Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skalniak

Recommended Posts

Chciałbym założyć skalniak o wymiarach ok 2,5m x 5m. Teren jest płaski, więc stąd pomysł aby go urozmaicić.

Jak pytałem w firmie sprzedającej kamień to mi powiedzieli, że na taki skalniak potrzeba ok 4ton kamienia.

Co Wy na to?

Jak właściwie się do tego zabrać?

chciałbym zrobić go sam.

Jeśli chodzi o to, żeby na tym skalniaku rosły jakieś specjalne skalne rośliny to nie wiem. Ale jeśli jest to raczej tylko kwestia urozmaicenia terenu, to u mnie zrobione jest to tak:

Zbudowany został rodzaj murka z kamienia (chyba w ostatnim albo przedostatnim Muratorze jest przepis) - w jednum miejscu z płaskich kawałów piaskowca, a w innym z bloczków granitowych, spajanych małą ilością zaprawy (zeby była jak najmniej widoczna z zewnątrz). W środku tak powstałej "wielkiej donicy" wyłożono grubą czarną folią (nie na spodzie, tylko same murki) i nasypano dobrej ziemi. Zasadzono drzewka i krzewy. Na wierzch poszła kora, która zamaskowała też brzegi folii.

Dzięki za pomoc.

Piszcie dalej posiadacze takich ogródków skalnych. W moim przypadku ma to być raczej urozmaicenie płaskiej powierzchni przed domem. Nie planuję jakiś wyjątkowo trudnych w utrzymaniu roślin alpejskich itp., raczej jakieś małe, aby nie zasłoniły całkowicie kamieni.

kup sobie książkę o skalniakach. Widziałam 3 różne w Leroyu. Jedną nawet nabyłam, ale gdzieś wsadziłam i juz 4 dzień szukam, więc Ci nie pomogę. ale pamiętam że było tam dużo praktycznych porad, rysunków, sposobów układania kamieni oraz gotowych propozycji nasadzeń - praktyczna ściągawka.