arzesz 01.07.2005 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 WitamMam dwa kominy:- pierwszy z kanałem dymnym, gazowym i wentylacyjnym zakończony czapką betonową wylewaną na kominie - następnie posmarowany na górze takim mazidłem do uszczelniania tarasów- drugi - z kanałami tylko wentylacyjnymi zakończony czapką styropianową (płyta 10cm grubości wyrzeżbiona tak aby miała spadki po obu stronach) pokrytą klejem. Pytanie brzmi czy na te czapki należy dać pokrycie z blachy bądź inne, czy też można tak zostawić?Obawiam się trochę zim i śniegu.Proszę o pilną odpowiedź, gdyż akurat dekarze robią mi docelowe pokrycie (gont) i jeśli byłaby taka potrzeba od razu zrobiliby kominy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 01.07.2005 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Ja obrabiałem blachą, ponoć bezpieczniej, betonowa czapka, na skutek działania szczególnie zamarzającej wody po paru latach może ulec zniszczeniu.Zresztą, jeśli nie masz jakichś 'ale' ze względów estetycznych to co Ci szkodzi dać - napewno gorzej nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 01.07.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 U nas też zrobilismy, z tych samych powodów co KrzysiekSw. Ponadto ładnie wykonane czpki na 2 kominach, z blachy o odpowiednim kolorze dodały naszym kominom uroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 01.07.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Ja też mam trzy kominy zakończone blaszaną czapką, ale nie uważam że dodały moim kominom uroku, wręcz przeciwnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 01.07.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 U nas też są czapy obrobione blachą - kierownik stwierdził, że to obowiązek. Wyszło nawet ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 01.07.2005 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Dziękuję za odp. Też zrobię obróbkę blacharską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 01.07.2005 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Jedno pytanie czy blacha barwiona bedzie estetyczna po kilku sezonach palenia w kominku ? I jedna rada : widziałem blache na kominie obrobiona tak że zmniejsza - redukuje wylot spalin , powstaja zawirowania i spadek ciagu. Polecam stosowanie nasady kominowejnp DRAGON . Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 01.07.2005 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 ja wyrównałem boki czapki klejem do siatki ,całosć kilka razy zagruntowałem , zrobiłem nacięcia z dołu - rowki do sciekania wody,całosc pomalowałem wygląda całkiem ładnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 02.07.2005 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2005 Koniecznie radzę dać blachę. Jeśli malować, to tylko farbami do betonu - akrylowe o wysokiej zawartości spoiwa, na dobrze zagruntowane podłoże. Inna mniej zalecana opcja, to żywica najlepiej poliuretanowa lub silikonowa z dodatkiem środka tiksotropującego, aby nie spływała ze skośnych powierzchni w czasie układania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 02.07.2005 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2005 Żywica poliuretanowa na KOMIN ???? Czy napewno możnają stosować w wysokich temperaturach ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 02.07.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2005 Czapka od strony zewnętrznej nie będzie maiła powyżej 90 deg C. A tyle zwykły poliuretan wytrzymuje. Powtarzam, mniej zalecane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vardo 03.07.2005 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2005 Mozna wykonac z tego samego pokrycia co dach, mowa oczywiscie o przykryciu betonowej czapy.Tak wykonalem moje kominy.http://img273.imageshack.us/img273/968/dach2he.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.07.2005 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2005 Vardo - no nie. Całkiem interesujące wykonawstwo. Teraz jestem właśnie na etapie jak zakończyć komin i mam dylemat. Nie chciałbym stosować żadnych obrotowych nasad kominowych na kanale dymowym a jedynie niewielki daszek kominowy i to najlepiej jakiś prostokątny i to taki który można by połączyć z rurą 200 mm. Nietety wybór jest mizerny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 03.07.2005 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2005 Czapa z balchy...zdecydowanie nie sam beton.Ja mam czapę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 03.07.2005 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2005 I jedna rada : widziałem blache na kominie obrobiona tak że zmniejsza - redukuje wylot spalin , powstaja zawirowania i spadek ciagu. Polecam stosowanie nasady kominowej Zastanawiam się, czy takie daszki jak na zdjęciu i jemu podobne nie wpływają negatywnie na ciąg w kominie - szczególnie w kanale dymowym ? Jeśli będzie jakiś wiatr, to wywieje spaliny spod tego okapu, ale gdy będzie cisza, ciąg w kominie może być hamowany ? Poza tym spaliny raz dwa zapaprzą to nakrycie na czarno i już takie ładne nie będzie. Rada z użyciem nasady kominowej jest jak najbardziej zasadna, bo nasada porządnej firmy nie zakłóci wypływu spalin, a w większości czasu raczej go wspomoże, na dodatek sama też może być ozdobą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 04.07.2005 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 ... Zastanawiam się, czy takie daszki jak na zdjęciu i jemu podobne nie wpływają negatywnie na ciąg w kominie - szczególnie w kanale dymowym ? Jeśli będzie jakiś wiatr, to wywieje spaliny spod tego okapu, ale gdy będzie cisza, ciąg w kominie może być hamowany ? ... Ale jeżeli ktoś ma tego ciągu zbyt wiele? To nic, że do tego służy szyber aby zmniejszyć ciąg. Ja np. chciałbym tylko przykryć wlot do komina (27x27cm) by podczas ulewy nie wlewała się do niego woda to także mam zastosować obrotową nasadę kominową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 04.07.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Ja np. chciałbym tylko przykryć wlot do komina (27x27cm) by podczas ulewy nie wlewała się do niego woda to także mam zastosować obrotową nasadę kominową? Ja bym tak właśnie zrobił. Przecież wykonanie takiego daszka jak na zdjęciu też kosztuje. A jeśli wymiary, które podałeś dotyczą otworu dymowego, to komin jest spory i gustowne jego wykończenie nie musi być tanie. I jak pisałem poprzednio, gdy pogoda będzie niżowa, bez wiatru, z niskim ciśnieniem - dym zamiast bez przeszkód opuszczać komin będzie się snuł pod takim daszkiem i go osmali na czarno, co ładne z pewnością nie będzie. A ten daszek ze zdjęcia chciałbym zobaczyć po sezonie grzewczym, bo teraz lśni nowością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 04.07.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Z własnego doświadczenia wiem, że trwałość czapki betonowej jest większa niż blaszanej. Jeśli ktoś chce ochrony na długie lata to najlepiej założyć na czapkę betonową blaszane pokrycie a za 15 lat można je bez problemu wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.07.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Wątek w sam raz dla mnie! Właśnie kończymy stawiać kominy i trzeba pomyśleć o czapeczce. Z własnego doświadczenia wiem, że trwałość czapki betonowej jest większa niż blaszanej. Jeśli ktoś chce ochrony na długie lata to najlepiej założyć na czapkę betonową blaszane pokrycie a za 15 lat można je bez problemu wymienić. Dzięki Ci za te słowa maxymov!!! Mam w projekcie czapkę betonową, blaszana niestety w ogóle nie pasuje do stylu mojego domu. Może ktoś z Was wie, gdzie można zamówić, kupić takie czapki, chodzi mi o te bardziej stylowe, takie jak to kiedyś na dworkowych kominach bywały? A może można samemu je zrobić, wedle jakiejś formy, na ten przykład? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 04.07.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Mam w projekcie czapkę betonową, blaszana niestety w ogóle nie pasuje do stylu mojego domu. Może ktoś z Was wie, gdzie można zamówić, kupić takie czapki, chodzi mi o te bardziej stylowe, takie jak to kiedyś na dworkowych kominach bywały? A może można samemu je zrobić, wedle jakiejś formy, na ten przykład? Pozdr. Wystarczy połączyć Twoją duszę artysty ze zdolnościami manualnymi mężą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts