Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wdmuchiwanie keramzytu ... odkurzaczem ?

invx

Recommended Posts

Mam troche keramzytu (zostalo go w wyniku niedokladnego obliczenia :wink: ) frakcji do 3 mm (moze nawet do 2) i aby sie nie zmarnowal, chce nim ocieplic strop. Tylko ze od dolu :wink: Chce go wdmuchnac pomiedzy strop, a cos w rodzaju sufity podwieszanego. No i tutaj zabardzo jeszce nie wiem jak to zrobic :wink: Wiec szukam pomocy u Was. Myslalem zeby zmodyfikowac jakos odkurzac, odwrucic mu ciag, i i cos zeby zasysal keramzyt, i go wdmuchiwal :). Co wy na to ? moze macie jakies pomysly, moze ktos z Was juz takie cos robil :D

A czy warto? Izolacyjność keramzytu nie jest jakaś rewelacyjna. Może łatwiej będzie wywiercić w stropie od góry otworek o średnicy większej niż 3 średnice kulek keramzytu by się Ci nie zaklinowało w otworze i wsypywać od góry? Ponieważ sypiąc z góry usypiesz pod dziurką stożek, to co jakiś czas przez otwór włóż jakiś drut i przegarnij keramzyt na boki.

Powodzenia :D

Jeśli byś jednak chciał wdmuchiwać to odkurzacz bedzie zbyt słaby. Musiałbyś skonsruować coś na kształt pistoletu do piaskowania (kulkami keramzytu) i użyć sprężarki. I to o sporym wydatku.

Jest coś takiego i nazywa się chyba inżektor.

W wersji odkurzacza byłoby tak;

Podłączasz wąż na wylocie z odkurzacza a w rurce montujesz drugą cieńszą rurkę pod katem ok 30 stopni, pęd powietrza wytwarza podciśnienie i zabiera ze sobą "okruchy" keramzytu.

Zasada podobna do tej jak w taki pistolecie do malowania odkurzaczem.

Dopiszę jeszcze, że ta cieńsza rurka ma wystawać nieco w rurze odkurzacza aby występowało zjawisko takie jak w zwężce Venturiego

Na razie nic w necie nie znalazłem ale jeszcze poszukam.

Zgadza się talex, tylko odkurzacz nie da rady zassać keramzytu. Potrzebne wyższe cisnienie. Dlatego napisałem o sprężarce.