Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile płaciliście za schody wewnętrzne ??

zibicwikla

Recommended Posts

jestem na etapie szukania wykonawcy schodów - chodzi o tzw. trepy czyli obłożenie drewnem schodów betonowych (1m szerokie) no i jestem w kropce ...

czy brać fachowca z jego materiałem i ułożeniem za ok 130-150 zł od schodka (dużo trochę ?)

czy kupować materiał i dawać do "wyprawienia" i ułożenia dla stolarza ??

jakie kwoty Wy płaciliście? który wariant jest korzystniejszy ?

dodam że chodzi mi o dąb;

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

16 stopni betonowych , o szerokości ponad jeden metr, w tym kwadrat 1m x 1m i trojkąt (nie podam dokładnie) kosztowalo mnie 4 000 PLN.czyli średnio za stopień licząc 250 PLN.

Cena obejmowała nie tylko trepy ale i podstopnie oraz listwy boczne a także robociznę.

Jeżeli cena 130 - 150 jest ceną tylko za trepy to uważam że i tak tanio, lecz radzę upewnić się ile policzy sobie za robociznę, bo być może gra nie warta świeczki.

Trzymam kciuki :)

Można sobie tylko trochę pogadać, ale i tak nic z tego nie wywnioskujesz. No chyba, że chcesz poznać rząd wielkości ceny za drewniane schody. Ten rząd wielkości to od 4 do ponad 30 tys. zł. Schodów nie idzie tak wycenić jak metr kwadratowy tynków lub wylewek. Wszystko zależy od tego:

- z jakiego drewna mają być schody,

- jaka grubość trepów (2 cm a może 5 cm?)

- jaka ilość i grubość słupów i tralek (ktoś preferuje tralki jak wykałaczki, inny- grube jak słupy, jeden chce mieć dwie tralki na stopniu, drugi powie, że nie chce takiego "napaćkania" i chce po jednej na stopień, jeden chce mieć w domu barok albo rococo i sobie "wyrzeźbi i powykręca" słupy i tralki we wszystkie możliwe strony (do tego obowiązkowo fragmenty elewacji zewnętrznej wyłożone tłuczonymi talerzami), ktoś inny preferuje prostotę i umiar w związku z czym zamontuje prostokątne, lekko sfazowane słupy i tralki...itd/itp ),

- jakie poręcze, czy odcinki proste, czy może gięte drewno,

- jakie lakiery,

- itd/itp

• 2 weeks później...

Apropo sosny, czy ma sens wykonanie stopni sosnowych z debowymi noskami? Stolarz przywiozl mi probke i wychodzi to sporo taniej, niz za cale stopnie debowe, ale z kolei zastanawiam sie, czy sosna nie wytrze sie sporo szybciej niz dab i efekt za kilka lat bedzie nieciekawy?

Jest jeszcze cos takiegio jak oblogi (2 cm sosny w srodku a na wierzchu i spodzie 1 cm debu). Wie ktos, gdzie cos takiego mozna kupic w miare przystepnej cenie?

I gdzie najtaniej kupic stopnie schodowe z debiny (zeby dac to potem do poskladania)? Czy mozna kupic takie stopnie sporo taniej w nizszej klasie?

Jako, ze niektore elementy zostaja ze starych schodow przedwojennych (np porecz i wangi), wymiary stopni sa uwarunkowane wymiarami starych stopni, ktore beda wymieniane.

I tak: dolna czesc schodow: stopien 112 x 26, podstopien 112 x 15,5 cm

razem 8 sztuk + 4 rozbiegowe (zabiegowe? - w kazdym razie te, ktore skrecaja i maja ksztalt trojkatow)

Gorna czesc schodow: stopien 108,5 x 34; podstopien 108,5 x 9,5 cm

razem 7 sztuk

Do tego 2 podesty: 80 x 246 oraz 87,5 x 242 (+ prog 30 x 90)

Wymiary podalem dlatego, ze nie jestem pewien, czy zmieszcze sie w jakichs wym. standartowych sprzedawanych dzisiaj stopni.

• 4 months później...
A ja za cale schody (16 stopni) debowe, tralki, wange, porecz przy schodach i jeszcze jakies 3,5m dodatkowo poreczy w przedpokoju, maskownica na strop, bejcowanie i podwojne lakierowanie zaplacilem na gotowo 5600zl. Do tego oczywiscie wyrownywanie schodow po nierownych wylewkach (jeden musieli o kilka centymetrow skuwac).

Aha, wszystko w Minsku Mazowieckim (w zasadzie okolice Warszawy, bo gosc w stolicy tez robi).

A schody wygladaja tak:

http://www.padre.it.pl/nowe/photos/DSC_0001.JPG

http://www.padre.it.pl/nowe/photos/DSC_0004.JPG

Wiec moim zdaniem 500zl za stopien to zdecydowanie za drogo.

Poproszę o namiary na tego człowieka

Witam

zawodowo zajmuję się produkcją schodów

oto co mam do dodania

Każde schody są inne i naprawdę trudno jest znalężć dwa identyczne komplety schodów, z uwagi na to moim zdaniem nie jest możliwa dokładna wycena schodów przez np przez telefon. Trzeba niestety zaprosić wykonawcę do budynku, określić swoje potrzeby ( gatunek drewna, rodzaj schodów, sposób mocowania stopni , rodzaj balustrady, wszelkie wykończenia , profile poręczy , tralek, słupków , wykończenie powierzchni itp), dopiero na takiej podstawie można podać dokładną cenę schodów

Generalnie firma specjalizująca się w produkcji schodów zawsze powinna mieć drozszy produkt niż Pan Józio, który poklei stopnie w garażu ( podatki, faktura, gwarancja, odpowiedzialność )

Uważam, że jak znajdzie się kogoś kto wykona schody z dębu około 1 m szerokości, zabiegowe, samonośne z balustradami i całym wykończeniem( 14-15 stopni ) za mniej niż 7000 zł to jest sukces i można się decydować, oczywiście jeżeli odpowiada nam jakość elementów,

to jest naprawdę dobra cena

Pozdrawiam

prosze bardzo:

Jacek Bartnicki - 600271201

Dzięki Wielkie :D :D :D

Jeszcze jedno jeśli mogę poprosić jako przyszła sąsiadka :roll: :D

Który ze składów budowlanych w okolicy byś polecił ?? a który kategorycznie odradzasz ??

Z większych składów widziałam Kowalczyka ?? a po drodze do Mińska zdaję mi sie ze jestem w stanie zopatrzyc sie we wszystko do budowy domku :)

Jakie masz doświadczenia ???

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

Proszę o Pomoc

Schody zabiegowe Betonowe chcę je obłożyć deskami dębowymi.

Podstopnie też z drewna , boki wykończone listwą .Ile zapłacę za robociznę z materiałem a ile za samą robotę ( drzewo swoje ). . Aha jeszcze jedno pytanko ile kosztuje kubik dębiny bo chcę sobie położyć w salonie 32 m. i ile mi na ten salon potrzeba tego drzewa. POMÓŻCIE W Was moja ostatnia nadzieja :p :p :p