Frankai 15.01.2002 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Koleżanki i koledzy. Proszę umieszczać tu uwagi o robieniu ludzi w balona przy kredytach i na co zwracać uwagę. Mój przykład: Kasa Mieszkaniowa Pekao SA- Chciałem zrobić tymczasowy zastaw na obligacjach. Sąd rejestrowy 2-krotnie odrzucił wniosek banku i pani w końcu poprosiła mnie, czy nie zorganizuje żyranta. Moja strata 6 m-cy po 0.5% za gotowość kredytu, 1% za zablokowanie obligacji w biurze CDM,- 100% kredytu miał dostać każdy, a 150% jak ma zdolności. Ja miałem ponad 5kzł netto i dostałem z ratą 2kzł. Jak rata duża to i tak trzeba udowadniać zdolność.Rada: sprawdźcie dobrze czas jaki zabierze zorganizowanie zabezpieczenia (nie przecierajcie szlaków tak jak ja z obligacjami), po jakim czasie bank da pieniądze (ja musiałem poprosić o opóźnianie faktur), i ile tak na prawdę dostaniecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kip 17.01.2002 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2002 Warto zwrócić uwagę na to jaką formę prawną reprezentuje firma nie będąca bankiem i dokonująca sprzedaży niskooprocentowanych kredytów w PLN. Jeżeli jest to Sp. z o.o. lub coś niższego to należy się liczyć z brakiem jakiejkolwiek odpowiedzialności ze strony tej firmy. Z doświadczenia wiem, że ludzie zazwyczaj nie czytają tego co później podpisują, a różnego rodzaju umowy oferowane przez Sp. z o.o. nie dają klientowi praktycznie żadnych gwarancji. Druga istotna uwaga jest taka, że generalnie należy uważać na firmy nie będące bankami, a udzielające kredytów gotówkowych (gotówka do ręki lub na Twoje konto). Powiem od razu, że jest to działalność niezgodna z polskim prawem bankowym. Zdarza się z w takim przypadku, że firmy te nazywają pieniądze "towarem", co jest ewidentnym naciąganiem przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 17.01.2002 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2002 O, patrzcie, kip wrócił i gada innym językiem ! I w dodatku przytacza wypowiedzi oli30 i Agnichy jako własne!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kip 17.01.2002 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2002 Nie zamierzam przytaczać wypowiedzi innych lecz własną opinię w tej sprawie. Interesuję się tematem od prawie 6 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kip 17.01.2002 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2002 Jeszcze jedno - Alanta, chyba nie bardzo rozumiesz o czym się mówi. Ja nie zmieniłem formy, mówię cały czas to samo. Ty skup się raczej na rozwiązaniu problemów pojawiających się na forum, na rozwiązaniu problemów ludzi, a nie trać czasu na przepychanki z "niewygodnym rozmówcą". Zluzuj więc !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 17.01.2002 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2002 Alanta - masz rację, to Agnicha podawał, że tylko banki mogą udzielać kredytów, a ten kip niech se pisze. Dadamy swój komentarz i uświadomimy ludzi jak się nie dać nabrać. Tego kipa to ja podiwiam - wszyscy na niego nalatują i się śmieją, a ten ciągle poważny chyba jakiś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kip 18.01.2002 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2002 OK, chyba trzeba spasować!. Tak ogólnie to bardzo często lubie się pośmiać. Jest OK!. Dodam tylko, że Agnicha ma rację (kredyty gotówkowe), ale warto jeszcze rzucić okiem na poprawkę do Ustawy o Kredycie Konsumenckim, zatwierdzonej przez sejm w połowie tamtego roku. Tam jest właśnie mowa o możliwości udzielania kredytów przez inne firmy niż banki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 18.01.2002 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2002 Kop ja pisałam wyraźnie słowo "kredyt" (i wszystko co z tym związane - nie bedę przecież robić tu wykładu o różnicach bo zanudze ludzi) jest zastrzeżone dla banków. Inne firmy pożyczające pieniądze na procent uszielaja "POŻYCZEK"!!! Nie czytałam ustawy o której mowisz (na pewno to zrobię) a moja wiedza pochodzi od Prof z finansów publicznych na wydziale prawa UW, jedno moge powiedzieć od razu - od 5 lat uczą mnie czytać ustawy itp. rzeczy i wiem na pewno, ze ustawodawca niejednokrotnie używa terminów niewłaściwych co jest sprzeczne z ustawą o ogłaszaniu aktów normatywnych i uchwała o technice prawodawczej. To przykre ale prawdziwe. Prawo ustalaja ludzie, którzy nie mają o nim pojęcia a potem specjaliści pocą się jak to wyprostować a sądy zielenieją próbując zinterpretować. Czytaj więc dokładnie i uważaj co czytasz. pozdrowienia Agnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 20.01.2002 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2002 Oho, chyba wkurzyłam kipa, przyznam, że o to mi chodziło... chciałam go sprowokować, żeby coś więcej powiedział, no i udało się chyba... [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Alanta dnia 2002-01-20 16:04 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts