Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiany w projekcie - w czasie stawiania domu !!!!

doli

Recommended Posts

Mamy juz pozwolenie na budowę i ściany zewnętrzne do stropu - chcielibysmy zrobić pewne zmiany:

-zlikwidować 2 okna

- zrobić dodatkowe drzwi tarasowe

- zrezygnować z jednej ściany w środku (jest to ścianka nośna, ale była tam wstawiona, gdyż w tym miejscu pierwotnie był komin, ale został przeniesiony gdzie indziej)

Czy takie zmiany należy nanosić na projekt i gdzie ewentualnie je zgłosić - mam pozwolenie, projekt był adaptowany w tamtym roku. Prosze o porady

Dorota

• 2 weeks później...

Zgłaszasz sie do swojego projektanta, on Ci poprzelicza i wygeneruje wszystkie rzuty ew.przekroje, na jakich wystepuja zmieniane elementy, zapłacisz mu (niestety dla Ciebie), poleziesz z tym do starostwa, gdzie wypełnisz druczek zmiany pozwolenia na budowę i dzielnie zniesiesz nienawistne spojrzenia. Potem poczekasz na uprawomocnienie sie pieczatki i już :wink:

Tylko nic nie rób bez tej procedury, bo Ci nadzór budowlany przywali karę :evil: Nie warto ryzykować.

• 1 month później...
zmiany elewacji i zmiany konstrukcji wymagaja projektu zamiennego

Czy zmiana koloru elewacji lub zmiana koloru dachówki też?

Z tego co pamiętam - projektu zamiennego wymagają istotne zmiany w projekcie. Tylko nigdzie nie jest napisane co jest zmianą istotną, więc najlepiej pytaj swojego kierownika budowy i w urzędzie.

Zmiana koloru elewacji i koloru dachówki oczywiście na pewno nie wymaga projektu zamiennego. :lol:

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

Hmmm, a mi inspektor w starostwie powiedział że jeżeli nie jestem zdecydowany co do likwidacji jednego okna to może je "skreślić" później kierownik budowy wpisem w dzienniku. - było to miesiąc temu.

Nie jestem specjalnie biegły w najnowszych przepisach, ale zdawało mi się że ma rację. Prawda li to?

Aha, jestem już po adaptacji i mam pozwolenie na budowę.

I czy autor projektu musi wyrazić zgodę na likidację 1 okna i zamiany jednego na 2 mniejsze?

• 1 month później...
W naszej nowozakupionej 15-letniej budowie są okna zamiast drzwi garażowych i takie tam niewielkie różnice z projektem. Przed kupnem wymogliśmy na Nadzorze Budowlanym opinię i napisali w decyzji że są to zmiany nieistotne, ale myślę że kiedy okazałoby się ze występujemy o nowe pozwolenie (stary projekt sprzed 15 lat wymaga zmian) a są takie różnice to skończyłoby się na karze za samowolę. Chyba trzeba jednak poczekać na decyzje na piśmie że odstępstwa są nieistotne. Kwoty ew.kar są chyba bardzo duże :roll:

• 3 weeks później...
  • 3 months później...

My mielismy tez rozne zmiamy ale nie byl potrzebny do tego projekt zmiam tylko pozwolenie archit , jedynie potrzeba byla gdy zachcialo nam sie piwnic .

Zmiany byly takie: pomniejszenie okna w salonie, zlikwidowanie podcieni od strony wejscia i od strony tarasu, powiekszenie ubikacji i lazienki kosztem suszarni ,czyli przesuniecie scianek.

pozd Beata

• 2 weeks później...
Istotne zmainy są wymienione w prawie budowlanym. Nie mam w tej chwili pod ręką ale napewno są to zmiany kubatury, wymiarów, wysokości przeznaczenia obiektu itp. Na wszelki wypadek przy zmianie elewacji zapytać w nadzorze budowlanym a wszystkie zmiany muszą być naniesione w dokumentacji i podpisane przez projektanta jako nieistotne.

Oto co znalazłam w prawie budowlanym:

Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,

2) (77) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji;

3) (78) (uchylony),

4) (79) (uchylony),

5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne,

6) (80) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części;

7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu

oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.

6. (81) Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5.

Zmiany koloru elewacji nie jest tam wymieniona - a projektant ma kwalifikować odstąpienia ale o ile chodzi o ust 5.

Czy ja dobrze myślę?

A jeżeli zapomnę elewację wytynkować to spoko? chodzi mi o to, ze w projekcie jest ściana 3-warstwowa z tynkiem w kolorze piaskowym, a ja robę klinkier na zewnątrz...

• 3 months później...
  • 1 month później...