Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podatek od gruntów

marcin_budowniczy

Recommended Posts

Mam kilka pytań:

Ile się płaci od posiadania działki?

Czy te opłaty są zależne od starostwa?

Czy jest jakiś cennik? Czy może wskaźnik od 1 ar-a?

Z chwilą posiadania działki, czy muszę to gdzieś zgłosić, czy też sami mnie znajdą i przyjdzie na koniec roku do zapłaty podatek?

Jak to wogóle wygląda?

Ile Wy płacicie?

Dziękuje

Mam kilka pytań:

Ile się płaci od posiadania działki?

http://www.infoobywatel.gov.pl/sf/4_1/4_1_2/4_1_2_11

Czy te opłaty są zależne od starostwa?
Od uchwał rad gmin.

Czy jest jakiś cennik? Czy może wskaźnik od 1 ar-a?
stawki maksymalnesą w ustawie - lokalne uchwala gmina
Z chwilą posiadania działki, czy muszę to gdzieś zgłosić, czy też sami mnie znajdą i przyjdzie na koniec roku do zapłaty podatek?
Znajdą Cię :wink:

Pozdrawiam.

Mam kilka pytań:

W moim przypadku (Bielsko-Biała) mam 14 dni od podpisania ostatecznego* aktu notarialnego na zgłoszenie się do odpowiedniego Wydziału Urzędu Miejskiego w B-B. Mają nawet wnioski on-line w internecie :o :roll: .

"Cennik" istnieje i ustala go w Uchwale dane miasto, gmina itd. Na początek będą mnie rozliczać jak działkę rolną (czyli podatek rolny) wg odpowiedniej klasy gruntu (widzę te łany zboża... :D :wink: ), podatek od nieruchmości dopiero gdy coś na tym gruncie stanie. ...przynajmniej tak powiedziała miła :o urzędniczka przez telefon.

* ostatecznego, bo mam 2 etapowo, czekam na decyzję Agencji Własności Rolnej, że moje 10arów im nie potrzebne do sadzenia ziemniaka w Polsce :D - grunt był kiedyś rolny

Mam kilka pytań:

W moim przypadku (Bielsko-Biała) mam 14 dni od podpisania ostatecznego* aktu notarialnego na zgłoszenie się do odpowiedniego Wydziału Urzędu Miejskiego w B-B. Mają nawet wnioski on-line w internecie :o :roll: .

"Cennik" istnieje i ustala go w Uchwale dane miasto, gmina itd. Na początek będą mnie rozliczać jak działkę rolną (czyli podatek rolny) wg odpowiedniej klasy gruntu (widzę te łany zboża... :D :wink: ), podatek od nieruchmości dopiero gdy coś na tym gruncie stanie. ...przynajmniej tak powiedziała miła :o urzędniczka przez telefon.

* ostatecznego, bo mam 2 etapowo, czekam na decyzję Agencji Własności Rolnej, że moje 10arów im nie potrzebne do sadzenia ziemniaka w Polsce :D - grunt był kiedyś rolny

Wiem, że w ciągu 14 dni od podpisania aktu notarialnego należy się zgłosić do Urzędu Skarbowego. Do UM nie musiałam pójść - sami przysłali mi do domu deklarację do wypełnienia, z którą następnie musiałam się zgłosić do Wydziału Finansowego.

• 2 weeks później...
Mam kilka pytań:

Wiem, że w ciągu 14 dni od podpisania aktu notarialnego należy się zgłosić do Urzędu Skarbowego. Do UM nie musiałam pójść - sami przysłali mi do domu deklarację do wypełnienia, z którą następnie musiałam się zgłosić do Wydziału Finansowego.

Jednak Urząd Skarbowy nie ma z tym podatkiem nic do czynienia. W 14 dni od zakupu trzeba odwiedzić Urząd Miasta, wypełnić formularz, oni odeślą decyzję z wyliczonym podatkiem rolnym... i płacić go co kwartał lub jak kto woli co rok. Obowiązek płacenia rusza od 1 dnia miesiąca po miesiącu zakupu (czyli u mnie: umowa w lipcu, obowiązek płacenia od 1 sierpnia, najpóźniej do 15 września).