mimi31 29.06.2005 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Mam zamiar w nowo budowanym domu położyć instalację wodną z polibutylenu. Duża wygoda w kładzeniu, brak wszelkich kolanek, a więc i ograniczenie miejsc najsłabszych. Ale właśnie przeraża mnie trochę technika łączenia tych rur. Czy te łączenia są tak pewne, szczelne i trwałe że można je bez obawy o zalanie domu stosować? Dodam, że dom będzie w szkielecie drewnianym, więc ewentualne zniszczenia mogłyby być ogromne w przypadku rozszczelnienia takiego połączenia. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie? Ciekawi mnie też czy koszt takiej instalacji jest mniejszy od np. instalacji PVC klejonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 29.06.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Z polibutylenu więc system Heworth czy jakiś inny, bo ja znam tylko ten birąc pod uwagę materiał. Instalacja z Hepwortha jest pewna ale nie jest to najtańsza instalacja. I jeszcze jedno są w niej kształtki, które są najdroższym elementem instalacji, ale dużo łuków można prowadzić bez stosowania kształtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 29.06.2005 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Czy jest pewna? To się okaże po 20 latach jej zaletą jest to między innymi, że możesz wszystkie rury które są zalane poprowadzić w jednym kawałku, jeśli zrobisz instalację rozdzielaczową. Broń boże nie rób instalacji klejonej jeśli już to zgrzewana albo zrób w miedzi koszt podobno zbliżony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 30.06.2005 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 A dlaczego nie klejonej? mam część ins. klejonej w starym domu i nic się nie dzieje. Ale słyszłaem że rozszczelnie się na klejeniach. No to zabiliście mi klina do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 30.06.2005 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Sam kładłem instalacje co i wu Hepworth z polibutylenu. Działają już dwa lata. Główną zaletą takiego systemu - chodzi mi o demontowalne złączki wciskane - jest podatność takiej instalacji na przeróbki, co jest szczególne ważne, gdy wykonuje ją amator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amar 30.06.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Też brałem pod uwagę instalację z polibutylenu, ale gdy poczytałem w necie o problemach z tym tworzywem, mój zapał osłabł. W USA był powszechnie stosowany w latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych. Podobno dochodziło do perforacji rur i wycieków wody. Od końca lat 90. instalacje z polibutylenu są wymieniane. To trochę za krótki okres eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 30.06.2005 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 A więc rozważmy instalację klejoną. Mam odcinki takiej już od kilku ładnych lat. Sam robiłem nie mając żadnego doświadczenia. Wprawdzie nie jest tego dużo ale świetnie siętrzyma. Ciepłą wodę mam z bojlera elektrycznego i niejednokrotnie przez te rurki leje się do wanny woda o temp. ponad 80 st. A instalacja ma sięświetnie. Myślę że problem z pękającymi instalacjami wszelkiego typu polega na braku kompensacji temperaturowej. Stąd naprężenia i awarie. Ale mogę się mylić. Może instalacje zgrzewane są trwalsze, ale mają jeden minus- jak się w taką wwiercisz, lub pęknie to nie sposób jej naprawić przez wgrzanie nowego odcinka. Trzeba sporo kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 30.06.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 A więc rozważmy instalację klejoną. Mam odcinki takiej już od kilku ładnych lat. Sam robiłem nie mając żadnego doświadczenia. Wprawdzie nie jest tego dużo ale świetnie siętrzyma. Ciepłą wodę mam z bojlera elektrycznego i niejednokrotnie przez te rurki leje się do wanny woda o temp. ponad 80 st. A instalacja ma sięświetnie. Myślę że problem z pękającymi instalacjami wszelkiego typu polega na braku kompensacji temperaturowej. Stąd naprężenia i awarie. Ale mogę się mylić. Może instalacje zgrzewane są trwalsze, ale mają jeden minus- jak się w taką wwiercisz, lub pęknie to nie sposób jej naprawić przez wgrzanie nowego odcinka. Trzeba sporo kombinować. Akurat w tym wypadku jest to niezbyt dobry przykład bo instalacja zgrzewana jest bardziej elastyczna i łatwiej ją naprawić w razie "w". Nie mówiąc już o instalacji z pex-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 30.06.2005 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Kurcze, masz rację. Rzeczywiście. Ale nadal nikt mnie nie przekonał dlaczego klejona jest "be". To że układa się ją szybciej niż zgrzewaną to chyba jest pewne? A może się mylę? CZy ktoś miał już złe doświadczenia z klejoną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 30.06.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Ja mam takie doświadczenie z instalacją klejoną. Najgorszemu wrogowi bym nie polecił.Oczywiście z perspektywy czasu mogę stwierdzić, jakie były błędy w wykonaniu przez wykonawcę, które przez długi czas stopniowo musiałem usuwać, (brak kompensacji, niezastosowanie przejść metal-tworzywo, po obniżeniu temp. na kotle trochę się uspokoiło, raz w desperacji chciałem wymieniać na miedzianą, odkułem płytkę i znalazłem dziurę-skleiłem i znowu do przodu. Cała instalacja niesłychanie wrażliwa na uszkodzenia mechaniczne (nie dotykać). Jedyna zaleta to szybkość montażu, do dzisiaj żałuję że dałem się namówić na to badziewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 30.06.2005 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Bardzo dziękuję. Jeszcze jeden taki post a będę całkowicie przekonany żeby robić zgrzewaną. Tym bardziej że mam możliwość pożyczenia zgrzewarki, więc będę robił sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts