Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co będzie z moją trawką?

Recommended Posts

Zasialiśmy ją tej wiosny wygląda pięknie , lecz zaczeły wyrastac też chwasty ,ja po przewertowaniu forum kupiłam STARANE250 i zaczeliśmy spryskiwać a ,że zabrakło na większą część podwórka podjechałam do innego ogrodniczego (niż kupiłam wcześniej) i chciałam kupić na resztę ,wtedy dowiedziałam się ,że ów środka nie stosuje się na młodą trawkę . :evil: I co teraz z nią będzie?

http://www.mmonika1.photosite.com/~photos/tn/352_348.ts1118760685511.jpg

A tak swoją drogą , trawnik wymaga ,wbrew pozorom, więcej pracy niż każdy inny rejon ogrodu.

Zdecydowanie tak. Choć można łatwiej stosować narzędzia mechaniczne do obróbki. W innych cześciach praca jest ręczna - ale za to zdecydowanie rzadziej.

Ale trawa potrafi byc bardzo reprezentacyjna lub ... zepsuć cały ogród.

Ładny trawnik. A mój żółknie. :cry: Dlaczego ? Co robić ?

Mój też zaczyna żółknieć .Wydaje mi się ,że to przez nawóz i odchwaszczacz no i oczywiście przez słońce . Niewiem może też za mało podlewamy. :(

Trawnik potrzebuje sporo wody (naprawdę dużo). Wiecej niż inne regiony ogrodu (najcześciej).

Dodatkowo łatwo dać za dużo nawozu - lepiej sypać czesciej małe dawki.

Odchwaszczacz nie powinien mieć dużego wpływu - przynajmniej nie słyszałem.

Spróbuj przez 2-3 tygodnie podlewać tak conajmniej 5 l/m2.

• 4 weeks później...
Dodam , nie podlewajcie przy nasłonecznionym [nagrzanym] trawniku ! Albo wcześnie rano ,albo po zachodzie słońca . Częstą przyczyną "wypalania " trawy jest szok termiczny.

Nie zgadzam się. Sąsiad często podlewa w pełnym słońcu bo tylko wtedy jest odpowiednie ciśnienie wody. Trawę ma wspaniałą ( 2 rok)

Zadałem takie samo pytanie w innym wątku.

Przewijały się odpowiedzi o "szoku termicznym", wypalaniu trawy poprzez powstawanie soczewek z wody.

Ale konkluzją i jedyną rzeczą przeciwko podlewaniu w gorące/słoneczne popołudnia był aspekt ekonomiczny - duża część wody wylana w gorący dzień odparuje nim dostanie sie do korzeni trawy, więc aby mieć zadowalający efekt wylewamy więcej wody, niż byśmy to uczynili wieczorem/rano.

Arecki