Ania Przesław 30.06.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Czy budował ktoś dom dwurodzinny może ktoś ma ciekawy projekt. Ja wybrałam Siedlisko Bis z firmy Studio Architektoniczne Piśniak S.C. z wydawnictwa Własny Dom. Potrzebuję dowiedzieć się opini na temat tego projektu lub dowiedzieć się o innych ciekawszych propzycjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszszczecin 30.06.2005 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Witam!!! Obejrzyj dom RAFA na stronie http://domywstylu.pl.Naprawdę ciekawa propozycja. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania Przesław 04.07.2005 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Dziękuję znam ten projekt. Mam pytanie czy projektował ktoś dom dwurodzinny tzw. projekt-indywidualny . Mam problem ze znalezieniem projektu typowego. Prawdopodobnie będę zmuszona zrobić projekt indywidualny ile to może kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyna 06.07.2005 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Witam! A może ten- Dom na wzgórzu2http://www.projektydomow.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m3f27c2be10742&intra=3b9154a2189069ab8b5276e7a42a54fc&crc=dfedfbd42cde3c820a1ff09ac6521812&lang=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 06.07.2005 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Ania a jaki typ domu Ci się podoba ?ja też mialam ten problem i mam zrobioną przeróbkę ze stylu dworkowego - małe mieszkanie dla mamy mam w skrzydle w którym jest garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania Przesław 07.07.2005 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Jak już pisałam podoba mi się Siedlisko Bis jest to dom z dwoma wejściami do oddzielnych mieszkań. Mieszkanie rodziców kuchnia, pogój dzienny, sypialnia, łazienka ok. 60 m2. Drugie mieszkanie kuchnia, pokój dzienny, WC, gabinet. Poddasze 4 sypialnie, łazienka. Ten dom mi się podoba ale chciałabym te projekt trochę zmienć. Nie wiem czy opłaca się przeprojektowanie, czy tańsze jest zrobienie projektu indywidualnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 08.07.2005 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Mój projekt jest zrobiony jakby w bryle z Joanny z Arex.Tzn. to taki zlepek klku projetów - bo bryla główna jest z Anny VI z podcieniem od strony ogrodowej, natomiast w skrzydle jest 52 metrowe mieszaknie, duży pokój z aneksem kuchennym i sypialnia, łazienka i przedpokój - tomieszakno ma osobne wejście. całe poddasze w skrzydle jest użytkowe - wejścia na poddasze w skrzydle są dwa, jedno z domu jedno osobne z boku. cały budynek podpiwniczony. Główna bryła wygląda takhttp://www.arex.net.pl/03projekty/stylowe/02_anna%206.htm A skrzydło zrobione jest tak - tylko jest krótsze i zamiast basenu jest drugie mieszkaniehttp://www.arex.net.pl/03projekty/stylowe/02_joanna.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania Przesław 12.07.2005 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 O rety to jest wspaniały pomysł. Masz piękny dom. Proszę odpowiedz czy tego typu przeprojektowanie jest drogie. Czy Twój dom jest bardzo duży. Daj namiary na architekta który robił Ci tego typu adaptację. Czy masz może zdjęcia rzutów swojego już przeprojektowanego domu. Bardzo dziękuje za podpowiedzenie pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 12.07.2005 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 No domku jeszcze nie mam, ale projekt kompletny mam, tylko problem bo nie mam skanera, ale coś wieczorem pokombinuję - może fotkę zrobię jak się uda towtedy wrzuce. Projekt na podstawie właśnie tych dwóch projektów robiła pracownia Arex - tanie to nie było , ale jestem zadowolona bo bardzo długo poszukiwałam projektu, który by spełniał to co sobie umyślila, W końcu doszłam do wniosku, że najrozsądniejsze bedzie osobne mieszkanko właśnie w skrzydle. Tak do mamy blisko a jak bedziemy się miały dość to się nie pozabijamy , i mama bedzie miała gdzie się w razie co od nas odizolować. Ja sie uparłam żeby mieszkanko było na parterze - bo jak wiadomo na starość nie robimy się sprawniejsi i moim zdaniem jest to bardziej praktyczne. Ale w zwiąku z tym chałupa wychodzi wielka - jak znam życie to można zrezygnować z poddasza użytkowego w skrzydle ( ale ja mam użytkowe) i ja mam jeszcze zrobiony projekt z piwnica - pod całym budynkiem (lub mogę wykonać piwnicę pod połową głównego budynku). Co do innych rzeczy to ja jeszcze prosiłam o przeprojektowanie stropu aby nie było widocznych podciągów zwłaszcza nad wykuszem, i o dostosowanie projektu do ogrzewania wodnego podłogowego na parterze, technologia to trójwarstwówka z 12 cm wełny z ceramiki tradycyjnej. Piszę ci to wszystko - bo taki projekt oni w tej chwili mają gotowy - dla mnie robili go specjalnie - i zmian bylo dużo a co za tym idzie cena też odpowiednia. Ale teraz być może można go już u nich kupić za mniejsze pieniądze - ten projekt nazwali dworek "Ewa" i na pewno nie jest nigdzie prezentowany bo ja go odebrałam w zeszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 12.07.2005 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Chcialam poprawić literówki a tu mi się cytat zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania Przesław 13.07.2005 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Wszystkie załorzenia projektowe jakie przytoczyłaś są identyczne jak moje. Też chcę mieć część dla rodziców na dole z oddzielnym wejściem. Nie wiem dlaczego chcesz podpiwniczyć cały budynek. Z tego co wiem to są dodatkowe koszty budowy. Napisz jakie są plusy dla Ciebie co, przemawia za tym żeby mieć piwnice. Mam proźbę czy możesz podać stronę internetową tej pracowni architektonicznej, chcę zobaczyć lub zadzwonić w sprawie tego nowego projektu. PS. Co to są wykusze - nie umiem jeszcze nazywać żeczy po imieniu. A jak widzę ty doskonale się już orientujesz w nazewnictwie budowlanym. Nie wiedziałam również że muszę robić adaptację projektu do ogrzewania podłogowego. Jeszcze dużo żeczy muszę się nauczyć, a myślałam że uczenie się na etapie projektu jeszcze mnie ominie. Dom projektuję i będę budować bez mężczyzny, miałam nadzieję, że będzie to łatwiejsze- bo mi pomogą fachowcy- ale z tego co widzę i czego doświadczam to wielu żeczy muszę się dowiedzieć i sama dopilnować. Jeśli z kimś rozmawiam na ten temat, każdy ma inną wizję i daje różne rady. Czasami nie wiem co robić i co myśleć. Jestem uparta i mam nadzieję że sobie poradzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania Przesław 14.07.2005 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Widzialam te domy są duże ale jednorodzinne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 14.07.2005 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 http://img316.imageshack.us/img316/6563/planwstepny2sl.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 14.07.2005 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Ani - tylko zdjęcie wstępnego projektu udało mi się zrobić - jeszcze wieksze plachty w grę nie wchodzą. Jeśli chodzi o piwnicę to oczywiście rzecz indywidulana. Ja mam 3 hektarową działkę - chcę mieć sad i mała winnice - z tego też powodu chcę mieć piwnicę. Rozważam takze ogrzewanie np. na eko groszek - wtedy kotłownia w piwnicy to najlepsze moim zdaniem rozwiązanie - zresztą co tu dużo gadać - ja sobie domu na tak dużej działce w "wiejskiej" okolicy nie wyobrażam - poprostu bez piwnicy. Ja się przywiązuje do miejsca, nie lubię przeprowadzek, chcemy aby to był nasz dom "na zawsze" i chcemy, aby spełniał nasze oczekiwania - dlatego nie wybieraliśmy domu pod katem,aby był najtańszy w budowie - i nie chcemy takze rezygnować z piwnicy. Koszt piwnicy przy tymdomu to pewnie i tak nienajwyższy koszt - dach dużyi kosztowny, kilka lukarn, wole oczka - to z pewnością nie jesttani dom - ale uważam,że pieknie będzie się wpisywał w taką okolicę jak nasza ina tak dużej działce. Ja osobiście uważam, że wiem jeszcze bardzo mało - proponuję ci zwyczajnie uważnie i sporo czytać na ten temat - także na tym forum - można sie wiele dowiedzieć- iwybrać to co człowiekowi najbardziej odpowiada.ja zaczełam od czytania ogólnie:przeszłam do temató związanych z technologią 1W, 2W, 3W - wybrałamdla siebie 3 W, poczytałam o materiałach - wybrałam ceramikępoczytałam wełna, styropian - wybralam wełnai tak daleji dalej - i coraz więcej człowiek wie. Powodzenia Link do biura architektonicznego masz tam gdzie podałam linki do ich projektów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts