havo 30.06.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Przebrnąłem przez część wątków o GWC i doszedłem jak i część forumowiczów również do wniosku że GWC najbardziej efektywny to taki który jest ułożony w wilgotnej ziemi, następuje tam najszybsza regeneracja złoża, a praktycznie następuje na bieżąco. Mam dość niski poziom wód gruntowych, na próbnych odwiertach na 4m woda nie występowała. Czy ktoś próbował to połączyć z POŚ, tzn. położyć kanały od GWC na ok 2m, a nad nimi rozsączenie oczyszczalni ? Przy okazji jest oszczędność terenu tzw.2w1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madagoral 30.06.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 A pomyślałeś o tym, że "zapachy" z oczyszczalni będziesz wciągał do domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
havo 30.06.2005 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Nie wiem jakim cudem, przeciez kanały od gwc są szczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proxy 30.06.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 w sumie oryginalny pomysł.jezeli rury od GWC sa w 100% szczelne to osobiście nie widze przeciwskazań. ale...nie wiem, jak to jest w praktyce ale teoretycznie woda z POŚ może mieć wyższą temperature od otaczającego gruntu ( np wleje sie wanne ciepłej wody, ze zmywarki, pralki, ogrzana z kibelka.. i troche sie jej nazbiera, dodatkowo egzotermiczne procesy gnilne)więc i grunt wokoło POŚ/drenażem po pownym czasie podniesie swoją temperature. więc idać tym tropem w zime powinno to pomóć ogrzać powierze, ale latem niestety moze to przeszkadzać w dostatecznym ochłodzeniu powietrza.hmm... a moze rury od GWC przepuscic przez zbiornik na nieczystość?!?! dobiero by można zyskać zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts