Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oczywiście ze za sztukę

Ok

Może wyraziłem się nieprecyzyjnie :wink: więc spróbuję jeszcze raz :lol:

Czy cena obejmuje tylko stopień czy może tak jak ja to podałem całe schody podzielone przez ilość stopni ?

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja dalem za schody zabiegowe z podestem i barierka z zamocowaniem w domu i lakierowaniem 2100zł (sosnowe) jesli mialby to byc dab to cena rosnie o okolo 130%

...hm... połowa tego co samemu płaciłem za dębowe schody...

Gdzie w okolicach Bydgoszczy można znaleźć dobrego i raczej taniego (rozsądnego pod kątem cen) stolarza?

W zeszłym roku ceny za stopień (wliczony podstopień, poręcz, barierka) wahały się w granicach 300 do 400 zł. Jeżeli te 160 zł to sam stopień bez podstopni to tylko dopytać się czy zawiera poręcze tralki, montaż ,lakier itp.

U mnie na początku zaczęło się od 300 zł ale potem doliczenie za zabiegowe i całą resztę i w sumie wyszło ponad 8000 zł za 16 stopni.

Ceny jakie podajecie są z kosmosu... :D

W życiu nie dałbym 400 zł za schodek, a już napewno za obłożenie schodów betonowych.

Przymierzam się do takiej imprezy u siebie i stwierdziłem że zrobię sam. :D

Bez przesady, w marketach budowlanych są gotowe blaty z klejonki dębowej czy nawet z merbau. Wystarczy pociąć, polakierować i zamocować.

Ostatnio przeliczałem:

koszt stopnia bukowego w zależności od rozmiaru schodów: 35-60 zł + chemia

koszt stopnia z merbau (takie chcę zrobić) - 60-100 zł + chemia.

I może ktoś powie że "spece" od schodów mają lepsze drewno ?? :lol:

Może i mają, ale na pewno nie 6 razy lepsze... :wink:

Pozdrawiam

root - oj możesz się zdziwić (i pewnie to zrobisz). Poza tym zrobienie schodów to nie tylko sam materiał, ale również wiedza (przede wszystkim doświadczenie !!!!!!), której jak mniemam raczej nie posiadasz - oczywiście można się wszyskiego nauczyć, tylko po co???.

AldonkaS - Pewnie się nie zdziwię... :D Ja nie mówie o całej konstrukcji schodów, ale o oklejeniu betonowych gotowych schodów drewnem... Wiedza i doświadczenie ?? hmmm... materiał jest gotowy, a jak wezmę wymiary to jeszcze mi ładnie potną w markecie budowlanym. Zostanie oszlifować i polakierowć (z drzwiami dałem rade, wyszło super - zdjęcia są gdzieś w galerii).

A po co się uczyć ?? :-?

Dziwne pytanie... choćby dla własne satysfakcji i może troche dla zaoszczędzonych 5000-8000 zł ?? (Schody z merbau na gotowo będą kosztowały ok 1000 zł).

Podobnie postąpiłem z łazienką i kominkiem. Efekt ?? Znajomi odwiedzający mówią że miałem dobrych fachowców... a ja w duchu śmieję się i cieszę że udało się zrobić to naprawdę dobrze.

Nie wszyscy mają komfort kupowania wszystkiego na gotowo... to jest Polska, tu większość ludzi liczy pieniądze... i jeśli jest do zaoszczędzenia 70-80%, to zapewniam Cię że wielu spróbuje. :wink:

Pozdrawiam

AldonkaS - Pewnie się nie zdziwię... :D Ja nie mówie o całej konstrukcji schodów, ale o oklejeniu betonowych gotowych schodów drewnem... Wiedza i doświadczenie ?? hmmm... materiał jest gotowy, a jak wezmę wymiary to jeszcze mi ładnie potną w markecie budowlanym. Zostanie oszlifować i polakierowć (z drzwiami dałem rade, wyszło super - zdjęcia są gdzieś w galerii).

A po co się uczyć ?? :-?

Dziwne pytanie... choćby dla własne satysfakcji i może troche dla zaoszczędzonych 5000-8000 zł ?? (Schody z merbau na gotowo będą kosztowały ok 1000 zł).

Podobnie postąpiłem z łazienką i kominkiem. Efekt ?? Znajomi odwiedzający mówią że miałem dobrych fachowców... a ja w duchu śmieję się i cieszę że udało się zrobić to naprawdę dobrze.

Nie wszyscy mają komfort kupowania wszystkiego na gotowo... to jest Polska, tu większość ludzi liczy pieniądze... i jeśli jest do zaoszczędzenia 70-80%, to zapewniam Cię że wielu spróbuje. :wink:

Pozdrawiam

Witam

Czy mógłbys wkleić zdjecie Twojego kominka :D

U nas chyba męzuś weżmie się za oklejanie schodów betonowych.

Kwoty za schody podane w przypadku fachowców fakt są zabójcze dla inwestora.

Pozdrawiam :D

Jak juz będziesz miał schody na gotowo to proszę wklej :D

Ceny jakie podajecie są z kosmosu... :D

W życiu nie dałbym 400 zł za schodek, a już napewno za obłożenie schodów betonowych.

Przymierzam się do takiej imprezy u siebie i stwierdziłem że zrobię sam. :D

Bez przesady, w marketach budowlanych są gotowe blaty z klejonki dębowej czy nawet z merbau. Wystarczy pociąć, polakierować i zamocować.

Ostatnio przeliczałem:

I może ktoś powie że "spece" od schodów mają lepsze drewno ?? :lol:

Może i mają, ale na pewno nie 6 razy lepsze... :wink:

Pozdrawiam

Osobiście sam w domu robię wszystko co jest w zasiegu moich umiejętności :wink: ale na pewno sam bym się nie podjął zrobienia schodów. Będąc w Castoramie też zwróciłem uwagę na stopnie dębowe klejone nie pamiętam jakiej grubości i wychodziło to ok 100 za stopień. Stopni tych nie można porównywać nawet wizualnie do tych co mam obecnie gdyż to z czego był klejone nie można było nazwać deskami tylko wąskimi ścinkami ( moim zdaniem prawie odpad ). Obecnie nasze schody są zobione z 2-3 desek o grubości 4cm. Do tego wątpliwe jest moim zdaniem pochodzenie tego drewna z wspomnianej castoramy i podstawowe pytanie jakby była rozpatrywana reklamacja. Obecnie gdyby się coś działo ze schodami reklamuję u wykonawcy i nie ma problemu.

Materiał to jedno, pozostaje nam wykonawstwo. Stopnie kupne z tego co się oriętuję nie są odfrezowane w celu połączenia z podstopnicą czyli trzeba by to zrobić samemu ale jak skoro frezarki brak :roll: . Osobiście nie widziałem podstopnic w sprzedaży a ich ceny nawet nie podałeś. Pozostają jeszcze tralki, szczebelki, poręcze no i całe wykonanie. Dochodzą materiały typu pianka lakiery itp. Sumując cały zakupiony materiał ( który moim zdaniem kupny nie jest takiej jakości jak od stolarza ) + włożoną pracę, to całoścowo sądzę że kwota będzie niewiele mniejsza . Pozostaje jeszcze kwesja wadliwości wykonania i reklamacji której nie ma w przypadku własnego wykonawstwa. Jeśli schody zaczną trzeszczeć to pretęsje jedynie do siebie :wink:

...

Ostatnio przeliczałem:

...

Stopień dębowy kosztuje w Castoramie 130zł.

Wymiary 100x35x4 [cm]

SławekD - dla sprostowania... mam schody betonowe, a po bokach mury... taki jakby korytarz to góry :D . Więc jedyne co muszę zrobić to przymocować trepy i już. Gdybym miał do wykonania całe schody to bym się zastanawiał...

A co do materiału... to wymyśliłem sobie nie kupować gotowych stopni z castoramy tylko blaty kuchenne wykonane z drewna klejonego (buk, dąb, merbau) i pocięcie ich na stopnie... podstopnice chcę zrobić z jakiegoś jasnego gresu.

Myślicie że takie drewno blatowe nie da rady ?? Schody nie będą często używane i nie bedzie się chodziło po nich w buciorach... :wink:

a ja dalem za schody zabiegowe z podestem i barierka z zamocowaniem w domu i lakierowaniem 2100zł (sosnowe) jesli mialby to byc dab to cena rosnie o okolo 130%

wszyscy lub ogromna wiekszosc twierdzi, ze sosna to miekkie drewno i w zwiazku z tym nie praktyczne. Sosna podoba mi sie jako drewno, a jeszcze bardziej jej cena. Dlatego ciekawa jestem jakie sa twoje wrazenia i doswiadczenia z sosnowymi schodami. Czy faktycznie latwo sie dziurawi?

SławekD - dla sprostowania... mam schody betonowe, a po bokach mury... taki jakby korytarz to góry :D . Więc jedyne co muszę zrobić to przymocować trepy i już. Gdybym miał do wykonania całe schody to bym się zastanawiał...

A co do materiału... to wymyśliłem sobie nie kupować gotowych stopni z castoramy tylko blaty kuchenne wykonane z drewna klejonego (buk, dąb, merbau) i pocięcie ich na stopnie... podstopnice chcę zrobić z jakiegoś jasnego gresu.

Myślicie że takie drewno blatowe nie da rady ?? Schody nie będą często używane i nie bedzie się chodziło po nich w buciorach... :wink:

A to zmieania postać rzeczy diametralnie a w szczególności cenowo :wink:

Gdybym też miał do obicia tylko samymi stopniami i podstopniami to sądzę że kwota za schody nie byłaby 440 za stopień jak podałem tylko ok 200 :wink:

Co do "blatów" to sądzę że drewno jest klejone tak samo jak na stopnie więc nie powinno być problemu. Pozostaje mi tylko życzyć nieskrzypiącego wykonawstwa i powodzenia :wink:

Będziesz robił jakieś listwy przy stopniach ?

Z doświadczenia widzę że to wygodne bo przy sprzątaniu schodów nie jeździ sie po scianie tylko po tych listwach. Wygodne ale pracochłonne.

Sławek - będę chciał zrobić jakiś cokolik...

Wiem że będzie baaardzo pracochłonne, bo ostatnio tapetowałem okolice schodów... masakraaa :D, ale mówi się trudno i męczy się dalej...

:D

Pozdrawiam i wesołych świąt.

...hm... połowa tego co samemu płaciłem za dębowe schody...

Gdzie w okolicach Bydgoszczy można znaleźć dobrego i raczej taniego (rozsądnego pod kątem cen) stolarza?

gosc nazywa sie Pawloski i mieszka w fordonie przy ulicy Rynskiego

...

wszyscy lub ogromna wiekszosc twierdzi, ze sosna to miekkie drewno i w zwiazku z tym nie praktyczne. Sosna podoba mi sie jako drewno, a jeszcze bardziej jej cena. Dlatego ciekawa jestem jakie sa twoje wrazenia i doswiadczenia z sosnowymi schodami. Czy faktycznie latwo sie dziurawi?

Sosna jest faktycznie miękka.

Dziurawią ja kocie pazury (wiem z doświadczenia), schodząca kobieta w butach na obcasie (z własnego doświadczenia - widać małe wgłębienia)

Generalnie na schodki stryszkowe może się nadac.

Na schody na poddasz absolutnie nie.