marcin_budowniczy 30.06.2005 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Czy ktoś targował się u notariusza i utargował ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 30.06.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Liczą Cię wedle swoich stawek. Wiele nie zdziałasz... Ja wolałbym dopłacić cos extra notariuszowi - dzięki temu sprawdzi wszelkie możliwe wady prawne nowego nabytku. Przynajmniej moja notariusz sprawdzała działkę gdzie się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.06.2005 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Targowałam i utargowałam 400 pln... Może to niewiele, ale zawsze coś... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea3 30.06.2005 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Tak-wynegocjowałam rabat 40%od taksy notarialnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 30.06.2005 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 a jadnak spróbuje zawalczyć a co tam każdy grosz się liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 30.06.2005 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Przyznam się, że wogóle nie pomyślałem, że można sie u notariusza potargować , a tu proszę... niby dlaczego nie. Dzięki marcin_budowniczy za 'cenne' pytanie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amar 30.06.2005 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Też kiedyś mi się udało wyrwać parę złotych notariuszowi, ale z tekstem z jego strony:"proszę nikomu nie mówić, bo mnie koledzy zjedzą". Klan notariuszy ma się dobrze, bo stosują maksymalne stawki i dbają aby nie przybywało konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 30.06.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Mi tez się udało...już nie pamiętam ile. Trzeba spróbować, nic się nie traci a można zyskac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Totolotek 30.06.2005 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 My też się tragowaliśmyNic z tego nie wyszło - transakcja nie doszła do skutku, ale tylko u tego notariusza.Poszliśmy do innego, zapłaciliśmy 40 % mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Totolotek 30.06.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 My też się tragowaliśmyNic z tego nie wyszło - transakcja nie doszła do skutku, ale tylko u tego notariusza.Poszliśmy do innego, zapłaciliśmy 40 % mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Totolotek 30.06.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 My też się tragowaliśmyNic z tego nie wyszło - transakcja nie doszła do skutku, ale tylko u tego notariusza.Poszliśmy do innego, zapłaciliśmy 40 % mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 30.06.2005 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Stawki wynagrodzenia z rozporządzenia to stawki maksymalne - można się targować. Zwłaszcza, że między notariuszami też jest konkurencja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hos 30.06.2005 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 MÓJ TEŚC 'PO' UTAGDOWAŁ I TO SPORO.........W OGÓLE ON JEST NAJLEPSZY W TARGOWANIU MA DO TEGO ŻYŁKĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 30.06.2005 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Poza tym: znam co najmniej dwóch instytucjonalnych doradców finansowych, którzy mają podpisane umowy z kancelariami nortarialnymi.Słowem, jeśli weźmiecie kredyt za ich pośrednictwem (na warunkach takich samych jak w banku, jeśli nie lepszych) otrzymacie "bez łaski" upust w taksie notarialnej na poziomie 40-50%. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 30.06.2005 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Liczą Cię wedle swoich stawek. Wiele nie zdziałasz... Zdziałasz, zdziałasz... (...) dzięki temu sprawdzi wszelkie możliwe wady prawne nowego nabytku. Przynajmniej moja notariusz sprawdzała działkę gdzie się da. Obyś się nie zdziwił, Mariuszu... Obyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrusiek 30.06.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Czy ktoś targował się u notariusza i utargował ??? Targowałem i utargowałem kawałek taksy - bez większego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 04.07.2005 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Słuchajcie, a moja znajoma kupuje właśnie mieszkanie od developera i w umowie z nim zawartej jest wpisany NOTARIUSZ, u którego Strony muszą sfinalizowac rozmowę. Ona oczywiście chce iść przed umową do tego notariusza i potargować, ale obawiam się że nic nie wskóra, bo jest "przymuszona" umową przez developera, który z pewnością poinformował zainteresowanego notariusza, a może i ma jakąś :prowizję"... kto wie, u nas wszystko jest możliwe ... Jak sądzicie ? A w ogóle czy umowa może zawierać taką klauzulę? Wg mnie to jest wykorzystywanie mocniejszej pozycji przez tego developera A przecież notariusz powinien być bezstronny a jaka jest gwarancja, że w tej sytuacji "sprawdzi" nieruchomość należycie, skoro i tak ma zagwarantowane, że np. 100 mieszkań będzie i tak podpisywanych u niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mita 10.07.2005 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Pani notariusz w Świdniku, którą polecał nam kontrahent bo najbliżej, zaśpiewała taka kwotę, aż usiedliśmy z wrażenia. Pojechaliśmy 12 km do centrum Lublina, a tam już na wstępie taniej. Weszliśmy na I pietro, a tam jeszcze taniej, niż u tych na parterze I jeszcze utargowaliśmy Za 600 zł oszczędności naprawdę opłacało sie poszukać, prawda? A notariusz posprawdzał wszystko bardzo dokładnie, kontrahentkę naszą wręcz prześwietlił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 13.07.2005 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 i stało się Dziś byłem u notariusza i zadałem końcowe pytanie - ile dostanę upustu? Notariusz zrobił takie oczy jak ja kiedy ... oglądam telewizje i wybełkotał, że coś spadnie. Zaproponował 250 + vat. W sumie prawie 300 zł, naprawdę się zdziwiłem tak, że się nie targowałem (rzadkość) Opłacało się spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 14.07.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Słuchajcie, a moja znajoma kupuje właśnie mieszkanie od developera i w umowie z nim zawartej jest wpisany NOTARIUSZ, u którego Strony muszą sfinalizowac rozmowę. Ona oczywiście chce iść przed umową do tego notariusza i potargować, ale obawiam się że nic nie wskóra, bo jest "przymuszona" umową przez developera, który z pewnością poinformował zainteresowanego notariusza, a może i ma jakąś :prowizję"... kto wie, u nas wszystko jest możliwe ... Jak sądzicie ? A w ogóle czy umowa może zawierać taką klauzulę? Wg mnie to jest wykorzystywanie mocniejszej pozycji przez tego developera A przecież notariusz powinien być bezstronny a jaka jest gwarancja, że w tej sytuacji "sprawdzi" nieruchomość należycie, skoro i tak ma zagwarantowane, że np. 100 mieszkań będzie i tak podpisywanych u niego taki zapis jest bezprawny!Strona kupujaca ma prawo wybrac notariusza.Stawki notarialne to tak zw widełki, zawsze mozesz negocjowac takse, ale tylko takse, pozostałe składniki oprócz wypisów sa stałe,.Zdarza sie ze Developer proponuje notariusza i automatycznie masz konkurencyjna stawke.Nie daj sie, to zerowanie na niewiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts