Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyciszyć solidnie mieszkanie?? - nietypowy problem

Recommended Posts

Witam wszystkich - jest to mój pierwszy temat i mam nadzieje że uzyskam odpowedź, w zeszłym roku zakupiłem mieszkanko we wrocławiu - lata 70, mieszkanie ogólnie jest ciche ale ponieważ jestem studentam i mieszkam ze znajomymi lubimy głosno poszaleć, słuchać głośno muzyki i imprezki do rana, sąsiedzi są wyrozumiali i naprawde fajni, ale planuje teraz remont i chciałbym wyciszyć maskymalnie mieszkanie - podłoge ściany sufit - tak aby nawet głośna muzyka i 100 watowy subwofer nie był słyszlany- sa na to jakieś sposoby?? - sasiedzi by sie ucieszyli

Pozdrawiam Maciek :lol: :D [/b]

no to dostałem porade.... szkoda gadać - słuchaj ale ja nieimprezuje non stop i zawsze po 22 wyciszam muzyka i bardzo dobrze żyje z sasiadami ale chce słuchać muzyki np. przez całą noc i dlatego pytam jak wyciszyc a jesli chodzi o dobre wychowanie to sie o mnie nie martw - tego mi napewno nie brakuje

lubimy głosno poszaleć, słuchać głośno muzyki i imprezki do rana

słuchaj ale ja nieimprezuje non stop i zawsze po 22 wyciszam muzyka

Jasne.

tak aby nawet głośna muzyka i 100 watowy subwofer nie był słyszlany

Brak konsekwencji?

Logiki?

Bełkot?

jesli chodzi o dobre wychowanie to sie o mnie nie martw - tego mi napewno nie brakuje

Czy aby jesteś tego pewien?

Najlepszy sposob to są słuchawki

Zgadza się.

Zanim ktoś ci kuku zrobi.

Jeśli chcesz takiego wycieszenia żeby nie przechodził dźwięk ze 100 W subwoofera, to taniej wyjdzie kupić 5 ha pod lasem i wybudować tam fajną rezydencję. Latem bawicie się oczywiście przy zamkniętych, potrójnych okanch, więc trzeba trochę dołożyć na klimę. Tak więc dobre słuchawki bezprzewodowe dla wszystkich uczestników party to naprawdę jest to

Sprawa jest łatwa ale kosztowna. Należy wykonać drugie mieszkanie wewnątrz odzielone tzn. Na podłogę wełnę mineralną 5cm - twardą. Na to wylewkę 7cm zbrojoną i odzieloną od ścian minimum 5cm. Na brzegu wylewki postawione ściany szkielet stalowy 7,5 cm i drugi sufit . Szkielet wypełniony na ścisło wełną. Od wewnątrz płyty gipsowe podwójne. W obszarze okien drugie okna w szkielecie. W obszarze drzwi drugie drzwi. Ani ściany, ani sufit ania okna ani drzwi nie mogą dotykać istniejących ścian mieszkania. Podczas słuchania wewnętrzne drzwi i okna muszą być zamknięte. Zmniejszenie powierzchni pokoju o 15cm z każdej strony. Będzie ciszej o 40dB ale to może i tak nie wystarczyć :))))

no i widzisz frodon dostalo Ci sie :(

Realnie subwoofera nie wyciszysz bez ogromnych kosztow. Niskie tony pieknie rozchodza sie przez konstrukcje budynku :(

Coz ci pozostaje? Z lekka przyciszyc, okna pozamykac bo komory akustycznej robic z mieszkania chyba nie bedziesz?

Ale skoro lubisz sie bawic to dosc prostym i nad wyraz skutecznym sposobem jest sciany i sufit oklec tekturowymi opakowaniami od jajek - bynajmniej nie zartuje sobie teraz z Ciebie - to dziala :) Tylko jak taka chalupa w srodku wygladac bedzie? Ale basy grzmiec beda w dalszym ciagu :(

Moze po prostu zebrac wiare i w miasto na cala noc pojsc? :) Nie tylko posluchac muzyki bedziesz mogl glosno ale moze jakies ciekawe nowe znajomosci zawrzesz na jedna noc? ;) :oops:

kurde naprawde mi sie mocno dostało ale jakoś sie z sasiadami dogaduje i jak chcą żeby było cicho to tak własnie jest - co prawda mam juz słuchawki ale nie do końca mnie satysfakcjonuja - wydaje mi się że najtańszym sposobem będzie wyrzucić subvofer i chyba tak bedzie najlepiej a sufit troche wyciszyć wełną mineralną - isover ma tanwet takie fajne ale to i tak musze troche na to wszystko wywalić - a wiecie w takim razie może jak podłoge wyciszyć - nie musi to byc ogromne wyciszenie - ale troche by sie przydało... :D - a tak w ogóle sasiedzi gdzies wyjechali i niema ich juz tydzien :wink:

najtanszy koszt to bedzie welna mineralna, jednak przy tym pojawiaja sie znowu problemy z wilgotnoscia, wiec nie jest to takie proste :wink:

Ale po krotce:

- Sufit podwieszany, nad nim welna (moze byc mata)

- Sciany, Stelaz drewniany, z zew, np. GK, wewnatrz welna

- podloga, i tu pojaia sie problem aby nie podniejsc jej poziomu tak, ze bedziesz otwierajac drzwi schody mial :wink:. Podloga moze byc na legarach, na to plyty OSB, pomiedzy belki, welna.

welna musi miec ciaglosc, to znaczy ta z sufitow laczy sie ta ze scianami, a ta ze scian z ta z podloga :)

To tak ogulnie jak bedzie zainteresowany to opisze Ci wszytsko dokladnie :wink:

Są specjalne systemy akustyczne np. Ecophon - dużo rozwiążań systemowych i duża kasa.

Są również wykładziny poliuretanowe , gąbka specjalna cięta w granioastosłupy. Też wytłumia, ale raczej nie wygląda.

Plus wszystkie wykonania dodatkowe wg poprzedników.