prawie bez przerwy...

...

1. GKST 60 I4 Entry - TEKA;

...

W wątku o Tece można poczytać o tzw. pracy przerywanej czyli pełna moc przez klika sekund, potem przerwa, ponownie praca przy pełnej mocy itd. Wyczytałem że tylko droższe modele grzeją ciągłą, nieprzerywaną mocą przy niższych ustawieniach

...

W skrócie, trzeba rozróżnić grzanie:

1.impulsowe(przerywane)

2.cyklicznnie(przemiennie) - GKST 60 i4 ENTRY, ... ?

1. Impulsowe prawdopodobnie posiada każda płyta (może w niektórych tego po prostu nie słychać)i dzieje się to przypadku grzania na niskich wartościach, czyli poniżej mocy nominalnej (w moim przypadku wartość 5) pola grzewczego

2. (opisane na początku tego postu)

więcej nt. temat można poczytać tutaj:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6580458#6580458

gdzie toczy się mała dyskusja

Moje pytanie brzmi, czy wszystkie płyty oparte na modułach działają w ten sam sposób?

• Odpowiedzi 317
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ostrożnie z tym "straszeniem" , ja też wybrałam tekę model GKST 60 Fi4 High i narazie jestem bardzo zadowolona. Gotuję od prawie dwóch miesiecy, dodam, że dużo (dla czteroosobowej rodzinki) i często używam jednocześnie czterech pól. Osobiście nie słyszę przełączania z jednego na drugie pole, a brzęczenie i wiatraki są dla nas nieuciążliwe. Moc płyty jest wystarczająca, ale faktycznie nie można na wszystkich polach jednocześnie włączyć funkcji POWER, ale przeciż nie jest NIGDY ta funkcja potrzebna w tym samym czasie (zagotowuje wodę w kilka sekund).

aka

Ostrożnie z tym "straszeniem"

straszeniem? w żadnym wypadku, tylko faktycznym opisaniem działania produktu, a nigdzie nie jest to opisane ...

Moc płyty jest wystarczająca, ale faktycznie nie można na wszystkich polach jednocześnie włączyć funkcji POWER, ale przecież nie jest NIGDY ta funkcja potrzebna w tym samym czasie (zagotowuje wodę w kilka sekund).

zgadzam się z tym i moje uwagi nie dotyczą używania funkcji "power", tylko używania pól nawet na najmniejszych mocach jednocześnie

Osobiście nie słyszę przełączania z jednego na drugie pole

oprócz tego charakterystycznego cykania, można to zaobserwować też po garnkach,

z Twojej opinii wynika, że w tym droższym modelu HIGH to co opisałem nie występuje, a ta płyta też jest oparta na modułach ...

• 3 weeks później...
Wiele tutaj pisze się o jakości sprzętu. Interesują mnie Wasze opinie na temat płyty TEKA model IR 641. Czy opisany wcześniej problem płyt z lit.B tutaj też ma zastosowanie? Do tej pory nie używałam jeszcze płyty indukcyjnej i szczerze mówiąc niewiele wiem na ten temat. Proszę o informacje i porady. :-)

• 5 months później...

Witam,

Jestem na etapie wyposażenia kuchni angielskiej do zabudowy i wybrałem taki sprzęt:

1) płyta indukcyjna Teka IRX 645

2) piekarnik Teka HX 760

3) mikrofala Teka MWX 22 BIS

4) zmywarka Siemens SN 64M001EU

5) okap Siemens LB 54564 do zabudowy kominka ang

6) lodówka Siemens KI 38SA50

TEKA spodobała mi się pod względem ceny i jakości wykonania.

Jestem bardzo zainteresowany Waszymi opiniami, chciałbym wyważyć cenę do jakości a TEKA daje taką możliwość. Co sądzicie na tej firmy?

Oczywiście pozostałe produkty, też opinii chętnie wysłucham.

Witaj,

Ja mam w domu piekarnik i płytę gazową firmy Teka.

Płyta działa bez zarzutu,zresztą cóż mogłoby nie działać w płycie gazowej?

Natomiast odnośnie piekarnika mam kilka zastrzeżeń,wybrałam sobie nowy model i może stąd te niedopracowania?Ja mam ten model i go nie polecam,zresztą do kuchni angielskiej by nie pasował

http://www.agdexpert.pl/piekarniki-bez-sterowania-do-plyt/teka-combo-hx-4515?gclid=CLy35ueR2J4CFSBk4wodf3SLrw.

Nie miałam styczności z Twoim piekarnikiem,nikt z moich klientów go nie miał.

Nie wolisz stylizowanego ?

Często sprzedawcy polecają Tekę z/w na program lojalnościowy firmy który gwarantuje im po około 100 na konto za każdy sprzedany sprzęt.

Płytę indukcyjną kupiłabym z chociaż jednym podwójnym polem indukcyjnym.

Pozdrawiam i życzę radości w nowej kuchni

I

• 3 weeks później...

Witam,

Przeczytalem cale forum i tak naprawdę nic konkretnego się nie dowiedzialem :(

Zastanawiam się nad zakupem płyty indukcyjnej Teki, mam 2 modele do wyboru:

1) IR 641

2) GKST 60 i4.1Basic Slider,

Cena obu ok. 1300 zl tylko jka jest róznica?

Dziekuję za info,

A jakie masz zastrzeżenia co do tego piekarnika?

Witaj,

Ja mam w domu piekarnik i płytę gazową firmy Teka.

Płyta działa bez zarzutu,zresztą cóż mogłoby nie działać w płycie gazowej?

Natomiast odnośnie piekarnika mam kilka zastrzeżeń,wybrałam sobie nowy model i może stąd te niedopracowania?Ja mam ten model i go nie polecam,zresztą do kuchni angielskiej by nie pasował

http://www.agdexpert.pl/piekarniki-bez-sterowania-do-plyt/teka-combo-hx-4515?gclid=CLy35ueR2J4CFSBk4wodf3SLrw.

Witam,

Przeczytalem cale forum i tak naprawdę nic konkretnego się nie dowiedzialem :(

Zastanawiam się nad zakupem płyty indukcyjnej Teki, mam 2 modele do wyboru:

1) IR 641

2) GKST 60 i4.1Basic Slider,

Cena obu ok. 1300 zl tylko jka jest róznica?

Dziekuję za info,

mam IR 641, działa bez zarzutu i ze spokojem sumienia polecam

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...