Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

LUDZIE POMOZCIE TO PILNE, MYSLALM, ZE BEDZIE WIECEJ ODPOWIEDZI NA MOJE PYTANIE:

Prosze o jakies informacje na temat tych farb, czy jestescie zadowoleni, czy faktycznie sa zmywalne, czy nadaja sie do kuchni.

pozdrawiam Waszytkich Forumowiczow

• 3 weeks później...

Ja pare lat temu pomalowalem kilka scian w mieszkaniu, bodajze flutex 100. Farba wg mnie jest z pierwszej ligi. Do dzisiaj sciana jest ladna, mimo to , ze jest mocno eksploatowana przez dzieci i psa. Sciereczka i delikatne przeczyszczenie i brud schodzi, a farba nadal sie ladnie trzyma i barwa intensywnosci nie traci.

Wg mnie farby te sa godne polecenia, jedyna wade jaka widze to, ze sa drogie.

Ja pare lat temu pomalowalem kilka scian w mieszkaniu, bodajze flutex 100. Farba wg mnie jest z pierwszej ligi. Do dzisiaj sciana jest ladna, mimo to , ze jest mocno eksploatowana przez dzieci i psa. Sciereczka i delikatne przeczyszczenie i brud schodzi, a farba nadal sie ladnie trzyma i barwa intensywnosci nie traci.

Wg mnie farby te sa godne polecenia, jedyna wade jaka widze to, ze sa drogie.

Dzieki za info

AMMK

• 1 year później...
  • 5 years później...

Witam,

Zamierzam pomalować farbą Flugger FLutex 5 ściany domku ( delikatny jasny kolor - wrzosowy ). Ściany, które będą malowane są z k-g szpachlowane na łączeniach oraz część ścian jest szpachlowana w całości. Ściany są zagruntowane i przemalowane na biało jako dodatkowy podkład. W związku z tym mam kilka pytań:

1) Czy Flugger Flutex 5 to dobry produkt ? ( jedni bardzo zachwalają inni odradzają ). Chodzi o wydajność, czyli poziom krycia, łatwość/sposób nakładania itp.

2) Czy różnica w typach ścian nie będzie miała wpływu w uzyskaniu jednakowego koloru?

3) Czy ściany są dobrze przygotowane

4) Jakim wałkiem malować

5) Niestety ściany mimo, że są szpachlowane i obłożone k-g to nie są idealnej jakości - czasami są wybrzuszenia delikatne, jak się przyjrzę to widzę łączenie płyt czy czasami delikatne uskoki między warstwami gładzi. W związku z tym czy ta farba zniweluje trochę te mankamenty czy wręcz odwrotnie i je uwydatni ( biorąc pod uwagę farby innych firm ).

6) Może macie jakieś wskazówki bądź uwagi, o których nie wspomniałem.

Całość zamierzam malować sam. Wiele razy już malowałem ściany u siebie jak i u znajomych, dlatego nie obawiam się malowania ze względu na coś nowego w moim życiu. Chodzi raczej o to, że nigdy nie malowałem taką drogą farbą ( głównie dulux itp. ) i nie chcę się niemile rozczarować po skończonej pracy.

• 3 years później...

Witam,

Mamy ściany wyszpachlowane i pomalowane gruntem fluggera. Czas na malowanie farbami.

W sklepie fluggera powiedziano mi, że na grunt nakładamy farbę właściwą. Pan wykończeniowiec chce malować najpierw farbą podkładową a potem dopiero farbą właściwą.

I kto ma rację ?

Nakładać na zagruntowane ściany farbę podkładową czy nie ?

No własnie o to chodzi, ze to dodatkowa praca, dodatkowe koszty. A jak nic nie wnosi to po co to robić?

Sam miałem malować, ale czasu brak, nad czym ubolewam :( A mam dla siebie jeszcze sporo pracy, cała elektryka do połączenia a mam 200 kabli w rozdzielnicy do rozszycia. I kilka rzeczy do zrobienia innych. A zona niezadowolona, ze to za długo trwa, wiec zaciskam zęby i biorę fachowców.

Ale że nie zawsze są uczciwi, to jestem bardzo wyczulony nad ich pomysłami.