marcin_budowniczy 30.06.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Mam kilka pytań:Ile się płaci od posiadania działki?Czy te opłaty są zależne od starostwa?Czy jest jakiś cennik? Czy może wskaźnik od 1 ar-a?Z chwilą posiadania działki, czy muszę to gdzieś zgłosić, czy też sami mnie znajdą i przyjdzie na koniec roku do zapłaty podatek?Jak to wogóle wygląda?Ile Wy płacicie?Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek 30.06.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Mam kilka pytań: Ile się płaci od posiadania działki? http://www.infoobywatel.gov.pl/sf/4_1/4_1_2/4_1_2_11 Czy te opłaty są zależne od starostwa? Od uchwał rad gmin. Czy jest jakiś cennik? Czy może wskaźnik od 1 ar-a? stawki maksymalnesą w ustawie - lokalne uchwala gminaZ chwilą posiadania działki, czy muszę to gdzieś zgłosić, czy też sami mnie znajdą i przyjdzie na koniec roku do zapłaty podatek? Znajdą Cię Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 30.06.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Mam kilka pytań: W moim przypadku (Bielsko-Biała) mam 14 dni od podpisania ostatecznego* aktu notarialnego na zgłoszenie się do odpowiedniego Wydziału Urzędu Miejskiego w B-B. Mają nawet wnioski on-line w internecie . "Cennik" istnieje i ustala go w Uchwale dane miasto, gmina itd. Na początek będą mnie rozliczać jak działkę rolną (czyli podatek rolny) wg odpowiedniej klasy gruntu (widzę te łany zboża... ), podatek od nieruchmości dopiero gdy coś na tym gruncie stanie. ...przynajmniej tak powiedziała miła urzędniczka przez telefon. * ostatecznego, bo mam 2 etapowo, czekam na decyzję Agencji Własności Rolnej, że moje 10arów im nie potrzebne do sadzenia ziemniaka w Polsce - grunt był kiedyś rolny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 30.06.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 ożesz .. przypomnieliście mi, że trzeba rate zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 30.06.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Mam kilka pytań: W moim przypadku (Bielsko-Biała) mam 14 dni od podpisania ostatecznego* aktu notarialnego na zgłoszenie się do odpowiedniego Wydziału Urzędu Miejskiego w B-B. Mają nawet wnioski on-line w internecie . "Cennik" istnieje i ustala go w Uchwale dane miasto, gmina itd. Na początek będą mnie rozliczać jak działkę rolną (czyli podatek rolny) wg odpowiedniej klasy gruntu (widzę te łany zboża... ), podatek od nieruchmości dopiero gdy coś na tym gruncie stanie. ...przynajmniej tak powiedziała miła urzędniczka przez telefon. * ostatecznego, bo mam 2 etapowo, czekam na decyzję Agencji Własności Rolnej, że moje 10arów im nie potrzebne do sadzenia ziemniaka w Polsce - grunt był kiedyś rolny Wiem, że w ciągu 14 dni od podpisania aktu notarialnego należy się zgłosić do Urzędu Skarbowego. Do UM nie musiałam pójść - sami przysłali mi do domu deklarację do wypełnienia, z którą następnie musiałam się zgłosić do Wydziału Finansowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 12.07.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Mam kilka pytań: W moim przypadku (Bielsko-Biała) mam 14 dni od podpisania ostatecznego* aktu notarialnego na zgłoszenie się do odpowiedniego Wydziału Urzędu Miejskiego w B-B. Mają nawet wnioski on-line w internecie . "Cennik" istnieje i ustala go w Uchwale dane miasto, gmina itd. Na początek będą mnie rozliczać jak działkę rolną (czyli podatek rolny) wg odpowiedniej klasy gruntu (widzę te łany zboża... ), podatek od nieruchmości dopiero gdy coś na tym gruncie stanie. ...przynajmniej tak powiedziała miła urzędniczka przez telefon. * ostatecznego, bo mam 2 etapowo, czekam na decyzję Agencji Własności Rolnej, że moje 10arów im nie potrzebne do sadzenia ziemniaka w Polsce - grunt był kiedyś rolny Wiem, że w ciągu 14 dni od podpisania aktu notarialnego należy się zgłosić do Urzędu Skarbowego. Do UM nie musiałam pójść - sami przysłali mi do domu deklarację do wypełnienia, z którą następnie musiałam się zgłosić do Wydziału Finansowego. Jednak Urząd Skarbowy nie ma z tym podatkiem nic do czynienia. W 14 dni od zakupu trzeba odwiedzić Urząd Miasta, wypełnić formularz, oni odeślą decyzję z wyliczonym podatkiem rolnym... i płacić go co kwartał lub jak kto woli co rok. Obowiązek płacenia rusza od 1 dnia miesiąca po miesiącu zakupu (czyli u mnie: umowa w lipcu, obowiązek płacenia od 1 sierpnia, najpóźniej do 15 września). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts