Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś targował się u notariusza ?

marcin_budowniczy

Recommended Posts

Gość M@riusz_Radom

Liczą Cię wedle swoich stawek. Wiele nie zdziałasz...

Ja wolałbym dopłacić cos extra notariuszowi - dzięki temu sprawdzi wszelkie możliwe wady prawne nowego nabytku. Przynajmniej moja notariusz sprawdzała działkę gdzie się da.

Poza tym:

znam co najmniej dwóch instytucjonalnych doradców finansowych, którzy mają podpisane umowy z kancelariami nortarialnymi.

Słowem, jeśli weźmiecie kredyt za ich pośrednictwem (na warunkach takich samych jak w banku, jeśli nie lepszych) otrzymacie "bez łaski" upust w taksie notarialnej na poziomie 40-50%.

Powodzenia!

Słuchajcie, a moja znajoma kupuje właśnie mieszkanie od developera i w umowie z nim zawartej jest wpisany NOTARIUSZ, u którego Strony muszą sfinalizowac rozmowę.

Ona oczywiście chce iść przed umową do tego notariusza i potargować, ale obawiam się że nic nie wskóra, bo jest "przymuszona" umową przez developera, który z pewnością poinformował zainteresowanego notariusza, a może i ma jakąś :prowizję"... kto wie, u nas wszystko jest możliwe :roll: ... Jak sądzicie ? A w ogóle czy umowa może zawierać taką klauzulę? Wg mnie to jest wykorzystywanie mocniejszej pozycji przez tego developera :evil: A przecież notariusz powinien być bezstronny a jaka jest gwarancja, że w tej sytuacji "sprawdzi" nieruchomość należycie, skoro i tak ma zagwarantowane, że np. 100 mieszkań będzie i tak podpisywanych u niego :o

Pani notariusz w Świdniku, którą polecał nam kontrahent bo najbliżej, zaśpiewała taka kwotę, aż usiedliśmy z wrażenia. :o

Pojechaliśmy 12 km do centrum Lublina, a tam już na wstępie taniej. Weszliśmy na I pietro, a tam jeszcze taniej, niż u tych na parterze :D

I jeszcze utargowaliśmy :wink:

Za 600 zł oszczędności naprawdę opłacało sie poszukać, prawda? A notariusz posprawdzał wszystko bardzo dokładnie, kontrahentkę naszą wręcz prześwietlił :wink:

i stało się :-)

Dziś byłem u notariusza i zadałem końcowe pytanie - ile dostanę upustu? :-) Notariusz zrobił takie oczy jak ja kiedy ... oglądam telewizje :-) i wybełkotał, że coś spadnie. Zaproponował 250 + vat. W sumie prawie 300 zł, naprawdę się zdziwiłem tak, że się nie targowałem (rzadkość)

Opłacało się spróbować.

Słuchajcie, a moja znajoma kupuje właśnie mieszkanie od developera i w umowie z nim zawartej jest wpisany NOTARIUSZ, u którego Strony muszą sfinalizowac rozmowę.

Ona oczywiście chce iść przed umową do tego notariusza i potargować, ale obawiam się że nic nie wskóra, bo jest "przymuszona" umową przez developera, który z pewnością poinformował zainteresowanego notariusza, a może i ma jakąś :prowizję"... kto wie, u nas wszystko jest możliwe :roll: ... Jak sądzicie ? A w ogóle czy umowa może zawierać taką klauzulę? Wg mnie to jest wykorzystywanie mocniejszej pozycji przez tego developera :evil: A przecież notariusz powinien być bezstronny a jaka jest gwarancja, że w tej sytuacji "sprawdzi" nieruchomość należycie, skoro i tak ma zagwarantowane, że np. 100 mieszkań będzie i tak podpisywanych u niego :o

taki zapis jest bezprawny!Strona kupujaca ma prawo wybrac notariusza.Stawki notarialne to tak zw widełki, zawsze mozesz negocjowac takse, ale tylko takse, pozostałe składniki oprócz wypisów sa stałe,.Zdarza sie ze Developer proponuje notariusza i automatycznie masz konkurencyjna stawke.Nie daj sie, to zerowanie na niewiedzy