Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Na dniach odbiorę pozwolenie na budowę fragmentu sieci wod-kan, kanalizacja ok 20 m, a wodociag 30 m; w trakcie kompletowania dokumentów MPWIK stwierdzil ze nia ma w planach doprowadzenia sieci do mojej działki i ze sam muszę sobie ją wybudować. I teraz moje pytanie: 20 sierpnia wchodzi w życie nowelizacja ustawy o powszechnym zaopatrzeniu w wode i odbbiorze ścieków, która mówi, ze to dostawca mediów ma obowiązek wybudować sieć do granicy działki, a inwestor finansuje jedynie przyłącze. Do ustawy nie ma aktów wykonawczych, a sam nie wiem jak to będzie wyglądało po 20 sierpnia. Oczywiście poczekam z budową do tego terminu a pozniej wpuszczam ekipę, ale czy ktoś z Was ma pojęcie, czy będzie można wywalczyć od MPWIK zwrot kosztów? Czy może już teraz z nimi można się w jakiś sposób dogadać czy trzeba z góry zakładać że sprawa trafi do sądu? A może bedą płacic bez zmrużenia okiem? ale na jakiej podstawie?

Powiem szczerze boję się sytuacji w której i tak będę musiał wyłożyć kasę i nic nie wywalczę a poźniej będę zmuszony płacić wiecej za wodę i ścieki bo MPWIK będzie się tłumaczyło wzrostem kosztów spowodowanych nowa ustawą.

Z góry dziekuję i pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/36065-sie%C4%87-wod-kan-kto-powinien-finansowa%C4%87-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/

• 1 year później...

Witam

Równiez jestem zainteresowana tym wątkiem poniewaz ja juz poniosłam koszty związane z połozeniem wodocigu(44m) do naszej działki(Gmina nie przewidywala takiej inwestycji na 2006),i z tego co się dowiedzialam nasza Gmina nikomu nie oddała pieniedzy za taka inwetycje kazdy ciągnąl wodociąg na swój koszt, ja teraz jestem na etapie napisania do Gminy o zwrot kosztów i szukam wszelkich ustaw odnosnie tego tematu.Jesli Ktos z Was mial takie doswiadczenia prosze o radę.

Jesli gmina nie ma zapisu w swoich uchwalach o uczestnictwie w kosztach inwestycji wybudowanych przez mieszkancow to nie macie co liczyc na zwrot jakichkolwiek kosztow.

W kazdej gminie jest cos co nazywa sie WPI (wieloletni plan inwestycji) oraz PZP (plan zagospodarowania przestrzennego) jesli w tych dwoch dokumentach nie ma danej inwestycji w planach to wybudowanie jej przez gmine nie jest mozliwe. To samo sie tyczy budzetu gminy, plany budzetu na kolejny rok musza byc uchwalone we wrzesniu i od tego czasu wcisniecie jakiejkolwiek inwestycji na kolejny rok graniczy z cudem.

Gminie oplaca sie przeprowadzic dana inwestycjejesli po jej wybudowaniu ma gwarancje ze podlaczy sie do niej duza ilosc mieszkancow tak zeby mogli udokumnetowac duzy efekt ekologiczny np w konkretnej ilosci likwidowanych szamb. To bardzo skomplikowany proces.

Pozdrawiam

Gdy nie budujesz przedłużenia sieci wod-kan tylko wykonujesz podłącz do swojego domu to napewno nic gmina nie zwraca. Ja ciągnąłem 80m wode i kanalizacje, za wszystko sam płaciłem.

Już odpowiadam.Ja tylko prowadziłam wodociąg i za 44m z przylaczem zapałaciłam 11tys(z przyłączem)Bez faktury 7 tys.Nasza miejscowosc jest na pół z kanalizowana i narazie bedziemy mieli zbiornik tzw szmbo.

Koszty podzieliłam z sąsiadem ktory dom buduje na przeciw, ale juz na działkach z boku zaczynaja sie prace zwiazane z budowa domu i zastanawiam sie jak to sie rozwiąże czy ktos mial podobne doświadczenia??