krzysztofh 30.06.2005 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Chciałbym założyć skalniak o wymiarach ok 2,5m x 5m. Teren jest płaski, więc stąd pomysł aby go urozmaicić.Jak pytałem w firmie sprzedającej kamień to mi powiedzieli, że na taki skalniak potrzeba ok 4ton kamienia.Co Wy na to?Jak właściwie się do tego zabrać?chciałbym zrobić go sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaalicja 30.06.2005 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Aż 5 ton? O la la...Zajrzyj tu: http://www.ogrodnictwo.net/news.php?id=15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaalicja 30.06.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Sorki, dodałam Ci 1 tonę, ale 4 tony to też duuużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 30.06.2005 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 dziękiAle dalej mam wątpliwości, czy te kamienie powinny tworzyć coś w rodzaju warstwy na całej powierzchni skalniaka, czy tylko po obrzeżach, bo jak na całej powierzchni to ten skalnia to raczej kupa kamieni.Sorry ale jak na razie mam blade pojęcie o skalniakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 30.06.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Jeśli chodzi o to, żeby na tym skalniaku rosły jakieś specjalne skalne rośliny to nie wiem. Ale jeśli jest to raczej tylko kwestia urozmaicenia terenu, to u mnie zrobione jest to tak:Zbudowany został rodzaj murka z kamienia (chyba w ostatnim albo przedostatnim Muratorze jest przepis) - w jednum miejscu z płaskich kawałów piaskowca, a w innym z bloczków granitowych, spajanych małą ilością zaprawy (zeby była jak najmniej widoczna z zewnątrz). W środku tak powstałej "wielkiej donicy" wyłożono grubą czarną folią (nie na spodzie, tylko same murki) i nasypano dobrej ziemi. Zasadzono drzewka i krzewy. Na wierzch poszła kora, która zamaskowała też brzegi folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 30.06.2005 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Dzięki za pomoc.Piszcie dalej posiadacze takich ogródków skalnych. W moim przypadku ma to być raczej urozmaicenie płaskiej powierzchni przed domem. Nie planuję jakiś wyjątkowo trudnych w utrzymaniu roślin alpejskich itp., raczej jakieś małe, aby nie zasłoniły całkowicie kamieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 04.07.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 My przytoczyliśmy kilka głazów z pola, do tego trochę kamieni, uzupełnić ziemią i już gotowe. Zależnie od chęci może być ich więcej lub mniej. U nas do przetoczenia najwiekszego głazu trzeba było 6ciu chłopa i sporo piwa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 07.07.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 kup sobie książkę o skalniakach. Widziałam 3 różne w Leroyu. Jedną nawet nabyłam, ale gdzieś wsadziłam i juz 4 dzień szukam, więc Ci nie pomogę. ale pamiętam że było tam dużo praktycznych porad, rysunków, sposobów układania kamieni oraz gotowych propozycji nasadzeń - praktyczna ściągawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts