Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie przepusty wykonać na etapie fundamentów

Recommended Posts

Wodociąg, podlewanie ogrodu, prąd (w obie strony, czyli także do oświetlenia ogrodu), telefon, bramofon, kablówka, telewizja przemysłowa czyli monitoring posesji itp. :lol: Oczywiście nie na każdą z tych linii musi być odrębna rurka przepustowa, ale warto teraz się zastanowić co gdzie będzie, żeby potem np. nie ciągnąć rur czy kabli wokół domu

Wodociąg, podlewanie ogrodu, prąd (w obie strony, czyli także do oświetlenia ogrodu), telefon, bramofon, kablówka, telewizja przemysłowa czyli monitoring posesji itp. :lol: Oczywiście nie na każdą z tych linii musi być odrębna rurka przepustowa, ale warto teraz się zastanowić co gdzie będzie, żeby potem np. nie ciągnąć rur czy kabli wokół domu

Najważniejszy przepust poza kanalizacją jest na kabel zasilający dom. Ten kabel jest druby i trudno zginalny, choćby z racji rodzaju izolacji (kabel przystosowany do ziemi).

Reszta wg uznania zgodnie z tym co pisze Tomasz, z tym, że do wodociągu powinien być przepust pod ławą, a właściwie rura zakopana pionowo w sąsiedztwie ławy fundamentowej wewnątrz domu w kotłowni lub miejscu przewidzianym na odbiór wody, główn zawór itp. Rura ta powinna być o średnicy nie mniejszej niż 100mm i kończyć się równo z ławą fundamentową (od spodu). Potem wystarczy odkopać w wiadomym miejscu ławę z zewnątrz i wprowadzić rurę z wodą, nie niszcząc posadzki w domu. Wprowadzenie wody przez przepust w ścianie fundamentowej grozi zamarznięciem wody w duże mrozy. W końcu ławy robi się mniej więcej na głębokości 120cm.

Dzięki za informacje.

Jakoś wogóle wyleciało mi wcześniej z głowy, że może coś poza kanalizacją być potrzebne.

Dopiero teraz, gdy wymurowane są fundamenty zastanowił mnie ten fakt.

To mam jeszcze jedno pytanko:

kto wykonywał u Was te dodatkowe przepusty i rury oprócz kanalizacyjnych?

Murarze? Hydraulicy? Czy Wy sami?

Murarze pod moim nadzorem na etapie murowania ścianek fundamentowych.

Rura do kominka właściwie nie wymaga przepustu bo ją samą należy położyć w ziemi przed zalaniem chodziaka, potem w płaszczyźnie ściany trzeba zakręcić do góry aby potem jeszcze raz zakręcić i wyjść z tą rurą na zewnątrz mniej więcej 60cm powyżej docelowego gruntu, aby śnieg jej nie zasypał. Najlepiej do tego celu zastosować rure kanalizacyjną 110 lub 160

Kurde, za gapowe się płaci,

teraz to nie mam w zasadzie szans, żeby pomyśleć nad potrzebnymi przepustami, zrobię tak:

- hydraulicy wykonają potrzebną kanalizację

- zrobię przepust dla kabla elektrycznego

- ułożę rurę do kominka tak, jak pisał krzysztofh

Czy to wystarczy wg. was?

Jaką rurę zastosować pod przyszły kabel elektryczny?

W którym miejscu najlepiej to zrobić?

U mnie do prądu była PCV kanalizacyjna fi 50 mm. Miejce zależy od sytuacji lokalnej, gdzieś możliwie blisko miejsca z którego będziesz się przyłączał (np. skrzynki elektrycznej "w płocie") i jednocześnie miejca gdzie będzie Twoja główna (i pewnie jedyna) rozdzielnia wewnętrzna - najlepiej żeby nie ciągnąć kabla głównego przez cały dom, bo on dość gruby i trzeba wkuwać się w ściany lub strop. U mnie elektryk sprytnie przeciągnął go przez pustaki stropowe, ale z gdy ktoś ma monolit, to nie życzę.

witam:)

Jeżeli przyłącze kablowe zalicznikowe to rura minimum 50.

Jeżeli złącze i pomiar na ścianie budynku to rura oraz ich ilość uzależniona

od warunków przyłączenia. Jeżeli przyłącz napowietrzny to rury nie są potrzebne.

Dodam jeszcze o rurach dla zasilania bramy.

Brama będzie przy skrzynce, to może wystarczy ta sama rura pełniąca funkcę "wchodzącej" i "wychodzącej"

Rura fi 50 wystarczy tylko nie dawaj tam kolanek 90st bo później nie przeciągniesz kabla. Jeżeli już to 2 x 45st lub lepiej 3 szt inne.

Ja miałem gruby kabel bo 5x16mm2 miedź i miałem sporo kłopotów aby go przeciągnąć przez dwa klana 45st. Dwóch ludzi przy tym się napracowało.

Pomyśl o podłączeniu napędu bramy ale w taki sposób aby centralka była w garażu a do bramy szły tylko kable do napędów i fotokomórek.

Videofon, lub bramofon. Zasilanie ogrodu - oświetlenie. Warto też wyprowadzić kabel telefoniczny i go zakopać, bo jak będą podłączać telefon nie trzeba będzie wciągać kabla do środka.