Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:D Dzięki za linka. Właśnie stoimy przed dylematem wykonania przyłączy wodociągowych i kanalizacyjnych do siedmiu działek. Mamy już opracowany i uzgodniony w ZUD projekt takich przyłączy. Trwają rozmowy z potencjalnymi wykonawcami. Na naszych działkach nie ma studzienek kanalizacyjnych (teren "dziewiczy"). Oznacza to, że po wejściu w życie w sierpniu nowych przepisów finansowalibyśmy tylko ten odcinek przyłącza kanalizacyjnego, który przebiega przez naszą działkę. Dzięki temu- przynajmniej ja- zaoszczędziłbym około 3 tys. zł. Z drugiej strony- nie ukrywam, że trochę mi się śpieszy z tymi przyłączami... Mam w związku z tym następujące dwa pytania:

1. Czy po nowelizacji ustawy gmina ma bezwzględny obowiązek sfinansowania części przyłącza kanalizacyjnego poza granicami naszych działek? Czy jest przewidziany na to jakiś termin? Pytam dlatego, żeby się nie okazało, że poczekamy do połowy sierpnia a gmina i wodociągi nam odpowiedzą że brak na to funduszy, w związku z czym będziemy musieli czekać parę lat... :(

2. Czy zmieniło się coś w zakresie przyłączy wodociągowych?

Gość M@riusz_Radom
1. Czy po nowelizacji ustawy gmina ma bezwzględny obowiązek sfinansowania części przyłącza kanalizacyjnego poza granicami naszych działek?

Podobno tak, zresztą podnosiły się już głosy, że wodociągi będą musiały podnieść koszta doprowadzenia wody i odprowadzenia ścieków, bo ta ustawa nakłada na ich barki zbyt duże obiążenia finansowe.

Ja tam jestem happy - zrobią mi kanalize za free ;)

a czy jesli wystapilam o warunki itp juz w marcu, to mam szanse wg starych warunkow podpisac nowa umowe, czy musze od poczatku caly proces ze staraniem sie o warunki przejsc?

1. Czy po nowelizacji ustawy gmina ma bezwzględny obowiązek sfinansowania części przyłącza kanalizacyjnego poza granicami naszych działek? Czy jest przewidziany na to jakiś termin? Pytam dlatego, żeby się nie okazało, że poczekamy do połowy sierpnia a gmina i wodociągi nam odpowiedzą że brak na to funduszy, w związku z czym będziemy musieli czekać parę lat... :(

Nie gmina lecz przedsiębiorstwo wodociągów i kanalizacji.

Co do terminu to zależy to od sytuacji finansowej danej firmy wod-kan oraz podpisanych już umów i uzgodnień.

2. Czy zmieniło się coś w zakresie przyłączy wodociągowych?

link - http://www.mi.gov.pl/aktualnosci/1957.html

tekst aktu prawnego - http://www.abc.com.pl/serwis/du/2005/0729.htm

Dwa lata temu podpisywałem z PWiK nową umowę o odprowadzanie ścieków.Jest w niej określone że PWiK nie odpowiada za odcinek od mojego domu do studzienki będącej w ciągu kanalizacji miejskiej.Na mapce załączonej do umowy jest dokładnie to wyrysowane. Jednym słowem za całe przyłącze odpowiadam ja. CIekawe czy mógłbym teraz wystąpić do nich z aneksem umowy powołując się na nowe przepisy.
...Co do terminu to zależy to od sytuacji finansowej danej firmy wod-kan oraz podpisanych już umów i uzgodnień...

Tak też myślałem, nie będę ryzykował- zrobię całe przyłącze we własnym zakresie. :-?