Arsen 29.06.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Poradzcie, jaką kupić taczke do ogrodu. Z jednym kółkiem , czy dwoma, plastikowa, czy metalowa. Są też chyba taczki z miekkim kółkiem (dmuchanym?) lub twardym, a może mi się wydawało ??? Będzie służyła do przewozenia ziemi, kory, kamyków do skalniaka, kostek granitowych na sciezki i.t.p. Jaka się sprawdziła u Was w ogrodzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.06.2005 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Ja mam zielona, metalowa, z jednym kolkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 29.06.2005 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Nie sprawdziły sieżadne taczki plastikowe, lekkie, z dwoma kółkami, z cienkiej blachy tłoczone...wyłacznie spawane taczki budowlane z grubej blachykółko dmuchane jest wygdniejsze ale czaem sie przebija ( gdy jest w ogrodzie cięcie róż, robinii...) a z litym kółkiem trudniej pchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman1591 30.06.2005 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Najlepsza z kołem dmuchanym. Poza tym lepiej metalowa bo jeżeli ma być przewożony ciężki materiał (kostka granitowa) to plastikowa zbyt słaba. Oczywiście nie musi to być ciężka taczka taka jak do budowy bo z tego co piszesz potrzebna jest raczej do prac w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patsi 01.07.2005 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Ja mam zwykłą metalową z jednym kołem, nie pompowanym, przetrwała wszystko: budowę domu, przewożenie ziemi i cegieł, szkło (tłuczeń) na podjeździe, ewakuację chionki po zimie do ogrodu, a w razie potrzeby ładuję na nią chwaścisko do spalenia czy sadzonki do... sadzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 02.07.2005 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2005 Potwierdzam, że najlepsza jest typowo budowlana. Taczki takie, poza niezbyt eleganckim wyglądem (tak - w ogródku wygląd też jest ważny ...) są prawidłowo zbudowane: odpowiednio mocne, a rączki wystarczająco długie, żeby ruszyć z ciężką zawartością i nie obić sobie kolan podczas jazdy. Całkowitym zaprzeczeniem tego są eleganckie francuskie taczki ogrodowe kupione przeze mnie w L.-M., które ładnie wyglądają, ale wożenie w nich nawet worka kory jest męczące.Kółko pompowane u mnie się znakomicie sprawdza (prace ogrodowe!).I jeszcze co do wytrzymałości: wykonując niemal wyłącznie prace ogrodowe bardzo często taczki obciążam do granic - kilkadziesiąt kilogramów kamienia ogrodowy lub klińca to znacznie więcej niż wytrzymają delikatne taczki tzw. "ogrodowe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 02.07.2005 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2005 W terenie oczywiscie tylko szerokie koło dmuchane sie sprawdza.(nie wbija sie w grunt)Bardzo ważne są odpowiednio długie rączki .Często są one zbyt krótkie co powoduje że bardzo ciężko sie nimi pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 02.07.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2005 Ja mam taczkę z blachy tłoczonej - nierdzewnej z kołem gumowym. Jestem z niej bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 04.07.2005 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 W Castoramie są 2 typy taczek: jedna - mniejsza, pojemnik kest przykręcany do 2-ch wygiętych "wężowato" rur w kolorze zazwyczaj zielonym. I jest to badziewie, bo nawet przy najmocniejszym skręceniu to wszystko pracuje, rusza się i efektem tego jest rozkręcanie się całości ! Drugi typ - pojemnik przykręcony jest do konstrukcji, której centralnym miejscem jest trapez z blachy. Nadaje to taczce sztywność i nie zachodzi zjawisko j.w. A co do kół - tylko i wyłącznie na kole pompowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 04.07.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Kółko dmuchane i szerokie. Z siermiężnej blachy co to nie jęknie jak kamieniem zarobi czy workiem cementu.A najważniejsze te pieruńskie rączki. O długość chodzi . Proponuję test w sklepie na tzw " ciąganego "I wtedy okazuje się jak jest stabilna i czy pięty nie są w strefie zagrożenia . Żadna radość dreptać jak Japonka w obawie o tyły.Kto raz zahaczył i zapiszczał, ten już wie o co chodzi.Kto nie zaczepił, niech nie żałuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 05.07.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Ja mam zwykłą metalową z jednym kołem, nie pompowanym, przetrwała wszystko: budowę domu, przewożenie ziemi i cegieł, szkło (tłuczeń) na podjeździe, ewakuację chionki po zimie do ogrodu, a w razie potrzeby ładuję na nią chwaścisko do spalenia czy sadzonki do... sadzenia Ja tak samo. Jest trochę cięzka ... ale w końcu nie tak często się z niej korzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 06.07.2005 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Troche mnie martwi koło dmuchane, bo z tego co widziałem ma ono wentyl samochodowy, a wiec musiałbym kupić specjalną pompkę... Chyba faktycznie zajrze do składnic budowlanych, bo taczki w marketach wyglądają podejrzanie słabo... Dzięki za wszystkie opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 08.07.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Mam dwie. Jedna z blachy, chyba aluminiowej, bardzo lekka. Nie nadaje się ona jednak do przewożenia dużej ilości ziemi, ale jeśli ogród jest już urządzony to chyba jest praktyczna w użyciu. Kupuje się ją w częściach, więc wejdzie do samochodu osobowego. Przy przewożeniu dużych ilości ziemi na etapie równania trawnika nie sprawdziła się więc kupiłem zwykłą budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mita 09.07.2005 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Najlepsze z dętką w kole. Bezdętkowe taczki lubią wizyty u wulkanizatora, bo pod wpływem obciążeń puszczaja na styku z metalową obręczą. Najlepsze na świecie taczki kupiliśmy za 80 zł na wiejskim targu - wygodne, pojemne, nie do zajeżdżenia. Tyle, że plastiku na ozdobę nie mają Drobna dygresja - po polsku powinniśmy mówić "taczki", tak samo jak "spodnie". Słowo "taczka" to spopularyzowany w ostatnich latach błąd językowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 19.07.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Kupiłem taki wynalazek - chyba kosztował 102 zł - kółko dmuchane- jest ok , misa może byc chociaż jak wrzucałem gruz to widać małe odkształcenia -mogli dać grubszą blache ale do drobnych prac ogrodniczo - remontowych sie nadaje - główna wada na którą nie zwróciłem uwagi przy zakupie to zbyt krótkie rączki i muszę trzymać za same końcówki , żeby nogami nie kopać taczki - ale to jest chyba wyrób chiński i model specjalnie wyprodukowany dla małych azjatów - na to zwróc szczególnie uwage -0 chyba ,że jesteś konusem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 19.07.2005 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Ja właściwie nie po to żeby doradzić konkretny model taczki tylko o taczce jako takiej. Wstyd się przyznać ale praktycznie nigdy z taczki nie korzystałem. Dopiero ostatnio przy ogródku i porządkowaniu terenu taczkę zakupiłem i zacząłem używać. W efekcie stwierdziłem że taczka to jeden z najgenialniejszych (a może i po prostu najgenialniejszy) wynalazek techniczny. Mówię poważnie. Np. coś co bez taczki zajęło mi wcześniej pół dnia - z taczką załatwiłem w pół godziny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 19.07.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Troche mnie martwi koło dmuchane, bo z tego co widziałem ma ono wentyl samochodowy, a wiec musiałbym kupić specjalną pompkę... Chyba faktycznie zajrze do składnic budowlanych, bo taczki w marketach wyglądają podejrzanie słabo... Dzięki za wszystkie opinie A propos specjalnej pompki - za 17 zł są czasem w marketach małe sprężareczki do podłaczenia do gniazda zapalniczki samochodowej - uzywam od lat do pompowania taczek, samochodu, piłek itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 19.07.2005 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 lekką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 03.08.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 lekką Sąsiad ma dwie tzn. on ma jedną i jego 5 letni syn drugą. Razem wywożą trawę itp. Każdy odpowiednią do swoich rozmiarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 03.08.2005 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Nie w żadnych tam marketach tylko w normalnym składzie budowlanym. Tylko na gumowym , dętkowym kółku - opona ma dość gruby bieżnik, na pewno nie do przebicia kolcem róży. A żeby nie przebić na czymś innym to trzeba dbać o porządek (nigdy nie zapomnę jak kiedyś dostawałem od ojca za każdy znaleziony przez niego gwóźdź na podwórku.... ). Jeśli trzeba będzie dopompować raz na rok to można pompki pożyczyć. Co do wyboru egzemplarza. Najistotniejsze jest wyważenie taczki - każda jest inna. Jeżeli kółko jest osadzone daleko od środka skrzyni (wysunięte do przodu) większość ciężaru mamy na rękach - praca taka taczką to katorga (takie były na Syberii ). W drugą stronę też bez przesady - będzie lekko, ale taczka jest niestabilna, trudno prowadzić, przewraca się na boki. Po prostu w sklepie, na placu, ładujemy do taczki min. 100 kg (4 worki cementu) i sprawdzamy czy to my prowadzimy taczkę - czy taczka prowadzi nas... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts