doli 01.07.2005 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Mamy juz pozwolenie na budowę i ściany zewnętrzne do stropu - chcielibysmy zrobić pewne zmiany:-zlikwidować 2 okna - zrobić dodatkowe drzwi tarasowe - zrezygnować z jednej ściany w środku (jest to ścianka nośna, ale była tam wstawiona, gdyż w tym miejscu pierwotnie był komin, ale został przeniesiony gdzie indziej) Czy takie zmiany należy nanosić na projekt i gdzie ewentualnie je zgłosić - mam pozwolenie, projekt był adaptowany w tamtym roku. Prosze o porady Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaj197 13.07.2005 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 też jestem zainteresowana! ludzie pomóżcie początkującym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 15.07.2005 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 zmiany elewacji i zmiany konstrukcji wymagaja projektu zamiennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mita 16.07.2005 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Zgłaszasz sie do swojego projektanta, on Ci poprzelicza i wygeneruje wszystkie rzuty ew.przekroje, na jakich wystepuja zmieniane elementy, zapłacisz mu (niestety dla Ciebie), poleziesz z tym do starostwa, gdzie wypełnisz druczek zmiany pozwolenia na budowę i dzielnie zniesiesz nienawistne spojrzenia. Potem poczekasz na uprawomocnienie sie pieczatki i już Tylko nic nie rób bez tej procedury, bo Ci nadzór budowlany przywali karę Nie warto ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 31.08.2005 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 zmiany elewacji i zmiany konstrukcji wymagaja projektu zamiennego Czy zmiana koloru elewacji lub zmiana koloru dachówki też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona budowniczego 03.09.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2005 zmiany elewacji i zmiany konstrukcji wymagaja projektu zamiennego Czy zmiana koloru elewacji lub zmiana koloru dachówki też? Z tego co pamiętam - projektu zamiennego wymagają istotne zmiany w projekcie. Tylko nigdzie nie jest napisane co jest zmianą istotną, więc najlepiej pytaj swojego kierownika budowy i w urzędzie. Zmiana koloru elewacji i koloru dachówki oczywiście na pewno nie wymaga projektu zamiennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 05.09.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 A jak wypelnie druczek zmiany pozwolenia na budowe to ile czasu mam czekac na uprawomocnienie pieczatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona budowniczego 05.09.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 A jak wypelnie druczek zmiany pozwolenia na budowe to ile czasu mam czekac na uprawomocnienie pieczatki? Tyle ile na normalne pozwolenie na budowę! To jest jakby jeszcze raz od początku (przynajmniej w naszym mieście). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 05.09.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 OKY, to może jednak zdąże przed wiosną ,bo wtedy zaczynam. A jeszcze znalazłam pare waznych poprawek do wykonania w projekcie.Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 19.09.2005 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Robert ma rację co do zmian i trybu ich zgłoszenia, bardzo możliwe że będziecie musieli jak my dołączyć dodatkowo zgodę autora projektu na zmianę (np. likwidacja okna, drzwi itd...) pozd. Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TASIJA 18.10.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 ILE SIĘ PŁACI ZA TAKI PROJEKT ZAMIENNY ? MOŻE KTOŚ PODPOWIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 16.11.2005 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Hmmm, a mi inspektor w starostwie powiedział że jeżeli nie jestem zdecydowany co do likwidacji jednego okna to może je "skreślić" później kierownik budowy wpisem w dzienniku. - było to miesiąc temu.Nie jestem specjalnie biegły w najnowszych przepisach, ale zdawało mi się że ma rację. Prawda li to?Aha, jestem już po adaptacji i mam pozwolenie na budowę.I czy autor projektu musi wyrazić zgodę na likidację 1 okna i zamiany jednego na 2 mniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaB 30.12.2005 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 W naszej nowozakupionej 15-letniej budowie są okna zamiast drzwi garażowych i takie tam niewielkie różnice z projektem. Przed kupnem wymogliśmy na Nadzorze Budowlanym opinię i napisali w decyzji że są to zmiany nieistotne, ale myślę że kiedy okazałoby się ze występujemy o nowe pozwolenie (stary projekt sprzed 15 lat wymaga zmian) a są takie różnice to skończyłoby się na karze za samowolę. Chyba trzeba jednak poczekać na decyzje na piśmie że odstępstwa są nieistotne. Kwoty ew.kar są chyba bardzo duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k.kryzys 17.01.2006 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 na takie drobiazgi nie trzeba zmiany pozwolenia na budowę, urząd też wam już nic nie powie - nowelizacja prawa budw. z zeszłego roku, teraz decyduje li tylko projektant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 10.05.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 My mielismy tez rozne zmiamy ale nie byl potrzebny do tego projekt zmiam tylko pozwolenie archit , jedynie potrzeba byla gdy zachcialo nam sie piwnic .Zmiany byly takie: pomniejszenie okna w salonie, zlikwidowanie podcieni od strony wejscia i od strony tarasu, powiekszenie ubikacji i lazienki kosztem suszarni ,czyli przesuniecie scianek. pozd Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibzwein 20.05.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Istotne zmainy są wymienione w prawie budowlanym. Nie mam w tej chwili pod ręką ale napewno są to zmiany kubatury, wymiarów, wysokości przeznaczenia obiektu itp. Na wszelki wypadek przy zmianie elewacji zapytać w nadzorze budowlanym a wszystkie zmiany muszą być naniesione w dokumentacji i podpisane przez projektanta jako nieistotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magalena 25.05.2006 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Oto co znalazłam w prawie budowlanym: Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy: 1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu, 2) (77) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji; 3) (78) (uchylony), 4) (79) (uchylony), 5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne, 6) (80) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części; 7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenuoraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.6. (81) Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5. Zmiany koloru elewacji nie jest tam wymieniona - a projektant ma kwalifikować odstąpienia ale o ile chodzi o ust 5.Czy ja dobrze myślę? A jeżeli zapomnę elewację wytynkować to spoko? chodzi mi o to, ze w projekcie jest ściana 3-warstwowa z tynkiem w kolorze piaskowym, a ja robę klinkier na zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 14.09.2006 04:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Witam i prosze o rade. Zamierzam zmienic sposob ogrzewania z butli na pompe ciepla. W zwiazku z powyzszym chcemy tez zlikwidowac jeden z kominow. Czy to trzeba gdzies zglaszac??? Pozdrawiam, Kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stalowa 16.10.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 no dobra, a czy niewybudowanie piwnicy trzeba zgłaszać, jeżeli tak to gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 17.10.2006 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 no dobra, a czy niewybudowanie piwnicy trzeba zgłaszać, jeżeli tak to gdzie? Przed czy po wykonaniu inwestycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts