Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TEKA - Wątek zbiorczy o sprzęcie. Opinie, modele, zdjęcia

Gość bimp

Recommended Posts

• Odpowiedzi 317
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Hej Witam :D

Chce kupic plyte indukcyjna, mozliwie tania.

Jedna z najtanszych to wlasnie firmy TEKA model GKST 60.4 I

Kosztuje 2150-2200 zl.

Na tle plyt innych marek, po 3-4 tys, cena tej TEki bardzo odbiega.

Czy ktos cos slyszal o tym modelu TEKI? Czy one sie psuja?

I jak to jest z relacja ceny do jakosci tego modelu?

W ogole moze macie jakies spostrzezenia co do tej plyty ind. lub innej w przyblizonej cenie?

Aha i w 1 sklepie sprzedawca polecal mi z kategorii niedrogich Mastercook'a za 2200 zl. I teraz to juz nie wiem na ktora sie zdecydowac :(

Jak sie ma TEKA do MASTERCOOKAa ? A moze innej firmy -niedroga???

Dzieki za wszelkie sugestie

moze jednak ktos cos slyszal na temat plyt indukcyjnych firmy TEKA lub innych niedrogich?

pozdrawiam :)

Jeśli dobrze się orientuje to nie jest typowa płyta indukcyjna ale witro.

Dlatego tańsza. Poza tym nie jestem zwolennikiem mnożenia źródeł pola elektromagnetycznego w domu...Zastanów się czy nie lepiej jednak gazówkę lub ceramikę. może nie tak efektownie ale z pewnością zdrowiej...:)

firma mi znana, ale nie widzialem tej plyty, jaki to producent?? schotceran czy eurokera?? bedzi enapisane w gornym lewym rogu. plyta indukcyjna elektroluxa produkowana przez eurokera kosztuje ok 2.5 tys. oszczednosc pradu w indukcji jest oczywista (ok 30% taniej niz ceramiczna), watpie zeby szkodzila, poniewaz ludzkie cialo nie indukuje pradu, latwo stwierdzic ze nie, wlaczyc plyte na max i polozyc reke na polu tej plyty, nic sie nie bedzie dzialo. zwaz jednak ze czeka cie wymiana garnkow. dzialaja tylko takie ktore przyciagaja magnes, poniewaz w plycie ind sam garnek jest grzalka, wiec im grubsze dno w garnku tym dluzej bedzie trzymac cieplo jak ja wylaczysz

• 3 months później...
  • 3 weeks później...
jestem również szczęsliwą posiadaczką sprzętu, w całej kuchni, firmy TEKA...płyta gazowa, piekarnik, zlewozmywak, okap i lodówka...

użytkujemy od miesiąca nie mam na ten moment zadnych zastrzezen, w rodzinie uzytkowany od paru lat tez same pozytywne opinie.....mnie przekonała do firmy TEKA jakos za dobrą-rozsądną cene :D i model RETRO piekarnika wraz z płytą...urzekły mnie najbardziej :)

Motyczko, super! Tez zastanawiam sie nad modelem retro Teki. A jaki masz typ plyty gazowej? Bo nie wyglada na retro. Ten z tejze wersji ma duzo "zlota" :).

wyspowy Teka DH Isla

http://www.megamedia.pl/okap-wyspowy-teka-dh-isla.php?off=0

Rezi to chyba ten, ale czy parametry te same?

jakiej mocy powinien byc do kuchni otwartej na salon?

nic nie pisza o halaśliwosci tego okapu, hmmm......

jak oceniasz jego buczenie :lol:

tak to ten sam

okap mamy opuszczoy maxymalnie nad plyte gazowa - cos ok 88 cm

wydajnośc ok - przy smażeniu cebuli lub innych srmodliwych potraw nic nie czuć ( pracuje wtedy na 3 a więc i nie na maxa )

buczenie troszkę przeszkadza przy 3 i więcej wale da się wytrzymac

co do wydajności - my mamy otwarta kubaturę około 500 m3 i z wyliczeń wstępnych szukaliśmy okapu o mocy min 1200 m3 po pewnych zmianach miejscu dopływu świerzego powietrza wyliczono max na 750 m3 i wyliczenia sprawdzają się w praktyce

Mam płytę elektrycznę (tę półokrągłą z okładki folderu z czajnikiem Alessiego) piekarnik 850 i okap DX90, wszystko OK. Jesdno tylko zastrzeżenie do płyty: jak gotuje się na palniki najbliżej sterowania sensorowego to guziczki najbliżej (czyli plus i właczenie dodatkowych kręgów) przestają działać, chyba od gorąca. Trochę uciąxliwe ale idzie się przyzwyczaić :)))

• 3 weeks później...

Podpinam sie do tematu, dość dużo słyszałem dobrego o tej firmie od sprzedawców. Ale mało od urzytkowników. Podpowiedzcie nam jakjest z ta firma TEKĄ .

Jestem przed zakupem, do tej pory byłem już zdecydowany na zakup płyty ceramicznej Bocha, ale znajomy namówił mnie na indukcje, oszczędzam prąd i to jest ważne, jak dla mnie.